nlc.hu
Szabadidő

10 évvel is tovább élhetünk, ha egészségesen eszünk

10 évvel is tovább élhetsz, ha egészséges étrendre váltasz – Ez a 3 élelmiszer segíti a legjobban a változást

Egy tanulmány szerint akár 10 évvel is meghosszabbíthatja élettartamunkat az egészséges táplálkozás.

Egy új tanulmány szerint az egészséges táplálkozásra való átállás akár egy évtizeddel is meg tudja hosszabbítani az ember élettartamát. A Nature Food című folyóiratban megjelent tanulmányban egy olyan modellt állítottak fel, amelynek segítségével meg tudták becsülni, hogy az életmódbeli változások vajon hogyan befolyásolják az egyén várható élettartamát. Egy genetikai és egészségügyi állapotot egyaránt tartalmazó adatbázisból közel félmillió résztvevő értékeit használták fel. 

A modell szerint abban az esetben, ha valaki 40 éves koráig egészségtelenül táplálkozott, azonban étrendet vált, akár 10 évvel is meghosszabbíthatja a várható élettartamát.

A változás a nők esetében 10,8 év, a férfiak esetében pedig plusz 10,4 évvel járhat. 

„A várható élettartam növekedése annál alacsonyabb, minél tovább késleltetik az étrend javítását” – írják. 

A norvégiai Bergen-i Egyetem és a skóciai Glasgow-i Egyetem kutatói úgy vélik, hogy a teljes kiőrlésű gabonák, diófélék és a gyümölcsök segíthetik elő legjobban a változást. A tanulmány szerint a cukros italok és a feldolgozott élelmiszerek kapcsolódnak legjobban a halálozáshoz. 

Zöldturmix egészséges hozzávalókból

Zöldturmix egészséges hozzávalókból / Fotó: GANNAMARTYSHEVA, Getty Images

A kutatók elemzése szerint a hosszú élettartamhoz kapcsolódó étrend a nagy mennyiségben fogyasztott tejtermékek, zöldségek, diófélék és hüvelyesek bevitelében, valamint teljes kiőrlésű gabonák, gyümölcsök, halak és fehér húsok mérsékelt fogyasztásában rejlik. 

„A modellezett populáció nagyon különbözik a valós populációtól. Bár technikailag lehetséges és észszerű is, hogy egy 40 éves ember a több évtizedes egészségtelen táplálkozásról átváltson egy kiegyensúlyozott étrendre. A kutatás bizonyítékokkal szolgál arra vonatkozóan, hogy miért is jó mindannyiunk számára az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás az életünk bármely szakaszában” – nyilatkozta Gunter Kuhnle professzor az Insidernek. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top