nlc.hu
Egészség

Hangulatjavító ételek

Így hat a testedre, ha dióféléket, és magvakat eszel!

Bizonyos ételek fogyasztása tudományos kutatások szerint is javíthatja a mentális állapotunkat. Soroljuk, melyek ezek, ugye te is beszerzed őket?

„Az ételek, a hangulat és a szorongás közötti kapcsolat egyre nagyobb figyelmet kap” – fogalmazott dr. Uma Naidoo táplálkozási pszichiáter és professzionális séf a Huffpost riportjában.

A táplálkozási pszichiátria egy fejlődő szakterület, mely azzal foglalkozik, hogy az étrend, illetve az abban eszközölt változtatások milyen hatást gyakorolnak a mentális egészségre.

„Az elfogyasztott élelmiszerekből származó információk az agyunkba kerülnek, és hatással vannak az általános mentális egészségünkre  – mutatott rá Naidoo. – A hangulatért felelős szerotonin receptorainak több mint 90 százaléka a bélben található, ami rávilágít arra, hogy milyen erős ez az étel-hangulat kapcsolat.”

Egészséges étel

Illusztráció: Getty Images

Ezen elméletből kiindulva tehát elmondható, hogy bizonyos ételek – melyeket gyakran szuperételeknek is neveznek – hangulatjavító hatással bírnak. A szakemberek ugyanakkor felhívják a figyelmet arra is, hogy egyetlen tápanyag vagy vegyület sem tekinthető varázsszernek, tehát lényeges, hogy változatos és tápanyagdús étrendet kövessünk, melynek részeként fogyasszuk az alábbi listán szereplő ételeket is: 

Zsírosabb halfajták

Az omega-3 zsírsavakról a klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy javítják a depressziós tüneteket. A zsírosabb halak pedig, például a lazac, a makréla vagy a szardínia pedig kiváló omega-3 források.

Komplex szénhidrátok

Az összetett szénhidrátok – melyek megtalálhatók például a teljes kiőrlésű gabonákban, a hüvelyesekben és keményítőtartalmú zöldségekben – biztosítják a glükóz folyamatos felszabadulását, ami elengedhetetlen az agyműködéshez. Serkentik a szerotonin termelődését is, elősegítve a nyugalom és a jó közérzet érzését. 

Zöldségek, gyümölcsök

A gyümölcsök és zöldségek tele vannak antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek támogatják az általános egészséget, beleértve az agy egészségét is. Cél a változatosság a tápanyagok széles skálájának biztosítása érdekében. 

Triptofán

A pulyka, csirke, tojás, tejtermékek, diófélék és magvak triptofánban gazdag ételek, melyeknek a szénhidrátokkal való kombinálása fokozhatja a szerotonin termelődését.

Probiotikumok

A probiotikumok kutatások szerint javítják a bélflóra egyensúlyát, ez pedig szintén pozitívan befolyásolja a hangulatot. A Psychiatry Research folyóiratban megjelent tanulmány szerint összefüggés áll fenn a probiotikus ételek fogyasztása és a szociális szorongás csökkenése között. Probiotikumban gazdag ételnek számít többek között a savanyú káposzta vagy a kefir.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top