nlc.hu
Szabadidő

Tippek kezdő kötőknek

7 tipp kezdő kötőknek, hogy profikká válhassanak!

Belevágnánk a kötögetésbe, de nem tudjuk hol kezdjük? Szakértő elárulja, hogy mire figyeljünk, hogy idővel saját ruháinkat készíthessük el!

Kedvet kaptunk a kötögetéshez, de nem tudjuk, hol kezdjünk bele? Keressünk első lépésként egy mintát? Felnőttként új hobbit kezdeni megfélemlítő lehet, de szerencsére a szakértők rengeteg tippet tudnak adni azoknak, akik most kezdik.

Lauren McElroy nemcsak szakértője a kötésnek, hanem saját maga fonja a fonalat, új mintákat készít másoknak, és kötőtanfolyamokat is tart. Elmondta, hogy eredetileg azért vonzódott a kötéshez, mert saját maga akarta elkészíteni a ruháit.

Elkezdett kötés, olló, fonal és egy szemüveg.

Hogyha ráéreztünk a kötésre, akkor remek projektekbe vághatunk bele!

„Anyukám sok ruhámat varrta, amikor fiatalabb voltam, aztán amikor elköltöztem, már nem igazán kaptam ilyen ruhákat – mondja. – Nem voltam jó a varrásban. Láttam valakit, aki olyan pulcsit viselt, amelyet ő kötött. Nagyon tetszett, és megkérdeztem, hogy hogyan csinálta, és ő megtanította nekem az alapokat.”

1. Csak kezdjük el!

„Egyesek gátlásokba ütköznek, mielőtt elkezdenék – mondja McElroy. – Azt gondolják, hogy nincs idejük vagy türelmük. A kötés időigényes, és gyakorlás kell ahhoz, hogy jók legyünk benne.”

A kötés inkább izommemória, mint bármi más, úgyhogy csak vágjunk bele! „Ha egyszer megtanuljuk, hogyan kell csinálni, utána olyan, mint a biciklizés – mondja. A legjobb módja annak, hogy mindkét feladatban jobbá váljunk: rengeteg gyakorlás.

2. Legyen néhány projekt a hátunk mögött

„Sokan feladják az első projekt után. Elbizonytalanodnak, amiért nem lett tökéletes” – magyarázza McElroy. Hozzátette, hogy az első kötési projektje csak egy hosszú, ákombákom téglalap volt, amelyből nem igazán lehetett semmi használhatót kihozni.

Szóval: vészeljük át az első néhány projektünket, és fogadjuk el, hogy valószínűleg csúnyák lesznek. Addigra rá fogunk jönni, hogy tényleg szeretjük-e a kötést vagy sem. „Ha nem szereted csinálni, akkor nem fogod csinálni. Ha viszont szereted, akkor folytatni fogod – vonja le a következtetést McElroy. – Nincs megszabva, hogy mit lehet tanulni és elérni a kötéssel. Számtalan technika létezik – nem számítok arra, hogy kifogyok a tanulnivalóból.”

3. Gyűjtsük össze a kezdőbarát eszközöket és anyagokat

Elkezdett kötésminta, díszítésként falevelek.

Válasszunk fából készült kötőtűket, mert arról nem csúszik le olyan könnyen a fonal

„Ha még csak most kezded, figyelj oda az eszközeidre. Ha nagyon szép selyemfonalat kapsz, és hagyományos alumínium tűket használsz, akkor nagyon nehéz dolgod lesz, mert le fog csúszni a szem” – mondja McElroy. Azt ajánlja, hogy fából készült tűkkel és gyapjúval kezdjünk, amelyek a kezdők számára optimálisak, mert kevésbé csúszósak. Arra is bátorít, hogy tartsuk lazán a fonalat – amit a kezdőknek nehéz lehet megjegyezni.

„Ha nagyon feszesen kötünk, akkor nehezen jön le a tűről” – hívja fel a figyelmet McElroy.

4. Nem kell rengeteg időt rászánni

McElroy szinte mindig köt, vagy valami kötéshez kapcsolódó dolgot csinál, amíg nincs szüksége a kezére valami másra. Miközben sorban áll, tévét néz, hangoskönyvet hallgat, kötöget.

Ha egyszer elsajátítottuk a technikát, a kötés olyasvalami, amit más szórakozási formák mellett is élvezhetünk, és ha egyszer belejövünk, valószínűleg pihentetőnek fogjuk találni. De még a kezdeti szakaszban sem kell órákat szánni rá. Sőt, talán könnyebben kitartunk a hobbi mellett, ha a rövidebb üresjáratokat használjunk ki, ahelyett, hogy egy teljes szabad délutánra várnánk.

5. Mindig tudjuk, hol hagytuk abba

Ki kell találnunk a saját módszerünket arra, hogy megjelöljük, hol hagytuk abba. „Ha valamin dolgozol, ami kicsit bonyolultabb, várd meg, amíg befejezed a minta ismétlését, vagy használj post-it cetliket a minta jelölésére – mondja McElroy. – Én mágneses táblát használok, mivel nekem ez vált be.”

Azt mondja, hogy mivel saját maga készíti a mintákat, általában nem követi egyiket sem. De ha mégis, mindig megjelöli a helyét, vagy felírja, hány sort készített.

6. Keress kezdőbarát mintákat és forrásokat

McElroy honlapján rengeteg forrást találunk, és arra is bátorítja a kezdő kötőket, hogy csatlakozzanak a kötők, horgolók és a többi fonállal alkotó ingyenes közösségéhez, ahol kapcsolatba léphetnek, mintákat kaphatnak, és többet megtudhatnak arról, miről is szól a kötés világa.

És mint sok más hobbi esetében, létezik egy Reddit-közösség csak a kötés számára, ahol inspirálódhatunk az elkészült projektekből, vagy feltehetünk kérdéseket azzal kapcsolatban, amin éppen dolgozunk. További egyedi mintákat vásárolhatunk Etsyről is, ahol szintén kötésimádó emberek töltik fel saját mintáikat.

Színes fonalak és egy horgolótű.

Kötéshez és horgoláshoz először kezdőbarát fonalat válaszunk

Akik követnek kötéssel vagy horgolással foglalkozó embereket a közösségi médiában, akkor láthatták, hogy vannak felhívások a készítők részéről. Egy új minta esetében keresnek olyan személyeket, akik letesztelik az adott kötés- vagy horgolásmintát, mielőtt az kikerülne a nagyközönség elé. Ilyenkor a legtöbb esetben ingyen juthatunk a mintához, csak iparkodunk kell, mert általában villámgyorsan fogynak a helyek.

7. A kötési hibák javíthatók!

Ha hibát követünk el, az nem jelenti azt, hogy az egész projektet ki kell dobnunk. „Tarts egy kis szünetet. Tedd le. Térj vissza hozzá később – biztat McElroy. – Vagy ha nem tetszik, és olyan hibát követtél el, amellyel nem fogsz tudni együtt élni, akkor csak bontsd vissza. A fonal szavatossági ideje nem jár le. Nem lesz vége a világnak. Újra felhasználhatod a fonalat.”

A legrosszabb esetben: vegyük le a fonalat a tűről és kezdd újra a projektet.

„Próbálj ki mindent! Az egész arról szól, hogy kitaláljuk, mi esik jól a testünknek és a kezünknek, és hogyan tartsuk a fonalat a munkában” – mondja McElroy. – Ha egy technika nem esik jól, próbáljunk ki egy másikat! Lehet, hogy az lesz a nyerő!”

(Forrás: apartment therapy, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top