nlc.hu
Szabadidő

Pollen és gomba kerülhet a karácsonyfáról lakásunkba.

Érthetetlen szipogás kínoz? Ellenőrizd a karácsonyfádat!

A karácsonyi orrfolyást és infuenza jellegű panaszokat a karácsonyfa is okozhatja.

A karácsonyi szezonban nem ritka orrfolyás- és megfázás jellegű panaszokat gyakran influenzának vagy kovidnak könyvelik el, pedig közel sem biztos, hogy erről van szó. Meglepően gyakran derül ki ugyanis, hogy az emberek a karácsonyfa által hordozott allergénre is érzékenyek. A fenyő

Macska karácsonyfadíszekkel

Fotó: Pixabay

tűlevelein ugyanis allergének telepedhetnek meg,

így például gombák és a pollenek. Ezek pedig nagy koncentrációban könnyedén válthatnak ki allergiás reakciókat az arra érzékenyek immunrendszeréből.

Az allergének a megfázáshoz hasonló tüneteket okozhatnak, így vörös, duzzadt és viszkető szemet is. Ez megmagyarázza azt is, ha az asztma esetén az ünnepi időszakban fellángolások jelentkeznek.

A pollenek a tavaszi virágzás után ugyanis a fák tűlevelein maradnak, karácsonykor pedig bekerülnek a lakásokba.

Bizonyos gombák számára a fa által igényelt klíma ad megfelelő környezetet a gyors növekedéshez. Egy fenyő több mint 50 penészgomba fajnak adhat táptalajt, például az Aspergillus, Penicillium és Cladosporium fajoknak. A lakásban feldíszített fa penészgombái pedig csak

exponenciális függvénnyel leírható szaporodásba kezdenek

a meleg miatt. A nottinghami Trent Egyetem kutatója, Samuel White szerint a fa beltérbe való behozatalát követő első három napban körülbelül 800 spóra található a levegő köbméterében. Két hét elteltével viszont akár már 5000 spóra is lehet egy köbméter levegőben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top