nlc.hu
Szabadidő
Grincsként trollkodik a katasztrófavédelem

Grincsként trollkodik a katasztrófavédelem: „Használjon veszélyes izzósort!”

A BM Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság szórakoztató Facebookos trollkodással figyelmezteti az embereket az ilyenkor megszaporodó lakástüzekre: „Aki fel akarja gyújtani az adventi koszorút, az tegye ablakba, függöny közelébe”.

Karácsonyhoz közeledve ki sem látszunk a karácsonyi jó tanácsokból, legyen szó arról, hogyan mondjunk nemet a sokadik bejglire, hogyan és milyen ajándékot válasszunk az utolsó pillanatban vagy épp hogyan ne kapjunk infarktust a szélsőjobboldali rokontól az ünnepi asztalnál.

A sok tanácsadás zajából nehéz kitűnni, de a BM Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak sikerült, amikor Grincsként osztották az észt a Facebook-on, így egyáltalán nem hagyományos módon hívták fel a figyelmünket a tűzmentes karácsony fontosságára:

  • Aki fel akarja gyújtani az adventi koszorút, az tegye ablakba, függöny közelébe, és felejtkezzen el az égő gyertyáról.  (Évente ötven siker!)
  • Aki a lángoló karácsonyfára, vagy a „Nálunk gyulladt fel leghamarabb a karácsonyfa” címre gyúr, az tegye közel a fűtőtesthez, gyújtson rajta gyertyát, használjon veszélyes izzósort, és azt tekerje jól össze, valamint helyezzen rá egy bútorlábat is. Az izzósorra.
  • Aki csillagszóróval akar tüzet okozni, az a lakásban fényeskedjen vele, majd a még izzó pálcát dobja a kukába.
  • Konyhasztrájkot hirdető háziasszonyok égessék oda az olajat, műanyag kést, konyharuhát, karácsonyi kuglófot, miegyebet.
  • Kutyádat, macskádat, aranyos, ám puffadt aranyhörcsögödet engedd a fa közelébe. És vedd föl videóra. Az fontos.
Karácsonyfa

A karácsonyfa veszélyes üzem (fotó: Katasztrófavédelem/dr. Németh Ramóna tűzoltó főhadnagy)

Persze pár sor után a biztonság kedvéért elálltak a viccelődéstől, megjegyezve, hogy talán biztonságosabb, ha nem a Grincsre hallgatunk, és inkább az alábbi tanácsokat fogadjuk meg:

  • Az adventi koszorú közelében ne legyen gyúlékony tárgy.
  • A fenyőt megvásárlás után egy vödör vízben tároljuk, így magasabb a nedvességtartalma és nehezebben gyullad meg.
  • Ha hosszabb a fényfüzér vezetéke, vagy a hosszabbító, mint amilyenre épp szükségünk van, akkor is ki kell fektetni az egészet. Ha összetekert állapotban helyezzük feszültség alá, annyira fel fog forrósodni, hogy meg fog gyulladni.
  • Éjszakára mindig húzzuk ki a fényfüzért a konnektorból.
  • A csillagszórók a legkönnyebben beszerezhető, legegyszerűbben működő tűzijátékok. Azért nagyon veszélyesek, mert 1000 és 1600 celsius fok közötti hőmérséklettel égnek. A forró szikrák egészen messze is elpattanhatnak, és nagyon könnyen meggyújthatják a környezetüket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top