nlc.hu
Szabadidő

Kaliforniai könyvklub

Van egy könyvklub, ahol 28 éve ugyanazt a könyvet olvassák

Egy kaliforniai székhelyű könyvklub a közelmúltban fejezte be James Joyce Finnegan ébredése című könyvének első olvasását. 28 éve kezdték.

James Joyce 16 éven át írta a Finnegan ébredése című regényét, ám ez semmi ahhoz képest, hogy egy kaliforniai könyvklub 28 éve olvassa a művet. Igaz, Joyce egyszer azt mondta, hogy azt kívánja olvasójától, hogy egész életét a művei olvasásának szentelje, ezek szerint néhányan megfogadták a szerző kérését.

Gerry Fialka, a kaliforniai velencei kísérleti filmrendező 1995 óta ad otthont a kizárólag Finnegan ébredésének szentelt könyvklubnak, ahol megkísérlik kideríteni a könyv számos rejtélyét. Ez egy olyan nehezen olvasható könyv, hogy senki sem mondhatja el igazán, hogy „érti”, ami tökéletessé teszi a közösségi olvasásra.

kanapén olvas egy férfi és egy nő

28 éve ugyanazt olvassák (Illusztráció: pexels.com)

Nyilvánvalóan újra feltalált szavak, szójátékok és utalások bonyolult keverékében íródott, mintegy 80 nyelvre hivatkozva, és az emberek még abban sem tudnak megegyezni, hogy hol játszódik a könyv, vagy kik a szereplők.

Kezdetben 30 ember jelent meg havi találkozókon a helyi könyvtárban, hogy elolvassák a könyv két oldalát és megvitassák véleményüket. Végül lelassították a tempót találkozónként egy oldalra, hogy több időt hagyjanak maguknak a vitára, így a következő 28 évet azzal töltötték, hogy csak egyszer olvassák át a könyvet. Bár néhány tag kilépett, mások pedig csatlakoztak a csoporthoz az évek során, Fialka és az eredeti csoport néhány tagja még mindig havonta találkozik, csak most a Zoomon keresztül teszik ezt.

Az egyik résztvevő, a 38 éves Peter Quadrino azt mondta az Oddity Centralnak, hogy mindig tanul valami új történelmi alakról, eseményről vagy költőről.

Idén októberben érkeztek a 628 oldalas könyv utolsó oldalához, de ezzel csak az első végigolvasásuknak, nem pedig a könyvklubnak volt vége. És nem is terveznek áttérni egy másik könyvre.

„Nem fejeztük be. A könyv utolsó mondata a mondat közepén ér véget, majd a könyv elején folytatódik. Ciklikus. Soha nem ér véget” – mondta Fialka. „Nincs következő könyv, csak egy könyvet olvasunk. Örökké.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top