nlc.hu
Szabadidő

Filmek, amik visszaadják az emberekbe vetett hitet

Igaz történeten alapuló filmek, amik visszaadják az emberi jóságba vetett hitedet

Kiábrándultál a világból és szükséged lenne némi kedvességre, reményre? Vagy szimplán csak szereted az olyan történeteket, amik a valóságban is megtörténtek? Jó helyen jársz!

A mindennapi rohanásban hajlamosak vagyunk elmenni egymás mellett. Pedig a következő filmek a tökéletes példák arra, hogy az odafigyelés sorsokat tud alapjaiban megváltoztatni. Lehet, hogy kisírod rajtuk a szemed, de az biztos, hogy tényleg visszaadják az emberi jóságba és kedvességbe vetett hitedet.

Életrevalók

Amikor két nagyon különböző világ találkozik, az vagy nagyon jól sül el, vagy katasztrófába torkollik. Utóbbit jósolják Philippe-nek (François Cluzet), a tolószékbe kényszerült gazdag üzletembernek, amikor egy börtönviselt, a külvárosi gettóból származó férfit (Omar Sy) fogad fel gondozójának. Ami kezdetben a legnagyobb hibának tűnik, az hamar olyan barátságba fordul, amit egyszerűen lehetetlen könnyek nélkül végig nézni. Philippe Pozzo di Borgo egy korzikai nemesi családból származott, és a Champagne Pommery pezsgőház igazgatója volt, mielőtt siklóernyőzés közben történt balesete következtében nyaktól lefelé lebénult. 2023 nyarán hunyt el, de Abdel Yasmin Sellouval, akit a filmben Sy alakít, a haláláig nagyon mély kapcsolatot ápoltak.

Életrevalók

Fotó: IMDb

Schindler listája

Oké, a film háttere talán nem pont az emberi jóságról szól, tekintve, hogy a zsidók üldözését mutatja be, de Oskar Schindler az életét és a vagyonát tette fel arra, hogy másokon segítsen a holokauszt alatt. Neki köszönhetően több mint ezer lengyel zsidó élte túl a nácik boszorkányüldözését, úgyhogy tökéletes példa arra, egyetlen ember mennyi életet képes megváltoztatni. Schindler a második világháború idején vett meg egy gyárat, ahol könyvelője tanácsára zsidókat kezdett foglalkoztatni, majd amikor Németországhoz tartozó cseh területre költözött, vitte magával a munkásait is, megmentve őket a szinte biztos haláltól. A Liam Neeson, Ben Kingsley és Ralph Fiennes főszereplésével készült alkotás 1994-ben elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat is.

Schindler listája

Fotó: IMDb

A számolás joga

A faji megkülönböztetés újabb példája a számolás joga alakjainak élete. Katherine Johnson (Taraji P. Henson), Dorothy Vaughn (Octavia Spencer) és Mary Jackson (Janelle Monáe) a NASA alkalmazásában álltak az ’50-es évek végén, de mivel színes bőrűek voltak, ráadásul nők, valójában nem tartották igazi tudósnak őket. Amikor az űrverseny az Egyesült Államok és Oroszország között kiélezetté vált, és mindenképp meg kellett oldani, hogy a kor népszerű űrhajósát, John Glennt (Glen Powell) az űrbe juttassák – és vissza is hozzák – akkor kaptak esélyt a bizonyításra, ők pedig éltek vele, mindezt a maguk zseniális, és mégis szerény módján. A NASA rengeteget köszönhet nekik, és különösen Glennek, akit nem érdekelt, hogy a fő matematikusnak milyen a bőrszíne, mert bízott a képességeiben.

A számolás joga

Fotó: IMDb

A lehetetlen

Hogyan lesz egy igaz történeten alapuló katasztrófafilmből olyan történet, ami az emberi kapcsolatokba vetett hitet erősíti? A 2004-es indiai szökőár december 26-án csapott le Ázsia déli, illetve dél-keleti részén, valamint Afrikában. Több mint 150 ezer ember vesztette életét a természeti csapásban, de rengeteg orvos, ápoló és önkéntes verődött szinte azonnal össze, hogy ideiglenesen felállított tábori kórházakban segítsenek azokon, akik túlélték a szökőárat, viszont megsebesültek közben. Maria (Naomi Watts) is az egyik ilyen segélypontra kerül, élet-halál között lebegve, és a fiával (Tom Holland) várja, hogy megműtsék, miközben a nő férje (Ewan McGregor) mindent elkövet, hogy a feleségét és fiait megtalálja. Szívszorító történet María Belón és családjának története alapján, akik valóban átélték a szörnyűségeket.

A lehetetlen

Fotó: IMDb

Fogadom

Mi történik az igenek kimondása után? Feltételezzük, hogy happy end és boldogság, ám az élet sajnos nem ilyen egyszerű. Paige (Rachel McAdams) és Leo (Channing Tatum) épp csak elkezdik a közös életüket, amikor autóbalesetet szenvednek. Paige kómába esik, de ébredése sem kecsegtet túl sok jóval: egyáltalán nem emlékszik Leóra, vagy a közös életükre. A férfinek ismét meg kell hódítania azt, akit mindennél jobban szeret, de akinek teljesen kiradírozódott az emlékezetéből. Kim és Krickitt Carpenternek hívták a párt, akik 1993-ban szenvedtek balesetet. Kim súlyos agysérüléssel került kórházba, aminek következtében kitörlődtek az emlékei. Krickitt mindent bevetett, hogy visszanyerje a nőt, pont úgy, ahogyan a filmben is láthatjuk.

Fogadom

Fotó: IMDb

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top