nlc.hu
Szabadidő

8 év után válik II. Leka albán koronaherceg

8 év után válik II. Leka albán koronaherceg, a magyar Apponyi Geraldine unokája

Szűkszavú közleményben tudatta az albán Leka herceg, hogy nyolc év után a válás mellett döntöttek a feleségével.

„Leka herceg és Elia Zaharia házasságuk felbontása mellett döntött. A szükséges jogi eljárásokat elindították, a döntés közös megegyezéssel született.” A közleményben továbbá arról is beszélnek, hogy mindkét fél számára a kölcsönös tisztelet a legfontosabb, és lányuk, Geraldine hercegnő érdekében a békés különélésre törekednek. „Geraldine hercegnő lelki és testi jóléte továbbra is a legfontosabb számukra, lányuk boldog és biztonságos életének biztosítására törekszik.”

A magyar Apponyi Geraldine grófnő, aki később albán királyné lett, unokája, 2010 májusában jegyezte el Elia Zaharia albán énekes-színésznőt Párizsban. Az esküvő után Elia lett a Geraldine királyné alapítványnak a feje, mely többnyire rászoruló albán családoknak nyújt segítséget egészségügy, oktatás és lakhatás tekintetében. Az esküvőt 2016 őszén tartották Tiranában. A félhivatalos eseményre a királyi palotában került sor, és számos magas rangú vendég érkezett az eseményre, köztük például Zsófia spanyol királyné, II. Erzsébet unokatestvére, Mihály kenti herceg, Szapáry Marianne grófnő, Vilmos luxemburgi koronaherceg, de érkeztek vendégek a román, a görög és a marokkói királyi családból is. Az áldást öt vallási vezető is megadta a párnak – szunnita muszlim, bektashi muszlim, ortodox, katolikus és protestáns – ez egyébként hagyomány az albán királyi családban, mellyel a vallási toleranciát hirdetik. 

II. Leka albán herceg és felesége

II. Leka albán herceg és felesége (Fotó: Profimedia)

Tíz évvel azután, hogy először lehetett olvasni Leka és Elia kapcsolatáról, világra jött a Zogu család legfiatalabb tagja. 2020. október 22-én Elia ugyanis életet adott kislányuknak a Geraldine királynéról elnevezett tiranai kórházban. A gyerek dédanyja után a Geraldine nevet kapta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top