nlc.hu
Szabadidő

Járatritkítás a BKK-nál

Járatokat ritkít a BKK – állítják, kevesebb az utas

Változik a buszok, villamosok menetrendje.
BKK

Az átalakult utazási szokásokhoz igazítja menetrendjét a Budapesti Közlekedési Központ (BKK): január 19-étől a hétfői és pénteki csúcsidőben több sűrűn közlekedő járat menetrendje is változik. A cég szerint az otthoni munkavégzés és a rugalmas munkakezdés általános elterjedésével a hét végén (pénteken), illetve a hét elején (hétfőn) is kisebb, körülbelül 5 százalékkal alacsonyabb forgalom jellemző, ráadásul a reggeli csúcsidőszakban (7 és 8 óra között) hétfőn csaknem 10, pénteken pedig 15 százalékkal kevesebben utaznak közösségi közlekedéssel. Ezért a BKK úgy döntött, hogy több járatának menetrendjét is a megváltozott utasforgalomhoz igazítja.

Hétfőn és pénteken csúcsidőben azok a BKK-járatok, amelyek a mért utasforgalomhoz képest eddig sűrűbben, vagy több párhuzamos járattal együtt közlekedtek, legfeljebb 1-2 perccel ritkábban járnak majd. Ezekre példa a 20E, amely 4-5 perc helyett 5 perc, vagy a 11-es busz, amely 4 perc helyett 4,5 percenként közlekedik majd hétfőnként.

Január 19-től amúgy még egy változás lép életbe: hétköznap estékre is kiterjesztik az első ajtós felszállási rendet. Fokozatosan vezetik be, hogy este 8 óra után a fővárosban közlekedő buszokon és trolikon a járművezetők a felszálláskor ellenőrzik az utazási jogosultságok meglétét. A tervek szerint március közepétől már valamennyi buszra és trolira hétköznap este, illetve hétvégén és ünnepnapokon csak az első ajtónál lehet felszállni.

Kiemelt fotó: illusztráció, MTVA/Bizományosi: Róka László 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top