nlc.hu
Szabadidő

Esély a lottóötösre

Dübörög a lottóláz – kiderült, mennyi az esély arra, hogy valaki megnyerje az ötöslottó giganyereményét

Minden idők második legnagyobb főnyereménye várja a héten a játékosokat.

Rekordközelben az ötös lottó nyereménye, ezen a hétvégén 5,1 milliárd forintot lehet elvinni. A közel fél éve tartó halmozódás és a csúcsokat döntögető főnyeremény a játékosok kedvét is fokozta, hiszen a halmozódás kezdetéhez viszonyítva már több mint 45 százalékkal nőtt a feladott szelvények száma – számolt be a Szerencsejáték Zrt.

Sansz a lottóötösre

S vajon mennyi az esélye, hogy valaki megnyerje a lottó főnyereményét? Ezt egy matematikus tisztázta a Reggeliben. Gódor Zola, a Rapid matek alapítója kiszámolta, hány szelvényt kellene kitölteni ahhoz, hogy biztosan nálunk landoljon az ötöslottó főnyereménye. Kalkulációja szerint:

44 millió szelvény kitöltése kéne ahhoz, hogy biztosan lottónyertesek legyünk!

Ám ahhoz, hogy valaki megnyerje az ötöslottó második legnagyobb főnyereményét, egy másodperc alatt kéne, másfél évig egész nap töltögetni a szelvényeket, amihez legalább még 72 barátot kéne maga mellé ültetni. Erre az esély 1 a 44 millióhoz. “Matematikailag szinte nulla a valószínűsége, a vakszerencsében lehet bízni” – jegyezte meg a matematikus.

lottósorsolás

Lottósorsolás 1969-ben – Fotó: Fortepan / Chuckyeager tumblr

Egyébként elég nagy összeget kellene befektetnie mindazoknak, akik a főnyereményre pályáznak, ugyanis a 44 millió szelvény megvásárlása összesen 15,5 milliárd forintba kerülne.

Az AI is számolt

A mesterséges intelligencia szerint az lenne a leggyorsabb megoldás a főnyeremény eléréséhez, ha valaki ezer nyomtatóval egyszerre töltené ki a 44 millió szelvényt; akkor azok fél nap alatt elkészülnének.

6,431 milliárd volt a rekordnyeremény

Az Ötöslottó története során amúgy a legrövidebb halmozódás 1 hét volt, a leghosszabb pedig 39, amire legutóbb 4 éve volt példa, 2020. 13. játékhetén ugyanis megszületett az Ötöslottó történetének legnagyobb főnyereménye. A szerencsés egy nyertes 6,431 milliárd forinttal lett gazdagabb.

A nyeremény halmozódására 52 hét áll rendelkezésre, ezután a főnyeremény nem növekszik tovább. Ha az utolsó sorsoláson sincs telitalálatos szelvény, akkor a főnyereményt a részvételi szabályzat alapján a többi nyertes között kerül felosztásra, de erre a játék 67 éves története során még egyszer sem volt példa.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top