nlc.hu
Szabadidő

Társasjátékok kevés emberrel

5 bevált társasjáték, ha kevés a játékos

Egy jó társashoz sokszor elég akár két ember is, a felhőtlen szórakozás így is garantált. Íme, mit válasszunk, ha már unjuk a sakkot!

Egyke gyerekként felnőni egyszerre áldás és átok. Termesztésen jó, amikor lehet saját szobánk, nem kell osztoznunk a nassolnivalókon vagy akár a szüleink figyelmén. Azonban bizonyos helyzetekben nagyon magányosak lehetünk, hiszen nincs mellettünk szinte mindig valaki, akivel elüthetnénk az időt.

Éppen ezért nehezebb összehozni olyan társasjátékesteket, amikor órákon át el lehetett játszani. Előfordulhat, hogy a barátok vagy a család nem ér rá, így igazán nehéz társakat találni egy jó játékhoz. Szerencsére a társasjátékipar figyel az olyan egykék néma segélykiáltásaira, mint amilyen én vagyok. Éppen ezért összegyűjtöttem 5 olyan társasjátékot, amellyel akkor is remekül lehet szórakozni, ha csak egyvalaki ér rá!

Közeli kép társasjáték táblájáról, háttérben férfi kezében tartott kártyalapok.

1.  The Mind

Ez a játék az egymásra hangolódásról és megérzésekről szól. Több játékossal kifejezetten izgalmas, azonban lehet ketten is játszani, úgy nagyobb a sikerélmény, de több szintet kell teljesíteni a végleges győzelemhez.

A játék célja, hogy figyeljünk, és csak megérzések alapján helyezzük le a kezeinkben lévő lapokat. Figyelem! Sem a verbális, sem a nonverbális kommunikáció nem megengedett, ezért faarccal kell kijátszanunk lapjaink, a gesztusaink sem árulkodhatnak!

Nagyon szeretem ezt a játékot, fáradtan nem szabad játszani, mert még kipihenten is megizzaszt. Fontos, hogy ne csüggedjünk, ha sokadjára is elveszítjük az életeink, nem szabad feladni, ugyanis idő kell ahhoz, hogy ilyen szinten együtt tudjunk működni valakivel.

2. Ligretto

Ez a kártyajáték szintén a figyelemről szól, de nagyon hamar lázba hoz és felpörget. Azonban nem elég figyelni, gyorsnak is kell lenni.

A játék versengő is, meg kooperatív is. Hogyha kitolunk társunkkal, akkor nagy valószínűséggel a saját dolgunk is megnehezítjük. Még az is megeshet, hogy ránk jár ezért a rúd, és mi járunk rosszabbul, nem a másik.

Szerintem ez a játék 3 emberre a legalkalmasabb, kettővel egy idő után vontatott lesz. Négy játékossal a legizgalmasabb, ugyanis ilyenkor szinte követhetetlen, hogy merre repülnek a lapok, így kifejezetten figyelni kell. Több ennyire pörgős játék után érdemes tartani egy rövidke szünetet, hiszen mind elfáradhatunk a nagy kártyapakolásban.

Ha komoly kihívásra vágyunk, akkor másik doboz pakliját is használni lehet, így lehet növelni a játékosok számát. Már játszottam hét másik emberrel, minden szupergyorsan történt, mégis nagyon élveztem!

3. Shit happens

Kétszáz meghökkentő, kínos és lehetetlen eset, amelyeket sorba kell helyezni, aszerint, hogy mennyire lehet kellemetlen vagy kínos az illetőnek, akivel megesett. Nem gyengéknek való játék, azonban mindenképpen szórakoztató megtippelni, hogy mi lehet a durvább: ha elalszunk a strandon és harmadfokú égési sérüléssel ébredünk, vagy mondjuk 2 órája ülünk egy fejjel lefelé megakadt hullámvasúton.

Ez egy kiváló példa arra, hogy más kárán is lehet győzni, ugyanis aki remekül ítéli meg, hogy melyik helyzet lehet összességében a rosszabb, az biztosan remekelni fog a játékban. A játékban nincs cenzúra, így érzékenyebbeknek nem ajánlom. Mindemellett nagyon szórakoztató játék, ráadásul megtanít értékelni a jelent, amelyben éppen társasozhatunk, nem pedig egy a kártyákon szereplő szituációba keveredtünk.

4. WTF?

Társasjáték, csak felnőtteknek! Pikáns kérdések, pikáns válaszok, vagy cseles kibúvók. Izgalmas játék, ahol minél több kérdésre kell válaszolnunk azelőtt, hogy leperegne a homokóra.

Amennyiben nem adtunk kielégítő választ, a többiek vitába szállhatnak velünk, és komoly párbaj alakul ki, ahol a pontot az szerzi meg, aki frappánsabb választ tud adni. A játék rátermettséget és némi humort is igényel. Nem kell mindig őszintének lenni, ez nem felelsz vagy mersz, a lényeg, hogy mindenki nevessen. Unalmas belepirulni a válaszadásba, inkább meg kell menteni a helyzetet egy eszes válasszal!

A játék ugyanannyira izgalmas, ha sokan vagyunk, mintha páran játszanánk! Első esetben rengeteg vicces válasz születik, így sokáig el lehet játszani különböző válaszok kitalálásával. Második esetben viszont sokkal „meghittebb”, így aki szégyenlősebb, az is élvezheti a játékot.

5. Panic lab

Egy kiadós karanténnal a hátunk mögött nosztalgikus lehet egy olyan társassal játszani, ahol megszöknek az amőbák. De nem elég hogy megszöknek, még meg is kell keresni őket!

A játék során gurítani kell különböző kockákkal, amelyek megmondják, hogy melyik huncut kis amőbát keressük. Lehetnek különböző színűek, formájúak, pöttyösek, csíkosak, mindenféle külalakkal, csak hogy még jobban megzavarjanak minket. Nehezítésképpen még szellőzőkben is bujkálnak, hogy megzavarjanak minket a koncentrációban és megtévesszenek.

Ez a játék a Setre emlékeztet, mert ott is ilyen bonyolult szabályok szerint kell kirakni a három kártyából álló sorozatot. Amőbákkal sokkal aranyosabb, és tetszik benne, hogy különböző csavarok nehezítik meg a dolgunkat. Nem elég figyelmesnek lenni, gyorsnak is kell lenni, hiszen mint minden játékban, itt is csak egy győztes lehet.

(Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top