nlc.hu
Szabadidő

Tovább emelkedik a benzin ára

Újabb drágulás lesz a napokban, hatszáz forinthoz közelít a benzin ára

Több oka is van a szerdai áremelésnek.

Szerdán, vagyis január 31-én a vörös-tengeri krízis miatt emelkedő olajárnak, és a gyengülő forint miatt literenként bruttó 7-7 forinttal drágul a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is, írja a Holtankoljak.hu.

Hozzátették, hogy az emelkedés pedig várhatóan a kutak áraiban is megjelenik majd, és január utolsó napjától a 95-ös benzin átlagára 597 Ft/liter, a gázolajé pedig 632 Ft/liter lehet.

Mint a 444.hu írja, a soron következő emeléssel mindkét üzemanyag ára a november eleji szintre emelkedik vissza. Megjegyezték azt is, hogy az első januári árváltozás óta a literenkénti benzinár 35, a dízel több mint 40 forinttal emelkedett, a gázolaj így több mint 7 százalékkal, míg a benzin 6 százalékkal drágább, mint január első napjaiban volt.

Egy férfi megtankolja az autóját a benzinkúton

Fotó: Pexels

A január eleji emelés után egyébként január 15-én, azaz hétfőn újabb 21 forintot emelkedtek az üzemanyagárak. A jövedékiadó emelésre az Európai Uniós szabályozás miatt volt szükség, ám a magyar kormány majdnem dupla olyan mértékben emelte az árakat, mint ahogy azt az EU elvárná.

Az RTL riportjából akkor kiderült, hogy Szlovákiában még így is kicsit drágább volt az üzemanyag, és nagyjából Ausztria áraival kerültünk pariba, csakhogy ott az átlagfizetés háromszorosa a magyarnak. Sokat spórolni pedig azok tudtak, akik át tudnak járni Romániába. A tankolást pedig egy bevásárlással is össze lehet kötni, mert arrafelé jellemzően az élelmiszerárak is lejjebb vannak. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top