nlc.hu
Szabadidő

Megbírságolt RTL

Lecsapott az RTL-re a Médiatanács, gigabírságok a Reggeli és a Sztárbox miatt

10 millió forintos bírságot osztott ki a Médiatanács a Sztárbox durva jelenetei miatt.

A Médiatanács január 30-i ülésén megállapította, hogy nem megfelelő korhatárral (12) így nem is megfelelő időpontban sugározta a Sztárbox című műsor november 5-i epizódját az RTL. A show-t annak erőszakos jelenetei miatt 16 éven aluliaknak nem ajánlott jelöléssel kellett volna ellátni és így csak 21 óra után lehetett volna közzétenni.

Rubint Réka, ifj. Schobert Norbert

Rubint Réka és fia, ifj. Schobert Norbert a Sztárboxban. (Fotó: Trenka Attila)

A Médiatanács szerint a Sztárbox nem sport-, hanem szórakoztató műsor, mivel abban nem profi, hanem amatőr sportolók szerepeltek. Emiatt más szabályok vonatkoznak rá, és a műsor nem lett volna sugározható úgy, ahogy az történt – írja a Média1. A tanács 10 millió forint bírságot szabott ki a november 5-i epizód miatt, aminek tényét az RTL-nek ráadásul közzé is kell tennie.

A Médiatanács szerint a Sztárbox durva műsor,

hiszen a bokszolók közül többen megsérültek, miközben az RTL hatásvadász módon használta a résztvevőkre egyáltalán nem veszélytelen ökölvívást úgy, hogy a műsorszámban nem is a sportág szabályai szerint zajlottak a mérkőzések.

A Médiatanács szerint a gyerekkorú nézők akár azt a téves következtetést is levonhatták a látottakból, hogy a konfliktuskezelés elfogadott módja az agresszió. A Médiatanács további eljárásokban is vizsgálja a Sztárbox különböző adásait, úgyhogy az RTL további szankciókra is készülhet.

Az RTL a Reggeli október 25-i adása miatt is

hárommilliós bírságot kapott, miután Fekete Pákót azzal alázták benne, hogy a kamerák előtt „vizsgáztatták” állampolgári alapismeretekből. Fekete Pákó a Médiatanács szerint könnyed, barátságos hangvételű beszélgetésre készülhetett, miközben a műsorvezetők visszaéltek a szituációval: kipellengérezték vendégük hiányosságait és gúnyolódtak rajta.

A határozat szerint az RTL megsértette az emberi méltóságot, amikor úgy mutatott be egy szereplőt, hogy közben megsértette a társadalmi együttélés alapvető normáit, a társadalmi integráció előmozdítását, a közösségi szolidaritást, az egymás iránti tiszteletet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top