nlc.hu
Szabadidő

Az ilyenkor szokásosnál olykor 10 Celsius-fokkal is melegebb eddig a február

Erősen nyitott a február, olykor 10 Celsius-fokkal is melegebb volt a szokásosnál

Májust idézheti majd az időjárás a hétvégén.

Februárban eddig minden nap országszerte meghaladta a csúcshőmérséklet az ilyenkor szokásosat, a HungaroMet szerint különösen február 3-a óta rendkívül markáns az eltérés a napi átlagtól, amely országos átlagban is gyakran alakult 10 Celsius-fok körül.

Megjegyezték, ezek alapján “egy tartósan kemény téli periódusra” lenne szükség, hogy a februári átlaghőmérséklet közelebb kerüljön a klimatológiai átlaghoz. Ugyanakkor – tették hozzá – a decemberi és a januári hőmérsékleti anomáliák ismeretében szinte biztosan az átlagosnál enyhébb lesz az idei tél, írja az MTI.

A bejegyzésükhez készített infografika szerint február 1-jén a napi maximum-hőmérséklet eltérése az átlagtól országosan 2,9 fok volt, a hónap második napján pedig 4,3 fok. A maximum-hőmérséklet eltérése az átlagtól 3-án 7,9 fok volt, 4-én 8,7 fok, 5-én pedig 9,9 fok.  Február 6-án már 10,9 fokkal volt magasabb a napi maximum-hőmérséklet országos átlaga az ilyenkor szokásosnál, míg 7-én 9,5 fokkal, 8-án pedig 9,6 fokkal.

Egy másik Facebook-posztjukban azt is megosztották, hogy ugyan mozgalmasabb, csapadékosabb hétvége vár ránk, de a szombatra várható minimumok gyakorlatilag egy május eleji reggelnek felelnek meg.

Nyíló hóvirág (Galanthus) a Zala vármegyei Nagybakónak közelébe

Nyíló hóvirág (Galanthus) a Zala vármegyei Nagybakónak közelében 2024. február 4-én. (Fotó: MTI/Varga György)

Ami pedig a részleteket  illeti, szombaton napközben közepesen vagy erősen felhős lehet az ég rövidebb-hosszabb napos időszakokkal, majd délutántól dél felől beborul. Délutánig csak az északkeleti vármegyékben lehet gyenge eső, estétől viszont egyre többfelé. A déli szél főként, de nem kizárólag a Dunántúlon megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6-12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 13-19 fok között alakul.
 

Vasárnap jórészt borult lesz az ég, csak a délkeleti határ közelében lehetnek felszakadozások. Vasárnapra virradóra és napközben összességében sok helyen eshet az eső, a Dunától keletre záporok is lesznek, a Tiszántúlon azonban kevesebb helyen valószínű csapadék. A déli, délkeleti szél az Alföld délkeleti részein megerősödik. Napközben a Dunántúlon északnyugatira fordul a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6-12, a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 9-14 fok között valószínű, de az Alföld délkeleti részein ennél több fokkal melegebb lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top