nlc.hu
Szabadidő

Zacher Gábor a marihuána liberalizációjáról

Zacher Gábor a füvezés büntetésének enyhítéséről beszélt

A toxikológus a Mutasd magad! című podcastban mondta el véleményét.
Zacher Gábor

Zacher Gábor toxikológus szakorvosként a gyakorlat oldaláról közelíti meg a különféle függőségek kezelését. Most a marihuána fogyasztás szankcionálásáról osztotta meg gondolatait Ágai Kis András Mutasd magad című podcastjában beszélgetve.

Zacher szerint ő sosem mondta, hogy

„legalizáljuk, én azt mondtam, hogy tartsunk be lépéseket.” A szakorvos szerint valamiféle enyhítésre mindenképpen szükség van. „Ma már ugye a marihuánát kívülről-belülről ismerjük; a hatóanyagokat is – ugye nemcsak a THC-ból áll, hanem van egy csomó egyéb más vegyület –, ma már A típusú evidenciával, ez a legmagasabb szintű evidencia, orvosi szempontból bizonyított, hogy a

 

benne lévő vegyületeknek pozitív orvosi hatásuk van”

 – mondta, hozzátéve, hogy szerinte az orvosi szintű legalizálás lenne az első lépés, a második pedig a dekriminalizáció. „Magyarországon van körülbelül nyolcezer kábítószeres ügy évente. Ennek a nyolcezer kábítószeres ügynek nagyjából a fele marihuánáról szól. És nem olyan ügyek, hogy a TEK-esek berúgnak egy ajtót, vagy egy a faluban egy házban van 300 kender. Csak valaki zsebében

találnak valami lósz*rnyi kis mennyiséget,

amiről kiderül az, hogy ez a csekély mennyiség felső határának az 1,4 százaléka. Nem az évezred bűnügyei.” Ezeket az eseteket pedig dekriminalizálná Zacher.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top