nlc.hu
Szabadidő

Kihirdették a 42. Magyar Sajtófotó Pályázat díjazottjait

„A helyzet feszültté vált a dühös tüntetők és a rendőrök között” – kihirdették a 42. Magyar Sajtófotó Pályázat díjazottjait

Szajki Bálint, a 24.hu munkatársa több díjat is nyert, a legjobb hírfotójáért járó elismerést pedig a Telex.hu csapatának tagja Melegh Noémi Napsugár kapta meg. Ilyen volt a tavalyi év hazánk sajtófotósai kameráján keresztül.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Fotóriporterek Szakosztálya által meghirdetett 42. Magyar Sajtófotó pályázatra 250 fotográfus, 2470 pályaművel jelentkezett, a beküldött képek száma 6801 volt. A pályázatra 2023-ban készített fotókkal lehetett versenybe szállni, néhány sorozat-kategória kivételével, ahol a hosszú távon készült munkák közt néhány régebbi fényképet is elfogadott a zsűri, áll a hivatalos közleményben.

A zsűri tagjai voltak Szlukovényi Tamás, a Toronto/London székhelyű Archive of Modern Conflict kurátora, a Reuters volt globális fotó főszerkesztője; 
Stephane Arnaud, az AFP francia hírügynökség fotó főszerkesztője; Adrian Evans, a Panos Pictures igazgatója; Bócsi Krisztián, a Bloomberg News fotóriportere és Szabó Bernadett, a Reuters fotóriportere.

Az online előválogatás után a zsűri tagjai 2024. február 2–4. között, Budapesten, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, nyilvánosan zajló munka keretében választották ki a díjazottakat. A pályázatra beküldött képekből idén is készül kiállítás, az ünnepélyes megnyitó a Capa Központban, 2024. április 11-én lesz. Itt hozzák nyilvánosságra és adják át a kategóriadíjak mellett MÚOSZ Nagydíját és a Kulturális és Innovációs Minisztérium André Kertész-nagydíját is a nyertes képek készítőinek. Ugyanitt, a 42. Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitóján osztják ki a pályázat különdíjait is.

A pályázatra beküldött képekből fotóalbum is készül, Az év fotói 2023 címmel, amely a kiállítás megnyitásával egy időben jelenik meg. A 42. Magyar Sajtófotó Kiállítás a budapesti bemutató után vidéki körútra indul, szabadtéren lesz látható többek közt Debrecenben, Szegeden, Pécsett, Kecskeméten, Békéscsabán, Sándorfalván, mielőtt az év végén visszaérkezik a fővárosba, Rákospalotára.

Hír- és eseményfotó 1. díj – Melegh Noémi Napsugár: Ellenállás

„Az oktatás ügyéért tüntető diákok és rohamrendőrök csapnak össze a Budai Várban, Orbán Viktor miniszterelnök irodájának közelében, Budapesten, 2023. május 3-án. 2023-ban Magyarországon az oktatási rendszerrel kapcsolatos törvényi változások, valamint a tanárok alacsony bére miatt a diákok és a tanárok sztrájk- és tüntetéshullámot indítottak el Budapesten. A tiltakozások során többször előfordult, hogy a helyzet feszültté vált a dühös tüntetők és a rendőrök között, így az események során a rendőrség több alkalommal is úgy döntött, hogy fizikai erőszakot alkalmaz a tömeg feloszlatására.”

Ellenállás

Fotó: Melegh Noémi Napsugár/Magyar Sajtófotó Pályázat

Hír- és eseményfotó 3. díj – Mohos Márton: Kerítésvágó

Illegális határsértő férfi vágja át a kerítést a magyar-szerb határon lévő határzárnál 2023. szeptember 30-án.
 

Kerítésvágó

Fotó: Mohos Márton/Magyar Sajtófotó Pályázat

Képriport 2. díj 2 Vörös Szabolcs: A pokol kapuja – Donbasz-apokalipszis

„Oroszország Ukrajna ellen 2022. február 24-én megindított teljes léptékű inváziója, illetve az azt megelőző, nyolc éven át tartó korlátozott intenzitású harcok elképzelhetetlen pusztítást okoztak Kelet-Ukrajnában. Az ország egykor legnépesebb régiójában, Donyeck megyében ukrán és orosz katonák gyakran már csak földdel egyenlővé tett romhalmazokért harcolnak – és halnak meg. A lakosság elmenekült, az infrastruktúra romokban, tűzszünet – és béke – kilátástalan messzeségben.”

A pokol kapuja – Donbasz-apokalipszis

Fotó: Vörös Szabolcs/Magyar Sajtófotó Pályázat

Képriport 3. díj – Szollár Zsófia: Tanár nélkül nincs jövő!

„2023-ban is az egyik legfontosabb téma az oktatás ügye volt. Nagyjából minden hónapra jutott legalább egy tüntetés vagy performansz, az év elején ezek még békésen zajlottak, majd áprilisra olyan düh alakult ki a tanárokban és diákokban, hogy a korábban békés vonulással, énekléssel egybekötött kiállásokat felváltották a dulakodásig, sérülésekig fajuló tüntetések, amelyeken nemegyszer a könnygáz is előkerült.”

Szollár Zsófia

Fotó: Szollár Zsófia/Magyar Sajtófotó Pályázat

Mindennapi élet (egyedi) 3. díj – Bach Máté: Gondoskodás

Az észak-magyarországi Ózd településtől nem messze az út mentén lévő kereszthez a hölgy időről időre kijár rendet tenni.

Gondoskodás

Fotó: Bach Máté/Magyar Sajtófotó Pályázat

Mindennapi élet (sorozat) 1. díj – Kölcsey-Gyurkó Sára: Én 2.0

„2022 novemberében áttétes mellrákkal diagnosztizáltak. Mindkét mellemben, a nyirokcsomóban rosszindulatú daganatos sejteket találtak, csont és agyhártya áttéttel. A hír lesújtó volt, de az orvosoknak és a kórházi dolgozók összefogásának köszönhetően viszonylag hamar elkezdhettem a kezeléseket. A statisztikák sajnos nem sok esélyt mutattak a túlélésre. Az első megrázkódtatások után eldöntöttem, meggyógyulok. Tudtam, hogy még nagyon sok dolgom, feladatom van itt, amiket nem lehet csak úgy hátrahagyni. A családomról, férjemről, négy gyermekemről nem is beszélve. Ösztönösen éreztem, hogy a fotó lesz az egyik legfőbb segítségem a betegség okozta trauma feldolgozásában, elfogadásában, az érzelmi hullámvölgyek megélésében. A képek nem pusztán dokumentumfotók, sokkal inkább ennek a nehéz, fájdalmakkal, veszteséggel, szorongással, kihívásokkal és megnyugvással teli időszak lenyomatai. Mivel a kezelések és a gyógyulás még javában tart, így a sorozat képei egy hosszú távú projekt részét képezik.”

Én 2.0

Fotó: Kölcsey-Gyurkó Sára/Magyar Sajtófotó Pályázat

Emberábrázolás-portré (egyedi) 2. díj – Éberling András: Takács Gábor és a relativitáselmélet időfogalma

Takács Gábor elméleti fizikus a BME egyetemi tanára. A relativitáselmélet időfogalmát szemlélteti.
 

Takács Gábor és a relativításelmélet időfogalma

Fotó: Éberling András/Magyar Sajtófotó Pályázat

Emberábrázolás-portré (sorozat) 1. díj – Szajki Bálint: Suttogó

„Mikó Sándor egyike annak a néhány magyar idomítónak, aki a szabadidomítás módszerével képzi ki lovait. Ő suttogó. Módszerei és kötődése a lovakhoz meghaladja a hagyományos kiképzési módokat. A suttogó fizikai erőszak helyett bizalomra, metakommunikációs jelek megértésére, kölcsönös tiszteletre, türelemre és a lovak viselkedésének mély megértésére alapozza a közös munkát, így ötvözve a lóidomítást az etológiával. A kiképzés során Sándor finom gesztusokra, mozdulatokra hagyatkozik, elhagy minden lovas eszközt, csak a pálcáját használja, amelyekkel érintés nélkül ad jelzéseket az állatoknak. A cél minél több szabadságot biztosítani a lovaknak, egy dominancia nélküli, egyenrangú, kapcsolatban, amelyekben a lovak társakká válnak, a ló és az ember megtanulják egymás nyelvét beszélni.”

Suttogó

Fotó: Szajki Bálint/Magyar Sajtófotó Pályázat

Művészet (egyedi) 3. díj – Ladóczki Balázs: Konfetti

Konfettieső a Sziget fesztiválon, 2023. augusztus 11-én, Budapesten.

Konfetti

Fotó: Ladóczki Balázs/Magyar Sajtófotó Pályázat

Művészet (sorozat) 1. díj – Mohos Márton: Kiszakítva

„Miután elhalványultak a fények a csodálatos budapesti Operaházban, Ganna Muromceva ukrán balerina hullámzó karokkal csap a magasba Csajkovszkij Hattyúk tava című balettjének főszerepében. A végén a közönség tapsviharban tör ki. A 29 éves táncosnő egy évvel ezelőtt egy zsúfolásig megtelt vonaton menekült el Ukrajna fővárosából, Kijevből több ezer menekülttel az orosz invázió után, azon tűnődve, hogy valaha újra színpadra állhat-e. Muromceva karrierje csúcsán volt az Ukrán Nemzeti Operában, amikor a háború átírta minden tervét. Utoljára 2022. február 22-én lépett fel Kijevben. Március 3-án aztán egy barátjával vonatra ült, és felváltva osztott meg egy helyet egy 12 órás nyugat-ukrajnai út során. Muromceva még a balettcipőjét is otthagyta Kijevben, mivel csak egy táskát tudott magával vinni. »Amikor elhagytam Kijevet, még azzal sem számoltam, hogy bármelyik nap újra táncolni fogok, de egyelőre itt van a szerződésem.«”

Kiszakítva

Fotó: Mohos Márton/Magyar Sajtófotó Pályázat

Sport (egyedi) 1. díj – Balogh Dávid: Lemenő nap árnyékában

A férfi rúdugrás döntője a budapesti atlétikai világbajnokságon 2023. augusztus 26-án, szombaton.

Lemenő nap árnyékában

Fotó: Balogh Dávid/Magyar Sajtófotó Pályázat

Sport (egyedi) 3. díj – Czeglédi Zsolt: Bukás és a győztes

A holland Femke Bol elesik a cél előtt a 4×400 méteres vegyes váltó döntőjében a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 19-én. Balra a későbbi győztes amerikai Alexis Holmes.

Bukás és a győztes

Fotó: Czeglédi Zsolt/Magyar Sajtófotó Pályázat

Természet és tudomány (egyedi) 2. díj – Lőrincz Ferenc Lőrinc: Fénysebességgel az űrben

„A medúza, mint egy ufó száguld nagy sebességgel az elmosódott csillagok előtt, melyeket a nagy kékségben a szardínia raj rajzolt az égre. A kép Indonéziában készült a Banda tengerben.”

Fénysebességgel az űrben

Fotó: Lőrincz Ferenc Lőrinc/Magyar Sajtófotó Pályázat

Természet és tudomány (sorozat) 3. díj – Stiller Ákos: Expedíció a világ legnagyobb ragadozómadár-gyülekezőhelyén

„A világ legnagyobb, a ragadozómadarak által használt téli gyülekezőhelyét nemrégiben fedezték fel magyar tudósok Angolában. Nincs más hely a világon, ahol egyszerre több mint egy millió kék vércse (Falco vespertinus) gyűlne össze táplálkozni és pihenni. Az a tény, hogy majdnem a faj összes egyede rendszeresen egy viszonylag kis területen gyűlik össze, rendkívül sebezhetővé teszi a fajt a fenyegetésekkel szemben. Egy katasztrófa hihetetlenül fontos következményekkel járhat, és akár drasztikus népességcsökkenést vagy akár a teljes faj összeomlását eredményezheti. A kék vércse egyedszáma csökken, a faj »veszélyeztetett« besorolásba tartozik. Ezek a kék vércsék minden évben az afrikai telelő és az európai, ázsiai fészkelő területeik között vándorolnak, ami évente 8000-20000 km-t jelent az egyedek útválasztásától függően.”

Expedíció a világ legnagyobb ragadozómadár-gyülekezőhelyén

Fotó: Stiller Ákos/Magyar Sajtófotó Pályázat

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) 2. díj – Röhrig Dániel: Tornádóra várva

„Százötvennyolc menekült pihen egy szántón a magyarországi Ásotthalom Átokháza nevű területén, néhány száz méterre a határzártól (és néhány kilométerre a Makkhetesi erdőtől). Körülöttük készenléti rendőrök és határvadászok. Ha közbiztonságra különösen veszélyes eszközöket, kést, szúró-, vágóeszközt találnak, akkor elveszik azokat. Személyazonosságot igazoló dokumentum a legritkább esetben van a bevándorlóknál. Ezeket útközben eldobják, máskülönben idegenrendészeti eljárás indulna ellenük.”

Tornádóra várva

Fotó: Röhrig Dániel/Magyar Sajtófotó Pályázat

Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) 2. díj – Halasi Eszter: Az utolsó utazók

„Tavaly kezdtem el dokumentálni az „Utolsó utazókat” a GRT (Cigány, Roma Utazók) és Új Utazók közösségekben azzal a céllal, hogy archiváljam azokat az úton lévőket, akik annak ellenére, hogy a kormány folyamatosan zaklatja őket, ragaszkodnak nomád és hagyományos utazó életmódjukhoz. Szabályozással letelepedésre akarják kényszeríteni a Travellereket. A Roma Polgárjogi Mozgalom szerint »a 2021-es rendőrségi, bűnügyi, büntetés-végrehajtási és bírósági törvényjavaslat drámai módon csökkenti a GRT-személyek jogait a nomád kultúrájuk gyakorlásához azáltal, hogy bűncselekménynek minősíti a birtoksértést, és növeli a rendőrség lefoglalási jogkörét. Ez a rasszista törvény az évszázados diszkrimináció csúcspontja, amely még inkább kirekeszti ezeket a kisebbségi csoportokat. «A 2021-es rendőrségi törvényjavaslat jelenti a legnagyobb veszélyt a roma cigányok és ír utazók hagyományos életmódjára életünk során.

Az utolsó utazók

Fotó: Halasi Eszter/Magyar Sajtófotó Pályázat

Budapest 150 éves (egyedi) 3. díj – Fazekas István: Lánchíd 2023

„Átadták a felújított Lánchidat, ezzel véget ért hazánk egyik legfontosabb kulturális örökségének és jelképének két éven át tartó rekonstrukciója. A 150 évvel ezelőtti városegyesítés előtt már évtizedekkel megszületett az a gondolat, hogy »kell hidakat építenünk, a szó szoros és átvitt értelmében«.”
 

Lánchíd 2023

Fotó: Fazekas István/Magyar Sajtófotó Pályázat

Budapest 150 éves (sorozat) 1. díj – Bódis Krisztián: Budapest felülnézetből

A fotósorozat, amelyben ez a kép is szerepel, felülnézetből mutatja be Budapest néhány jellegzetes helyszínét. A képek drónnal készültek 2018 és 2023 között.

Budapest felülnézetből

Fotó: Bódis Krisztián/Magyar Sajtófotó Pályázat

A díjazottak teljes listája:

1. Hír- és eseményfotó

1. díj: Melegh Noémi Napsugár (Telex.hu): Ellenállás
2. díj: Melegh Noémi Napsugár (Telex.hu): Kiállás
3. díj: Mohos Márton (24.hu): Kerítésvágó

2. Képriport

1. díj: Mohos Márton (24.hu): Fokozódó nyomás a magyar-szerb határon
2. díj: Vörös Szabolcs (Válasz Online): A pokol kapuja – Dombasz – apokalipszis
3. díj: Szollár Zsófia (Index.hu): Tanár nélkül nincs jövő

3. Mindennapi élet (egyedi)

1. díj: Szajki Bálint (24.hu): Rajongás
2. díj: Biczó Zsolt (szabadfoglalkozású): Kiterjesztett valóság
3. díj: Bach Máté (Mediaworks Hungary): Gondoskodás

4. Mindennapi élet (sorozat)

1. díj: Kölcsey-Gyurkó Sára (szabadfoglalkozású): Én 2.0
2. díj: Farkas Norbert (24.hu): Városligeti majális, 2023. május 1., Budapest
3. díj: Németh Kata (Index.hu): Negyvenévesen költözött Budapestre, hiányozni fog a családjának

5. Emberábrázolás-portré (egyedi)

1. díj: Éberling András (Magyar Nemzet): Sándor János nyugalmazott színházi rendező
2. díj: Éberling András (Magyar Nemzet): Takács Gábor és a relativitáselmélet időfogalma
3. díj: Szajki Bálint (24.hu): Márk

6. Emberábrázolás-portré (sorozat)

1. díj: Szajki Bálint (24.hu): Suttogó
2. díj: Mohos Márton (24.hu): Az ország legidősebb háziorvosa
3. díj: Török János (Délmagyarország): Káposzta Mária

7. Művészet (egyedi)

1. díj: Bach Máté (Mediaworks Hungary): Bánhidi Lilla krimiíró
2. díj: Pelikán János (Képszerkesztőség): Bolero, a Győri Balett előadásában, Müpa, 2023. 11. 24
3. díj: Ladóczki Balázs (Rockstar Photographers): Konfetti

8. Művészet (sorozat)

1. díj: Mónus Márton (szabadfoglalkozású): Kiszakítva
2. díj: Szajki Bálint (24.hu): Fesztivál az erőműben
3. díj: Ladóczki Balázs (Rockstar Photographers): A Balaton hangja

9. Sport (egyedi)

1. díj: Balogh Dávid (szabadfoglalkozású): A lemenő Nap árnyékában
2. díj: Czeglédi Zsolt (MTI/MTVA): Gyalogló hős a hősök előtt
3. díj: Czeglédi Zsolt (MTI/MTVA): Bukás és a győztes

10. Sport (sorozat)

1. díj: Koncz Márton (Nemzeti Sport): Virágos futballmajális
2. díj: Purger Tamás (Magyar Hírlap): Úgy érzem magam, mint egy ember, aki megveri a szuperhősöket
3. díj: Fekete István (szabadfoglalkozású): A világ legjobb szkanderese

11. Természet és tudomány (egyedi)

1. díj: Vasvári Tamás (MTI/MTVA): Hárman
2. díj: Lőrincz Ferenc Lőrinc (szabadfoglalkozású): Fénysebességgel az űrben
3. díj: Tökölyi Csaba (szabadfoglalkozású): Nyíl

12. Természet és tudomány (sorozat)

1. díj: Ruprech Judit (szabadfoglalkozású): Szelíd szabadság
2. díj: Urbán Ádám (szabadfoglalkozású): Emlék a természet vadságának
3. díj: Stiller Ákos (szabadfoglalkozású): Expedíció a világ legnagyobb ragadozómadár-gyülekezőhelyén

13. Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi)

1. díj: Szajki Bálint (24.hu): Utazás az idősotthonban
2. díj: Röhrig Dániel (Népszava – külső munkatárs): Tornádóra várva
3. díj: Melegh Noémi Napsugár (Telex.hu): Milena tükre

14. Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat)

1. díj: Erdős Dénes (The Associated Press): A lakhatás alapjog
2. díj: Halasi Eszter (szabadfoglalkozású): Az utolsó utazók
3. díj: Melegh Noémi Napsugár (Telex.hu): Falusi fiatalok

15. Budapest 150 éves (egyedi)

1. díj: Merész Márton (Énbudapestem): SUP
2. díj: Győri Gabi (szabadfoglalkozású): Csarnok negyed
3. díj: Fazekas István (HVG): Lánchíd 2023

16. Budapest 150 éves (sorozat)

1. díj: Bódis Krisztián (szabadfoglalkozású): Budapest felülnézetből
2. díj: Kiss-Kuntler Árpád (HVG): Angyalföld – 60 év, 60 kép (részlet a sorozatból)
3. díj: Balázs Zsolt (szabadfoglalkozású): Patakvidék – Budapesti kis történetek

A zsűri dicséretben részesítette:

Vörös Szabolcs: A kolónia (Képriport kategória)

Sári Bence (szabadfoglalkozású): Kispiros (Társadalomábrázolás,
dokumentarista fotográfia (sorozat) kategória

Különdíjak:

Escher Károly-díj a legjobb Magyarországon készült hírképért:
Melegh Noémi Napsugár (Telex.hu)

Munkácsi Márton-díj a legjobb kollekcióért:
Szajki Bálint (24.hu)

Szalay Zoltán-díj – a 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter:
Szajki Bálint (24.hu)

A megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter:
Török János (Délmagyarország)

A SPAR Magyarország – díj a fenntarthatóság eszméjéért:
Ruprech Judit (szabadfoglalkozású)

Móricz-Sabján Simon-különdíj, a Pictorial Collective felajánlásával, a legjobb hosszú távú munkáért:
Melegh Noémi Napsugár (Telex.hu)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.