nlc.hu
Szabadidő

Ókovács Szilveszterék jogi lépeseket tesznek a most kirobbant botrány miatt

„Volt egyeztetés a karmester és az Opera vezetése között” – Ókovács Szilveszterék jogi lépeseket tesznek

Az intézmény elitéli a vendégkarmester viselkedését, aki amiatt panaszkodott, hogy szünettel vágják ketté az előadását a büfébevételek miatt.

Az Magyar Állami Operaház igazgatója, Ókovács Szilveszter a Blikknek azt nyilatkozta, hogy igenis volt egyeztetés arról, hogy a Carmina Burana előadást kettévágják egy félórás szünet miatt.

„Az intézmény kifejezett kérését saját előadásával kapcsolatban két igazgató is tolmácsolta a karmesternek, aki a végrehajtást megtagadta, és egy 22.00-kor kézhez vett levélben lemondta a másnapi 11-es előadást” – tette hozzá.

Megjegyezte azt is, Orff műve négy nagy részből áll, ennek a felénél tartunk szünetet. „Az előadás nettó játékideje – a középkori vágáns verseket és dalokat tartalmazó előjátékkal együtt – mintegy 75 perc, számos olyan opera és balett van műsoron, amelynek egyes felvonásai 30-40 percesek.”

Ókovács Szilveszter

Ókovács Szilveszter főigazgató beszél a magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepségen a Magyar Állami Operaház királylépcsőjénél 2024. január 22-én. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Megosztotta azt is, hogy a büfé hónapok óta az Opera saját kezelésében működik, bevételéből és az előadások, rendezvények értékesítéséből a dolgozók számára bérkiegészítést fizetnek. Illetve válaszában az is szerepelt, a Magyar Állami Operaház elítéli Bogányi Tibor vendégkarmester súlyosan szerződésszegő magatartását, és érdekeinek védelme miatt a szükséges jogi lépeseket megteszi.

Mint mi is írtunk róla, Bogányi Tibor karmester-rendező visszalépett a Magyar Állami Operaházban jelenleg is futó a Carmina Burana dirigálásától arra hivatkozva, hogy kapott egy főigazgatói utasítást arról, hogy az előadást kettévágva, félórás szünettel kell tartani, hogy növeljék a büfé bevételét.

Az ügyről Miklósa Erika operaénekesnő is megosztotta a véleményét, az Indexnek azt nyilatkozta, hogy az nem szakmai indok, hogy a büfé bevételét növelni kell a szünetben. „Nem a büfének van Operaháza” – jegyezte meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top