nlc.hu
Szabadidő

Miklósa Erika is megszólalt a Carmina Burana miatt kirobbant botrányról

„Nem a büfének van Operaháza” – Miklósa Erika is megszólalt a Carmina Burana miatt kirobbant botrányról

Az operaénekes szerint nem szakmai döntés született, amikor kettévágták az előadást.

„Végtelenül elszomorít a döntés, hogy a 70 perces Carmina Burana öt éve futó – sikeres, telt házas – előadását »kettévágják« egy szünettel a Magyar Állami Operaházban egy főigazgatói utasításra. Az nem szakmai indok, hogy a büfé bevételét növelni kell a szünetben. Nem a büfének van Operaháza” – nyilatkozta Indexnek Mikósa Erika Kossuth-díjas operaénekes.

Mint mi is írtunk róla, Bogányi Tibor karmester-rendező visszalépett a Magyar Állami Operaházban jelenleg is futó a Carmina Burana dirigálásától arra hivatkozva, hogy kapott egy főigazgatói utasítást arról, hogy az előadást kettévágva, félórás szünettel kell tartani, hogy növeljék a büfé bevételét.

Miklósa Erika

Fotó: RTL/ Szabó Gábor

Megszólalt az ügyben Bogányi Tibor alkotótársa és felesége, Zászkaliczky Ágnes is, aki egyúttal az előadás művészeti vezetője. Mint elmondta, a Carmina Burana nem opera, hanem szcenikus kantáta, ők alkottak belőle operaházi produkciót.

„A zene és a látvány egymásra épülő elemekből, jelenetekből áll, dilettáns dolog közben behúzni a függönyt – mondta a művészeti vezető. Maga a mű egyébként 55 perces, az előadás hossza 70 perc, ezt szakítják most meg a büfé bevétele kedvéért. – Ha ez ennyire fontos, akkor azt két héttel korábban is meg tudtuk volna beszélni” – tette hozzá.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház igazgatója pedig az Indexnek azt nyilatkozta, szomorúan vették tudomásul Bogányi Tibor visszalépését, és köszönik a munkáját, valamint minden jót kíván neki a továbbiakban.

„Egy operaházban, ahol 1800 ember dolgozik együtt a kiírt előadások megvalósulásáért, még azt a helyzetet is meg kell oldani, ha a karmester éjjel mondja le a délelőtti produkciót – ahogy a közönség élelemhez, italhoz jutását vagy az énekkar közreműködésidíj-emelésének forrásproblémáját is. És meg is oldjuk, de ez egy másik, nem individuális, hanem magasabb horizontú, intézményi szemlélet. (…)Az előadás rendben zajlik (kérdésünket dél körül küldtük el – a szerk.), Erdélyi Dániel karmesterünknek, az Opera Énekkar másodkarnagyának köszönjük a színvonalas beugrást, gratulálunk hozzá. A tegnapi hatalmas sikerű Don Giovanni-premier fogadásán, este 10-kor érkezett levél tehát nem okozott fennakadást az Opera életében.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top