nlc.hu
Szabadidő

Himalájában meditáló jógi

Nagy port kavart a netezők körében a Himalájában meditáló, hó borította jógiról készült videó

Sokan AI-kreálmánynak gondolják a felvételt.

Heves vitákat generált az a netre felkerült videó, amely egy, a Himalájában, hóvihar közepette meditáló jógit mutat be. Sokan vitatják a felvétel hitelességét, mondván annyira hihetetlen, hogy biztosan a mesterséges intelligencia „keze van a dologban”.

Az Indiából származó, virálissá vált videón egy jógi látható hóval borított hajjal és szakállal, amint a hegyekben meditál hóban-fagyban. Az illetőt Satyendra Nathként azonosítottak, aki régóta kapcsolatban áll a Kulluban működő spirituális szervezettel, és állítólag  több mint két évtizede rendszeresen meditál a Himalájában. A felvétel olyan  vitákat váltott ki, hogy a spirituális szervezetnek nyilatkoznia kellett arról, hogy valódi a videó.

Idővel a háttérsztori is kiderült: február elején Satyendra Nath és tanítványai a Seraj-völgybe utaztak egy hónapra. Egyik nap a tanítványok megtudták, hogy hóvihar készülődik, siettek figyelmeztetni a hegyekben meditáló mesterüket, ám amikor rátaláltak, alig akartak hinni a szemüknek. „Satyendra Nath éppen mély meditációban volt a hófödte hegyekben. Úgy döntöttünk, hogy videóra vesszük” – mesélt utólag a felvétel körülményeiről Rahul, az egyik tanítvány.

Savarninath, a jógi másik tanítványa szerint Satyendra a himalájai jógahagyomány követője, és az elmúlt 22 évben rendszeresen meditál a hófödte hegyekben. Hozzátette, hogy a Rahul által forgatott vírusvideó csak egy a sok közül, amelyeket Satyendra Nathról rögzítettek az elmúlt hónapban.

Satyendra Nath nem az első jógi, aki extrém hőmérsékleten meditál a Himalájában, de a tanítványa által készített videó különösen ámulatba ejtő a mester hólepte szakálla és haja miatt.

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top