nlc.hu
Szabadidő

Mozdulatlanul lebeg egy utasszállító repülőgép a videón

A frászt hozza az emberekre a videó, amin mozdulatlanul lebeg egy utasszállító repülőgép

Nincsenek tücskök Wayward Pines-ban – mondja a csapos Ethannek, aki rémülten fedezi fel később, hogy csak a gondosan elrejtet hangszórókból sugározzák a ciripelést a város lakóinak. De miért nem tartja ezt senki se furcsának? – csodálkozik főszereplőnk a Netflix egyik klasszikus sci-fi sorozatában. Vajon mi is csak egy szimuláció részei lennénk? Van magyarázat a furcsa jelenségekre, amiket a TikTok-felhasználók megtapasztaltak?
Parallax-hatás

Videók tömkelege kering a neten repülőgépekről, amik látszólag teljesen mozdulatlanul, egy helyben lebegnek az égen, a frászt hozva az emberekre. Mióta a TikTok tartalomgyártóit is megfertőzte az a hajmeresztő elmélet, hogy valójában mind egy szimulációban élünk, egyre csak gyűlnek a „bizonyítékok”. Ilyenek a furcsa videófelvételeken a semmiből felbukkanó vagy váratlanul felszívódó alakok, a zavarba ejtően hasonló, egyforma ruhát viselő úgynevezett NPC-k (non-player character, vagyis olyan szereplője egy videójátéknak, amelynek viselkedése előre van programozva), illetve olyan épületek, amik úgy néznek ki, mint a hibásan betöltött díszletek egy számítógépes játékban.

Egy elmélet szerint minél kisebb az esélye annak, hogy az emberiség valami óriási kataklizma következtében kihaljon, annál valószínűbb, hogy a távoli jövőben képesek leszünk létrehozni egy olyan szimulációt, amit lehetetlen megkülönböztetni a valóságtól. Ha ez így van, honnan tudhatnánk biztosan, hogy az emlékeink és minden, amit eddig megtapasztaltunk, tényleg megtörtént-e velünk, és nem csak egy szimuláció részei vagyunk? Nos, ez elég összetett kérdés, ezért nem is bonyolódnánk bele jobban. A legtöbb úgynevezett glitchre viszont van magyarázat. A repülőgépes esetnek neve is van: ez a parallax hatás.

Nem véletlen, hogy a videók többségét autóban ülve rögzítik. A párhuzamosan mozgó objektumok ugyanis egy olyan optikai csalódást idéznek elő, ami kognitív disszonanciát okoz a fejünkben.

Ha álló helyzetből figyelnénk a repülőgépet, a fákhoz, villanyoszlopokhoz vagy a felhőkhöz viszonyítva könnyen feldolgozná az agyunk a mozgását, azonban egy gyorsan haladó járműből nézve elvesznek a referenciapontjaink, így nem tudjuk mihez viszonyítani. Ezt hívjuk parallax hatásnak.

Már a felszálló gépnél is megfigyelhető, hogy miután elemelkedik a földtől, sokkal lassabbnak érzékeljük a mozgását. Ezt a hatást még az is erősítheti, hogy sok esetben tényleg kénytelenek a pilóták a megszokottnál lassabb sebességre kapcsolni. Arról nem is beszélve, hogy az oldalirányú mozgást mindig gyorsabbnak érzékeljük, mint a hosszanti irányút. Erre biztos emlékszünk még a fizika óráról.

Szóval nem kell aggódni, ez nem hiba a mátrixban! Ismerjük a mondást: még egy gép sem maradt fent!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top