nlc.hu
Szabadidő

Kritika az Alex Jones vs. az igazság című filmről

Meggyilkolták a gyermekeiket, majd azt mondták, a gyilkosságok sosem történtek meg

2012 decemberében hat tanár mellett húsz hat-hétéves gyermek veszítette életét az elhíresült Sandy Hook-i mészárlás során. Egy felmérés szerint az Egyesült Államok lakosságának 24 százaléka szerint a mészárlás valójában nem történt meg, vagy nem úgy történt, ahogy azt a média közvetítette. Az összeesküvés-elmélet hívő Alex Jones több mint egy évtizede keseríti meg a gyászoló szülők életét és terjeszti a hazugságait.

Minden idők legkegyetlenebb iskolai lövöldözésében, a Connecticut állambeli Sandy Hook általános iskolában 2012. december 14-én reggel egy állig felfegyverzett húszéves férfi sétált be két osztályterembe, majd a fegyvereivel agyonlőtt mindenkit, aki csak elé került, legyen az tanár, iskolaigazgató, iskolai pszichológus vagy éppen az iskola 6-7 éves elsősei. Miután végzett a két osztállyal (alig néhányan tudtak csak elmenekülni), a fegyver csövét maga ellen fordította, és mielőtt a rendőrök a helyszínre értek, öngyilkos lett. Az egész nem tartott tovább hat percnél.

A legátlátszóbb hazugság is elhitethető, ha elégszer mondják

Az elhunyt gyerekek szüleit az eset után valósággal letámadta a média, sorra kapták a telefonokat, hogy nyilatkozzanak a történtekről és az érzéseikről. Az egyik gyászoló szülő, az elhunyt Emilie édesapja, Robbie Parker végül beadta a derekát, és egy nappal a történtek után rövid sajtótájékoztatót tartott. Mielőtt a mikrofon elé lépett, a háttérben látható volt, ahogy zavartan mosolyog. Parker soha korábban nem nyilatkozott a sajtónak, valójában fogalma sem volt, pontosan mit várnak tőle, zavarban érezte magát. Hiába látszott a beszéde közben, hogy a lelki összeomlás szélén áll, a korábbi zavart mosolya olyan reakciókat váltott ki, amikre a legvadabb álmaiban sem számított.

A közösségi médiában nagy névnek számító szélsőjobboldali véleményvezér, Alex Jones az InfoWars című műsorában „elemzés” alá vetette a sajtótájékoztatóról készült videót, majd azt a következtetést vonta le, hogy Robbie Parker valójában csak egy színész, aki eljátssza a gyászoló édesapát. Szerinte elárulja őt, hogy a mikrofon elé lépés előtt még nevetett. Az elhunyt Emilie pedig szerinte egyáltalán nem hunyt el, sőt a Sandy Hook-i iskolai lövöldözés valójában csak a liberálisok megrendezett színjátéka, amit azért csináltak, hogy tovább szigorítsák a fegyvertartási törvényeket Connecticut államban, és elvegyék az amerikaiaktól a jól megérdemelt puskáikat.

Alex Jones

Alex Jones az InfoWar alapítója sajtótájékoztatót tart a Waterbury Bíróság előtt, ahol a tárgyalása zajlik, 2022. szeptember 21-én (Fotó: Joe Buglewicz/Getty Images)

Az elmélet szerint Newtown 28 ezres kisvárosának teljes lakossága hosszú hónapokon, éveken át összejátszott azért, hogy megrendezzenek egy fals áldozatokkal teli fals lövöldözést a fegyverlobbi megszívatásáért. Hogy ez meredeken hangzik? Egészen biztosan. Csakhogy Alex Jones és hívei éveken át olyan vehemenciával terjesztették az álbizonyítékokkal megtámasztott álhíreiket, hogy volt olyan időszak, amikor egy Google keresésnél a Sandy Hook témában ötből négy találat álhír volt, és csupán egy valódi.

Az álhírcunami odáig vezetett, hogy egy évtized végi felmérés szerint az Egyesült Államok lakosságának 24 százaléka tartja úgy, hogy a Sandy Hook-i tragédia csak megrendezett volt és/vagy a mainstream média és a hatóságok elferdítették az ott történteket. Huszonnégy százalék az USA-ban több mint hetvenmillió embert jelent.

A szülők, akiknek megcsúfolták a gyászát

Az HBO Max választékában nemrég megjelent dokumentumfilm, az Alex Jones vs. az igazság bemutatja, hogy a szélsőjobbos, vad összeesküvés-elméleteket terjesztő Jones és társai hosszú évek munkájával, valamint az eset újabb és újabb felelevenítésével hogyan érték el, hogy egy nemzet tagjai a gyermeküket nemrég elvesztő, gyászoló szülők ellen forduljanak, nemcsak megzavarva őket a gyászukban, hanem elérve, hogy meghurcolják őket és meggyalázzák gyermekeik emlékét.

  • Az egyik szülő arról számolt be, hogy a kisfia sírját levizelték, mondván, úgysem fekszik benne senki. Megfenyegették, hogy ki fogják ásni a sírt, bizonyítva, hogy üres a koporsó.
  • Voltak, akiket az otthonukban zaklattak, kopogtatva az ajtón, benézve az ablakokon, mert a zaklatónak meggyőződése volt, hogy a gyermekük él, és valójában a szülei a házban rejtegetik.
  • A gyermekek emlékére létrehozott Facebook-oldalakat elárasztották az alt-right trollok, leribancozva és lehazugozva egy hétéves, elhunyt kislányt, a lányokat és az édesanyjukat nemi erőszakkal fenyegetve.
  • A gyászoló szülők közül néhányan arról is beszámoltak, hogy évekkel a tragédia után Newtown városától több száz kilométerre is felismerték, majd nyilvánosan elkezdték lehazugozni őket, azzal vádolva meg a szülőket, hogy valójában csak színészek, akik pénzért tévesztik meg az amerikai közvéleményt.
  • Egy édesanya arról mesélt, hogy miután egy irodaházban egy nő kérdezte a nyakláncán látható kislányáról, és ő elmondta, hogy a gyereke már nem él, mert meggyilkolták Sandy Hookban, a korábban még érdeklődő és kedves nő egyszer csak ellenségessé vált, és sok ember előtt nekitámadva lehazugozta őt.
  • Alex Jones emberei rendszeresen jártak kamerával Newtownba, ahol városi gyűléseken, nyilvános meghallgatásokon zaklatásszerűen provokáltak, lehazugozva a városi tisztségviselőket, és újabb bizonyítékokat követeltek egy lezárt ügyben, amit minden kétséget kizáróan bizonyítottak.
Az elhunyt gyerekek szülei

A Sandy Hook mészárlás áldozatainak hozzátartozói egy megemlékezésen (Fotó: John Moore/Getty Images)

A végső elkeseredés

Az érintett, számtalanszor lehazugozott szülők többféleképpen próbálták felvenni a kesztyűt. Eleinte többen próbáltak meg észérvek mentén kommunikálni az összeesküvés-elmélet hívőkkel, bemutatva nekik az általuk kért bizonyítékokat és válaszokat adva a kérdéseikre. Ám ahogy az egyik gyászoló édesanya fogalmaz a dokumentumfilmben: nem lehet észérvekkel hatni azokra, akik már egy alternatív valóságban élnek. Ha azt kérték tőle, hogy a halotti bizonyítvány bemutatásával bizonyítsa, hogy valóban elveszítette a gyermekét, megtette, majd rögtön utána azzal vádolták, hogy az általa bemutatott halotti bizonyítvány egy hamisítvány. Amikor pedig azt kérték tőle, hogy kamerák előtt exhumálja a gyermekét, eljött az a pont, amikor rájött, hogy teljesen feleslegesen próbálja bizonyítani az igazát olyanoknak, akik ezt nem hajlandók elhinni, és úgyis mindig lesz egy újabb kérdésük, és mindig kérnek majd egy újabb bizonyítékot.

Voltak szülők, akik a közösségi médiaplatformokon keresztül vették fel a harcot az álhírek terjesztőivel szemben, leszedetve a jogsértő tartalmakat, és ugyan értek el sikereket, és csökkent a hazugságok száma a világhálón a Sandy Hook-ügyben, de a hazugsággyár továbbra sem állt le. Alex Jones és az emberei mindig megtalálták a módját, hogyan rúgjanak bele a gyászoló szülőkbe.

A támadások hullámokban jöttek

– meséli a filmben Robbie Parker, aki a saját bőrén tapasztalta, hogy Jones mikor beszélt újra Sandy Hookról, ugyanis ilyenkor rendre megsokasodtak a neki címzett fenyegető üzenetek.

Hosszú éveknek kellett eltelnie, mire az érintett szülők egy része rájött, hogy Jonest hiába kérlelik, magától sosem fogja abbahagyni az ártalmas hazugságait. Texas és Connecticut államban is pert akasztottak az InfoWars műsorvezetőjének és tulajdonosának nyakába. Az Alex Jones vs. az igazság című dokumentumfilm egyik legfőbb erőssége, hogy a kamerák követték a tárgyalótermi dráma alakulását.

Elrettentő hatású büntetés

A film leköveti, ahogy a kihallgatássorozat egy pontján Jones 2019-ben elismeri, hogy a Sandy Hook-beli mészárlás valóban megtörtént, azt viszont már nem ismeri el, hogy szándékosan hazudott róla. Magát a dezinformációk és az összeesküvés-elméletek egyik áldozataként próbálja feltüntetni, csakhogy az áldozatok ügyvédjei hosszas munkával bizonyították, hogy ez nincs így.

A műsorok nézettségi adatai és a Jones munkatársaival folytatott beszélgetések bizonyítják, hogy Alex Jones azért tartotta folyamatosan műsoron a Sandy Hook-ügyet, mert ezek az adások rendre kiemelkedő nézettséget produkáltak, és a műsor reklámszüneteiben mutatott saját termékek (többnyire étrend-kiegészítők) eladása ennek következtében szintén jelentős (egy normál adáshoz képest akár négyszeres-ötszörös) emelkedést mutatott.

Jones gyakorlatilag tudatosan használta a saját meggazdagodására a hazugságait, nem törődve azzal, milyen fájdalmat okoz másoknak ezzel, sőt a perek miatt megnövekedő költségeit is a híveitől/követőitől próbálta bevasalni, akik adományokkal támogatták a „harcában”.

Gyerekcipők a Capitoliumának keleti oldalán

Hétezer pár gyerekcipő emlékezteti az amerikai népet a Sandy Hook Általános Iskolában 2012-ben történt tömeges mészárlás áldozataira, a Capitoliumának keleti oldalán, 2018. március 13-án (Fotó: Chip Somodevilla/Getty Images)

A film bírósági jelenetei számos módon bizonyítják, hogy Alex Jones egy megrögzött hazudozó és provokatőr, aki olyan meggyőződéssel teremt alternatív valóságokat, hogy még az sem tudja megzavarni ebben, amikor nyilvánvalóan az orra alá dörgölik és a szeme láttára bizonyítják, hogy épp hazudik, méghozzá eskü alatt. Simán lehazugozza a bírót, önmagára pedig egy kirakatper áldozataként tekint.

A hazugságsorozata és a vesztes perek eredményeként végül közel másfél milliárd (!) dolláros büntetést kellene kifizetnie az érintett családoknak. Az óriási, történelmi összeg (rágalmazásért még sosem szabtak ki ekkora büntetést) kifizetése nyilván teljesíthetetlen, ám az áldozatok ügyvédjei szerint fontos üzenetet hordoz: aki szándékosan hazudik, másoknak fájdalmat okozva, súlyosan megfizethet érte. Jones cége idén márciusban jelentett csődöt. Mostanáig a családok nem kaptak pénzt tőle, de felvázolt egy tervet, miszerint tíz év alatt kifizet nekik 55 millió dollárt… Ez a történet tehát még mindig nem ért véget.

Az Alex Jones vs. az igazság az HBO Max kínálatában látható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top