nlc.hu
Szabadidő
Gyógyszer használó orángután

Hihetetlen: saját sebét kezelte gyógynövénnyel egy orángután – videó

A Rakus nevű, Indonéziában élő orángután profi módon használja az akar kuning növényt.

Fájdalomcsillapító hatású növénnyel kezelte saját pofáján lévő sebét egy szumátrai orángután Indonéziában. Az egyedülálló megfigyelést a németországi Max Planck Institut állati viselkedést kutató tudósai és az indonéz Nemzeti Egyetem biológusai közös kutatásuk során tették – közölte a BBC

A Rakus nevű orángután megfigyelése során a biológusok észrevették, amint egy gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású, a hagyományos orvoslásban általánosan használt

kúszónövény nedvét fogyasztja, majd többször is nyílt sebére keni

azt. Isabelle Laumer, a német etológiai intézet munkatársa szerint Rakus valószínűleg egy szomszédos hímmel folytatott harc során sebesült meg.

 

“Rakus viselkedése szándékosnak tűnt, mivel szelektíven kezelte az arca jobb felén lévő sebet a növényi nedvvel, és más testrészét meg nem”

– mondta Laumer.

 

A tudósok szerint az állat sebe nem is fertőződött el.

A megfigyelés betekintést nyújthat a sebgyógyászat evolúciós eredetébe. Az akar kuning nevű növényt az indonézek gyógyszerként használják, mivel antibakteriális, gyulladáscsökkentő, gombaellenes, antioxidáns és egyéb gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top