nlc.hu
Szabadidő
Váratlan fordulat az ultrafeldolgozott élelmiszerek hatásaiban

Váratlan fordulat: létezik olyan ultrafeldolgozott étel, ami egészségesnek tekinthető

Egy nagyon is szomorú tanulmány eredménye kapcsán szólaltak meg azok a kritikus szakértők, akik új megvilágításba helyezték a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását.

Ahogyan azt nemrég megírtuk, egy tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek és a depresszió között szoros összefüggés mutatható ki. A mentális betegség esélye mellett megnövelik többek között a szívbetegségek és a rákos megbetegedések kockázatát is, a szakértők arra jutottak, hogy növelik a korai elhalálozás kockázatát.

Megnő az esély a korai halálra

A megállapításra egy évtizedeken át tartó vizsgálat alapján jutottak. 30 éven át figyeltek meg 115 000 egészséges, amerikai felnőttet. Az eredmények szerint 4%-kal magasabb volt a halálozás azok körében, akik naponta átlagosan 7 alkalommal fogyasztottak ultrafeldolgozott élelmiszert, szemben azokkal, akik ennek csak a felét ettél. Bár a százalékos különbség alacsonynak tűnik, a kutatók mégis figyelmeztető jelként értelmezik ezt.

Ez lehet a valódi ok

Kritika is érte azonban a következtetéseket. Többen úgy vélik, talán nem kifejezetten ezek az élelmiszerek a károsak, sokkal inkább a tény, hogy ezek fogyasztása kiszorítja az étrendből az egészségek ételeket, mint amilyenek a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonák. Ezek hiánya pedig szerintük szintén hangsúlyosan befolyásolja a vizsgálat eredményét. 

Az egyensúly lenne a lényeg

A tanulmány kritikusai azt az elképzelést erősítik, mely az egyensúlyra törekszik. Ez alapján nem az a kitűzendő cél, hogy teljesen száműzzünk különböző élelmiszereket az életünkből, akkor sincsen tragédia, ha édesített üdítőket vagy túlzottan sós gyorsételeket fogyasztunk. Fontosabb kérdés ennél, hogy milyen arányokat mutat az étrendünk. 

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

Még a feldolgozottak közt is akad megfelelő

Bár ultrafeldolgozott élelmiszereknek azokat nevezzük, melyek sok feldolgozási mozzanaton esnek keresztül eredeti állapotuk és végső, fogyasztásra kész megjelenésük között, az egyensúly hangsúlyozói arra is felhívják a figyelmet, hogy még ez a szempont is árnyaltabban vizsgálható. A halrudak, a teljes kiőrlésű reggelizőpelyhek, a gyümölcsjoghurtok vagy a paradicsomalapú tésztaszószok például tulajdonképpen viszonylag egészségesnek tekinthetők a feldolgozott ételek körében, nagyjából harmonikusan beépíthetők mindennapjainkba is. Feltéve persze, hogy nem billentik el a mérleget, és nem söpri le a mennyiségük az asztalról a követendő arányokat.

Íme az ideális étrend

  • Naponta legalább öt adag gyümölcsöt és zöldséget fogyassz, melybe beleszámít a friss, fagyasztott, konzervált és szárított változat is. 
  • Válassz teljes kiőrlésű kenyereket, tésztákat, rizst és gabonapelyheket. A teljes kiőrlésű gabonákban található rostok segítik az emésztést és hosszantartó energiát biztosítanak.
  • Válassz változatos fehérjeforrásokat, mint a hal, baromfi, hús, tojás, bab, lencse, és más hüvelyesek. Hetente kétszer fogyassz halat, beleértve az olajos halakat is, mint a lazac és a makréla, amelyek omega-3 zsírsavakban gazdagok.
  • Használj egészséges zsírokat és olajokat főzéshez, sütéshez és salátákhoz is, mint az olívaolaj és a repceolaj. Kerüld a transzzsírokat tartalmazó élelmiszereket.
  • Naponta 6-8 pohár vizet igyál. A hidratáció létfontosságú a test működéséhez.
  • Kerüld a magas só-, cukor- és zsírtartalmú élelmiszereket. Olvasd el az élelmiszerek címkéit, hogy tudatosan válassz alacsonyabb só- és cukortartalmú termékeket.

Forrás: dailymail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top