nlc.hu
Szabadidő
A nyár nélküli év

1816 – Az év, amikor elmaradt a nyár

A történészek a 1816-os esztendőt nyár nélküli évként emlegetik. Bár több, mint két évszázada történt, azonban a hatásai máig is érezhetők. 

1815 áprilisában kitört az indonéz Sumbawa szigetén található Tambora vulkán, a következő évben pedig szokatlanul hideg, nedves időjárás söpört végig Európán és Észak-Amerikán. A kutatók 1913 óta azt sejtették, hogy a két esemény összefüggésban állhatott egymással. Egy 2019-ben megjelent tanulmány pedig, mely az Environmental Research Letters szakfolyóiratban jelent meg,  bebizonyította, hogy ez valóban így van. 

A vulkánkitörés azonnali tömegpusztítást okozott: otthonokat rombolt le, és mintegy 10 000 emberéletet követelt. További 80 000-en pedig a későbbiekben haltak meg a kitörés következtében elszenvedett egészségkárosdás kövekeztében.

A Tambora vulkán

A Tambora vulkán (Fotó: Getty Images)

„A kitörés hatalmas mennyiségű kén-dioxidot fecskendezett a sztratoszférába, amely gyorsan elterjedt az egész világon, és szulfát aeroszolokká oxidálódott” – magyarázta a CNN riportjában Andrew Schurer, a tanulmány vezető szerzője és az Edinburgh-i Egyetem Földtudományi Karának kutatója. A kutató elmondta: a vulkáni aeroszolok csökkentik a nettó rövidhullámú sugárzást, ami hosszan tartó lehűlést okoz, ezenkívül csökkentik a globális csapadékmennyiséget és dinamikus változásokat okoznak mind az óceánok, mind a légkör működésében.

A globális hőmérséklet 1-3 Celsius-fok közé esett. A tanulmány szerint ez volt a leghidegebb év az elmúlt 250 évben. 1816 nyarán a hideg, nedves időjárás Közép- és Nyugat-Európában és Észak-Amerikában is terméskieséshez, az állatállomány pusztulásához és éhínséghez vezetett. 

Schurer és munkatársai korai adatok és klímamodellek segítségével határozták meg a vulkánkitörés hatásait.

„A modellszimulációk erős bizonyítékokat szolgáltattak arra vonatkozóan, hogy a vulkánkitörés körülbelül másfél-háromszorosára növeli egy ilyen csapadékos nyár esélyét Közép-Európa felett. A vulkánkitörés nélkül kevésbé valószínű, hogy olyan csapadékos, és nagyon valószínűtlen, hogy ennyire hideg lett volna a nyár” – fejtegette a kutató. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top