nlc.hu
Utazás

A világ legkülönlegesebb pizzériája egy vulkán oldalában üzemel

A vulkán szélén süti a pizzát a guatemalai séf

Természetesen video is készült a rendhagyó pizzasütésről.

A guatemalai Mario David García Mansilla az ország egyik legaktívabb vulkánja, a Pacaya közelében nőtt fel – írja az Oddity Central. Az oldal információi szerint ma pedig már szép összegeket kasszíroz abból, hogy az idelátogató turisták számára a vulkáni láva által felforrósított sziklákon készíti el különleges pizzáit.

Az ételkülönlegesség ötlete 2014-ben pattant ki Mansilla fejéből, amikor a tűzhányó oldalában sétálgatva egy turistacsoportra lett figyelmes, akik a lávafolyam fölött sütögették a jellegzetes amerikai mályvacukrot.

Az addig könyvelőként dolgozó férfi ezután váltott a gasztronómiára. Eleinte steak-, és csirkesütéssel próbálkozott, de hamar rájött, hogy ezeknek az elfogyasztásához rengeteg edényt és evőeszközt is magával kellene vinnie a tűzhányóra. Amikor viszont meglátott egy kisebb barlangot, amely a lehűlt lávából alakult ki, egyből egy pizzasütő kemence jutott eszébe.

Az első próbálkozások nem voltak sikeresek, a pizzák konkrétan szénné égtek. Végül harmadik nekifutásra sikerült eltalálni a tökéletes arányokat, a pizza ekkor már megfelelően ropogósra sült, de még nem szenesedett el.

Mansilla végül öt év alatt fejlesztette tökélyre a tudományát, és 2019-ben megnyitotta Pizza Pacaya nevű falatozóját. Ma szinte naponta mászik fel a vulkán oldalára, jó harminc kilónyi felszereléssel és hozzávalókkal, hogy a turistákat ellássa friss, forró pizzával.

A rendkívüli forróság miatt ráadásul nem is kell sokat várni a finomságra, a vulkán oldalában mindössze tíz perc alatt el is készül a pizza.

A vulkán hőjét használja pizzasütőnek ez a séf

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Még több pizza az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top