nlc.hu
Szabadidő
A kutya boldogságának jelei

Ezekből a jelekből tudhatod, hogy boldog a kutyád

A kutyáink ugyan nem tudják ezt megmondani nekünk, hogy boldogok-e, az állatorvosok szerint azonban bizonyos viselkedési formák jelzik ezt.

Alapvető szükségletek

„Amikor a boldogságra gondolok, a jólétre gondolok, és arra, hogy egy kutyának minden szükséglete ki van elégítve” – mondta dr. Kate Anderson, a Cornell Egyetem állatorvosi viselkedéskutatója a Huffpost riportjában. 

Anderson az állatjólét öt kritériumát említette meg, melyek a következők: az éhségtől és a szomjúságtól való mentesség; a kényelmetlenségektől való megszabadulás; a fájdalomtól, sérüléstől és betegségektől való mentesség; a normális viselkedés szabadsága; és a félelemtől, szorongástól való mentesség.

Hozzátette, hogy a boldogság megértése túlmutat ezeken az egyszerű kritériumokon, ugyanakkor ahhoz megfelelő alapokat ad. 

Nyugodt testbeszéd

„A boldog kutyák nagyon laza testbeszéddel rendelkeznek. Nem szabad feszültséget érezniük. A fülüket nem szabad hátrahúzniuk, nem szabad látnunk a szemük fehérjét. A farkuknak – fajtájuktól függően – normál szögben, például 90 fokos szögben kell állniuk a testükhöz képest” – sorolta a szakember.

Dr. Kristi Flynn, a Minnesota Egyetem állatorvosa hozzátette, hogy ideális esetben a kutyák súlya egyenletesen oszlik el mind a négy végtagon.  

„Elképzelhetjük, hogy a kutyák csak hevernek az udvaron a napon, csak fekszenek az oldalukon, testük ellazul. Számomra ez a boldog vagy elégedett kutya jele”- mondta Flynn. 

Kutya

Illusztráció: Getty Images

Nyugodt arckifejezés

A kutyák és az emberek arcizmai hasonlóak, magyarázta Flynn, így bizonyos arckifejezések megmutathatják, hogy elégedettek-e. Ezek közé tartozik, hogy nem ráncolják a szemöldöküket, illetve, hogy mennyire lazák a szem és a száj körüli izmok.  

Ha nyugodt, ellazult pillantást veszel észre a kutyád arcán, kijelentheted, hogy jó hangulatban van.

Meghatározott rutin

Csakúgy, mint a kisgyermekek, a kutyák is szeretik, ha a dolgok kiszámíthatóak. „Nem arról van szó, hogy nem akarnak újdonságokat és izgalmakat, de azt sem, hogy az egész világ állandóan más legyen” – jegyezte meg Anderson.

A szakember szerint az év legnehezebb időszakai a kutyák számára azok, amikor az emberi időbeosztás megváltozik. Ez megtörténhet az ünnepek, egy utazás vagy a nyári szabadságról való visszatérés idején.

Kiemelten fontos tehát, hogy minden körülmények között lehető legnagyobb mértékben ragaszkodj a bevált rutinhoz, illetve az elkerülhetetlen változások során minél előbb új rutint alakíts ki kedvenceddel.

Fizikai és mentális stimuláció

A rendszeres testmozgás biztosítása nem csak a kutyák egészséges súlyának és fizikai állapotának megőrzése miatt fontos, de a fejlődésüket is szolgálja. A mozgás mellett azonban mentális stimulációra is szükségük van, így játékokra, tréningekre.

„Én a bizonyítékokon alapuló, humánus képzési módszereket támogatom és használom kutyáimmal, és azt javaslom, hogy a klienseim és a kisállat tulajdonosok is alkalmazzák ugyanezeket, azért, mert ezek csökkentik a stresszt és a konfliktusokat” – mondta Flynn, aki szerint a kiképzés a kutya elméjére is jó hatással van, függetlenül attól, hogy milyen idős.

Van gazdája, aki kiáll érte

Minden kutyának megvan a maga személyisége; egyesek szociálisak, míg mások introvertáltak. Ha félénk a kutyád, fontos, hogy támogasd őt azáltal, hogy tudatod az emberekkel a preferenciáit. Megkérheted például az idegeneket, hogy ne simogassák, vagy a barátaidat, hogy hagyják békén, ha átjönnek hozzád.

Ahogy az embereknek is megvannak a preferenciái, úgy a kutyáknak is. És az állat is csak akkor boldog, ha senki sem kényszeríti arra, hogy szembe menjen a természetes ösztöneivel és az egyedi személyiségével.

„Úgy gondolom, hogy fontos teret adni a kutyáknak és tiszteletben tartani a határaikat” – hangsúlyozta rá Flynn.

Ez is érdekelhet Kutya Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top