nlc.hu
Szabadidő
Másnaposság elleni gyógyszer

Szuper hír: elkészült a másnaposság elleni csodaszer

Viszlát másnaposság: sikerült kifejleszteni egy olyan gélt, ami képes lebontani az alkoholt a bélrendszerben.

Tejsavófehérjéből fejlesztettek ki egy olyan anyagot, ami képes lebontani a szervezetbe kerülő alkoholt. A gél, ami még nem lett embereken tesztelve, esetenként a felére is redukálta az egerek szervezetében lévő alkoholszintet. A túlzott alkoholfogyasztás által kiváltott másnaposság érzetet az acetaldehid okozza.

Szuper hír: elkészült a másnaposság elleni csodaszer

A szóban forgó gél viszont gyorsan és hatékonyan

bontja le az alkoholt „ártalmatlan” ecetsavvá, még mielőtt az a véráramba jutna. A gél az alkoholt a máj helyett az emésztőrendszerben bontja le. Így az alkohol májban történő metabolizációjával ellentétben, nem keletkezik köztes termékként acetaldehid a szervezetben – mondta Raffaele Mezzenga, a tanulmány társszerzője, a zürichi egyetem kutatója.

A tudósok a gélből most szájon át szedhető pirulát

fejlesztenének, ami alkoholfogyasztás előtt vagy közben lenne szedhető, megakadályozva a véralkoholszint emelkedését, illetve az acetaldehid szervezetet károsító hatását. Jó tudni azonban, hogy a gél csak a bélrendszerben lévő alkoholra hat. Ha az alkohol bejut véráramba, ott már tehetetlen. A gél azok számára lehet jó megoldás, akik nem akarnak teljesen lemondani az alkoholról, de nem terhelnék vele szervezetüket és nem bódító hatása miatt élnek vele – árnyalta a képet a kutató.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top