nlc.hu
Szabadidő
Bízunk a törölközőszéfben, bízunk az emberekben

Ha törölközőszéfet használsz a strandon, hiszel az emberiségben

Szokás lenézni, kinevetni, sőt gúnyolódni rajta, pedig a törölközőszéf sokkal több, mint gondolnád. Ez az emberiség egyik utolsó nagy bizalompróbája, az emberiségbe vetett hitünk bizonyítéka. Ugyanakkor tény: egyáltalán nem véd a lopás ellen.

Megérkezel a tengerpartra. Próbálsz árnyékos helyet találni, de lehetőleg olyat, ahol mások törölközői/napozóágyai nem érnek hozzá közvetlenül a sajátodhoz. Miközben keresgélsz, próbálod csillapítani a türelmetlen gyerekeket, akik már nyűgösek, és semmi másra nem vágynak, csakhogy végre a vízbe csobbanjanak. Nem jöttél elég korán, a legjobb helyek már foglaltak. Beljebb kell sétálni. Végre megvan. Kicsit közel van a susnyáshoz, kicsit sok lesz a pléd alatt a kő, de nincs olyan messze a parttól és a strandbüfétől sem, és két fának hála senki nem tud majd közvetlenül mellétek telepedni.

Leteríted a plédet, elkezdesz kipakolni. Közben körbevizslatsz, nézegeted a plédszomszédjaidat. Szemben német nyugdíjas pár kempingszékeken épp hűtőtáskából kivett üdítőt iszogat. Mellettük fiatal szerelmesek napoznak, az arcukat nem látod, de a lány kezében könyv van. Aki olvas, tuti nem lop – nyugtatod magad.

Jobbra nagy, többgenerációs család. Félig magyarok. A nagyszülők együtt nyaralnak az Angliából visszajött gyerekekkel és unokákkal, utóbbiak már csak angolul beszélnek. Róluk sem feltételeznéd a tolvajlási szándékot. Balra kisgyerekes család nagyjából egyéves babával. A veszélyérzeted csillapodik. Kicsit feljebb kempingszékben, szalmakalapban, napszemüvegben ötvenes férfi ül. A napszemüveg miatt nem tudod eldönteni, hogy titeket néz, vagy csak nagyjából az irányodba bambul. Egyedül van. Gyanús.

Rádobsz egy törölközőt

Tudod, hogy a strandra nem viszel komoly értékeket, de 2024 van, mindenkinél van legalább egy okostelefon és persze némi készpénz mellett ott van a slusszkulcs is. A strand két kilométerre van a szállástól, és aki már próbált gyalogolni ennyit a 34 fokban, dimbes-dombos utcákon két kisgyerekkel, az tudja, hogy miért sokkal jobb döntés kifizetni a drága parkolást.

Szóval ott vagy a horvát tengerparton, próbálsz lelazulni, de azért eszedbe jut az igazi rémálom-szituáció: valaki lenyúlja a kocsikulcsot és a telefonokat a táskából, lelép az autóval, ti pedig ott maradtok családostul az autó és telók nélkül, hatszáz kilométerre az otthonotoktól. Sóhajtasz egy nagyot. Rádobsz egy törölközőt a táskákra, és belegázolsz a családdal a tengerbe.

Törölköző széf

Bízunk a törölközőszéfben (fotó: profimedia)

Titkos üzenet

Jó eséllyel már sosem fogjuk megfejteni, ki volt az embertársunk, aki először próbálta a strandon úgy megvédeni az ingóságait, hogy letakarta őket, vagyis ki találta fel a törölközőszéfet, de ez nem von le semmit a találmánya jelentőségéből.

A törölközőszéf ugyanis a szó hagyományos értelmében valójában semmitől sem véd, mégis pozitív üzenetet hordoz. A használója ugyanis olyat tesz, amire más szituációkban oly kevesen vagyunk csak hajlandók. Kiteszi mindenki elé az értékeit, majd percekre/órákra magára hagyja őket. Ezzel azt üzeni, hogy bízom bennetek, tudom, hogy legbelül jók vagytok, és nem tennétek olyat egy embertársatokkal, hogy elveszitek az értékeit. Mi ez, ha nem egy valódi, felemelő tett?

De akkor mi szükség egyáltalán a törölközőre? Van benne logika.

Akit szerénységre neveltek, nem szereti közszemlére tenni, amije van. Nem tartozik senkire, hogy az ember egy Gucci strandtáskában vagy Tescos szatyorban tartja a levetett ruháit. A strandon, a törölközőszéf alatt mind egyenlők vagyunk. Ha pedig a bizalmunk alaptalan volt, és mégis van ott valaki, aki elvenné azt, ami a miénk, legalább dolgozzon meg érte. Ne lássa meg rögtön, milyen zsákmányt rejt egy-egy pléd. Tegyen érte azzal, hogy először be kell néznie a felemelt törölköző alá. Biztosan izgalmas lehet. Olyan, mint a Zsákbamacska. És ne feledkezzünk meg a törölköző rendrakási funkciójáról sem. Mégis csak pofásabban néz ki a plédünk, ha nincs rajta minden szanaszét dobálva, hanem letakartuk a rendetlenséget egy törölközővel.

A törölközőszéfen túl

Divatok jönnek és mennek, de a törölközőszéf örök. Elég volt egy hetet strandokon töltenem a nyáron, hogy lássam, nemcsak én, hanem az embertársaim jelentős része a mai napig örömmel él vele. Márpedig az emberiségbe vetett nagyfokú bizalom bizony – legalábbis a világnak ezen a részén – nagy mértékben működik. Rögtönzött és egyáltalán nem reprezentatív közvélemény-kutatásom során egyetlen szerkesztőségben dolgozó kollégát, sőt egyetlen ismerőst sem találtam, akitől már loptak volna a strandon. Persze ez még véletlenül sem azt jelenti, hogy a törölközőszéf tényleges védelmet jelent, és hiába nem történik rengeteg strandlopás (sajnos erre vonatkozó statisztikákat sem idehaza, sem a horvátoknál nem találtam), ez nem jelent vigaszt azoknak, akiknek mégis eltulajdonítják az értékeit.

A rendőrség és a témával foglalkozó oldalak természetesen bőven ellátnak tanácsokkal, melyek nagy része ugyan logikus, de bizonyos helyzetekben mégis nehezen betartható:

  • Ne vigyél értékeket a strandra!  – Ez egy jó megoldás, közben meg egy családi strandolásnál azért 2024-ben már nehezen kivitelezhető, hogy egy-két okostelefon, legalább némi készpénz vagy (ha távolabbról érkezünk) egy slusszkulcs ne legyen nálunk.
  • Használj értékmegőrző széfet/szekrényt! – Ez tényleg jó tanács, jellemzően nem is kerül sokba, viszont inkább medencés strandoknál találunk ilyet, élővizeknél, főképp tengernél nagyon-nagyon ritkán. És ha van is széf/szekrény, hallottunk már olyan rémtörténeteket, ahol ezeket is feltörték…
  • Figyeljen valaki az értékekre, amíg a többiek úsznak – Csodás tanács, de egy bizonyos létszám alatt kinek van kedve a partról figyelni, amíg a többiek a vízben jól érzik magukat? Ha ketten vagyunk, nyilván szeretnénk együtt maradni, ha pedig gyerekekkel, melléjük nem árt a – minél nagyobb – szülői felügyelet.
  • Vízhatlan úszótáska a legfontosabb értékekre – Láttam már dühös negyvenest a tengerparton tombolni azért, mert a Kínából rendelt cumóban elázott és használhatatlanná vált a kocsikulcsa, szóval ha már azt a megoldást választjuk, hogy a vízbe visszük magunkkal az értékeinket, ne olcsót/gagyit vegyünk, és teszteljük le előtte valami értéktelenen, hogy ne magunknak okozzunk nagy kárt a tolvajok helyett.
  • Értékeink elásása a homokban, zacskóba csavarva – Értelemszerűen csak homokos partokon működik, és csak akkor, ha az ásás folyamatát a potenciális tolvaj nem nézte végig. És arra is gondoljunk, hogy ha egyszer elástuk, később majd meg kell találnunk és ki is kell ásnunk.
  • Használj strandszéfet – Kábellel akár nagyobb tárgyhoz (például napozóágyhoz) is rögzíthetjük, és létezik belőle elemes változat, ami mozgatás/feszegetés esetén hangosan riaszt. Sosem próbáltuk, és bár nem túl drága, nem igazán terjedt el a használata a strandokon – talán nem véletlenül.
Strandolók

Strandolók a Földközi-tenger partján, a dél-franciaországi Antibes-ban (Fotó: MTI/EPA/Sebastien Nogier)

A strandok szarkái

A sajtóban egyébként gyakran hívják fel a figyelmet a strandokon őrizetlenül hagyott értékeink miatti veszélyre, viszont viszonylag ritkán szólnak a híradások a lefülelt tolvajokról. Ezek egyik oka az lehet, hogy sok áldozat nem látja értelmét a rendőrség értesítésének, mivel semmit sem tud az elkövetőről, ráadásul szégyelli magát azért, mert nem vigyázott a dolgaira. Persze egyszer-egyszer eljut a hírekbe egy strandszarka. Idén nyáron például a balatoni strandok réme egy nő volt, aki pár napon belül kétszer is fennakadt a rendőrség hálóján, mert sorozatban lopott strandtáskákat a strandolóktól. Őt végül Alsóőrsön fogták el és a nyomozók öt rendbeli lopás miatt hallgatták ki.

Mivel egyre több a bekamerázott strand, ez segít a hatóságoknak a tettesek elfogásában, azonban kiterjedtebb tó- vagy tengerparti strandszakaszokon a kamerák segítségére kevésbé számíthatunk. Ilyenkor csak magunkra – és a törölközőnkre – számíthatunk.

További tippek-trükkök a Redditről az értékeid megőrzésére

  • Kérd meg a megbízhatónak tűnő törölközőszomszédokat, hogy amíg a vízben vagy, fél szemmel tartsák szemmel a dolgaidat. Csak aztán tényleg legyenek megbízhatók.
  • Ne minden értékedet egy-két táskában tartsd, mert így a tolvaj csak fogja a táskát és mindent visz. Érdemes több helyre elszórni őket.
  • Rejthetsz el értékeket a törölközőn hagyott könyvben (egy-két bankjegyet simán elnyel), a levetett ruhákba csavarva vagy azok zsebébe téve, esetleg a strandra vitt ételek között, ahol talán kevésbé keresnék. Egyik sem acélos védelem, de a tolvajnak legalább némi időt kell töltenie a kutakodással, ami nagyobb esélyt jelent a lebuktatására.
  • Használj mágneses kulcstartót, amivel a kocsikulcsot felcuppanthatod az autód aljára, így nem kell magaddal vinned a strandra.
  • A telefon, iratok és a pénz egy zacskóban befér a hűtőtáska alá. A hűtőtáska általában nem érdekli a tolvajokat.
  • A pelenkatrükk: egy összecsavart, használtnak tűnő pelenkát nem szívesen szednek szét, így jó értékőrző lehet. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top