nlc.hu
Szabadidő
Ed Sheeran budapesti koncertjén Calum Scott volt a desszert

Ed Sheeran koncertjén nem TikTok-élőzni kellene, hanem élvezni a zenét

A pillanatokat át kell élni! Erről adott "leckét" Ed Sheeran a budapesti koncertjén.

Már a villamoson tudtam, hogy Ed Sheeran budapesti koncertje össznépi buli lesz, mert  leszállás után a 18 évesek és a hatvanasok is a stadion felé siettek.

Az előzenekarok miatt korábban érkeztem meg a koncert helyszínre, és a következő két és fél órában kis túlzással egyebet sem tettem, mint kérésekre másokat fotóztam háttérben a színpaddal. Mert ha nincs ilyen fotónk, akkor ugye olyan, mintha ott sem lettünk volna. Érthetetlen.

VIVA Comet 2024 Zsédával

Az első előzenekar Zséda, olyan hat körül jelent meg a színpadon. Az énekesnőt kérték fel, hogy magyarként hangolja fel a közönséget, ami mérsékelten járt sikerrel. Maximálisan az én szegénységi bizonyítványom, de a 2004-es, és a 2008-as albumán kívül nem nagyon ismerek mást. Az énekesnő talpig feketében járkált a színpadon, és hamar rájöttem, hogy a régi VIVA Comet időket idézi fel bennem, ahogy rázendített a Motelre. Nyilván nekem nincs ilyen hangom, de Zséda olyan előadó, akiért inkább a Müpába mennek, mint egy stadionban tartott koncertre. És, hát lássuk be, hogy stílusban nagyon eltér Ed Sheerantől, a 30 alattiak pedig alig-alig ismerték.

A második előzenekar az a Calum Scott volt, aki majd tíz éve került a reflektorfénybe, miután szerepelt egy brit tehetségkutatóban. Azon kevesek közé tartozik, akik a műsor vége után is képesek voltak megmaradni a zeneiparban. Az elmúlt években több népszerű dal is az ő nevéhez kötődik. Calum műfajilag sokkal közelebb állt Ed Sheeranhez, mint Zséda, és egy ponton azt vettem észre, hogy a körülöttem TikTok-élőt nyomó négyfős csapat állva énekel, az pedig kis hazánkban ritka, hogy a lelátón felálljanak az emberek. 

Too much dráma?

A hozzám csatlakozó kolléganőmmel arról kezdtünk beszélni Sheeranre várva, hogy néhány éve mekkora bulit csinált a Szigeten, szóval csak jóra számítottunk idén is. Amikor két előzenekar és 30 perc várakozás után Ed Sheeran színpadra lépett, már őrjöngött a közönség. Az elképesztő gyorsan beszélő énekes folyamatosan kommunikált angolul a közönséggel. Ennek kapcsán a koncert végén, a villamos felé sétálva több idősebb is megjegyezte, hogy „milyen jó lett volna felirat”. Ezt mégis hogy? Ugorjunk.

Sheeran első dala a Castle on the Hill volt, ami nálam az abszolút kedvenc, de még megspékelték tűzijátékkal, ami valamiért mindig megőrjíti a közönséget, valaki írja meg, hogy miért. Azzal, hogy a nagy kivetetőn (és a hat kisebben is),  gyorsan váltakozó, színes képek, alakok, feliratok jelentek meg Ed Sheeran arca mellett, valahogy afelé terelte a közönséget, hogy ne feltétlenül a kivetítő fotózásával foglalkozzunk, hanem tényleg a zenével. Ez a TikTok-élőzés világában mérsékelten sikerült.

Ed Sheeran koncert

Ed Sheeran koncert 2024. július 20-án a Puskás Arénában (Fotó: Varga Jennifer/24.hu)

A koncerten Sheeran vegyesen adta elő a régi és az új dalait, de tény, hogy az elején már túl sok volt az „itt fogsz zokogni a földön” sláger, és egy ponton nagyon-nagyon vártuk, hogy ugrálós dalok (Bad Habits, Galway Girl, Shivers) is terítékre kerüljenek. Elmondható, hogy az angol zenésznek sem a külseje (bár ez egyáltalán nem lényeges), sem pedig a hangja nem változott. Sőt, saját véleményem szerint, sokkal jobban áll neki egy stadionkoncert, mint egy fesztivál, ebben mondjuk nem értettünk együtt a kollégákkal.

Négy-öt drámai dal után aztán érkeztek a gyorsabb, bulizósabb számok, én pedig arra jutottam, hogy

Ed Sheeran olyan, mint a féltve őrzött válogatás CD-lemezünk a 90-es és 2000-es évekből, ami tele van a legkedvesebb slágereinkkel, és minden úgy tökéletes rajta, ahogy van.

Csak adjuk hozzá, hogy nem CD-t hallgatunk, hanem egy élőben is tökéletesen éneklő világsztárt.

Ed Sheeran koncert

Ed Sheeran koncert 2024. július 20-án a Puskás Arénában (Fotó: Varga Jennifer/24.hu)

Tehetséges és barátságos, kicsit sem celeb

Calum Scott egy dal erejéig visszatért a színpadra, és a két férfi valósággal megőrjítette az embereket, annyira szépen szóltak együtt. A hangosítás egyébként Sheeran alatt már sokkal jobb volt, mint Zsédánál, de ez mondjuk el is várható ezen a szinten. Az angol zenész egyetlen pillanatra sem állt meg. Épp csak annyira, hogy 30 másodpercben beszéljen a következő dalról, és már bele is vágott az újabb és újabb slágerre. Mondjuk volt, hogy iskolai énektanárként „okította” a közönséget, ami jót tett a hangulatnak.

Ed Sheeran két pólóban nyomta le a koncertet, az egyik egy fekete felső, a hátán szivárvány betűkkel, hogy Budapest. A másik egy magyar focimez volt (az énekes alapvetően nagy focirajongó, aki az Eb-n is kint volt). Ha ilyen tehetségek lépnek a Puskás a gyepére magyar mezben, akkor ezt a koncertet vajon elkönyvelhetjük magyar foci sikernek is? (Nyugodjon meg minden szurkoló, irónia volt.)

Vannak azok az előadók, akiknek a koncertjére többször is jegyet veszünk, ha tudunk. Ez nemcsak a fene nagy rajongásnak tudható be, hanem annak is, hogy a neve garancia a minőségre. Hát, Ed Sheeran ilyen. Jó értelemben de megmaradt annak a tehetségnek, akit még mielőtt felfedeztek, sorra járta a helyi klubokat, hogy ott lépjen fel. Hogy mi változott? Hát az, hogy már sok tehetséges zenészből álló zenekar kíséri, és nem 60 embernek lép fel egy pubban, hanem 70 ezernek egy stadionban. És az elmúlt 13 évben megsokszorozta a dalszövegeinek számát, és olyan világslágereket alkotott, mint a Perfect, a Shape of you, vagy a Photograph…

Ed Sheeran koncert

Ed Sheeran koncert 2024. július 20-án a Puskás Arénában (Fotó: Varga Jennifer/24.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top