nlc.hu
Szabadidő
Mire elég 50 forint 2024-ben?

50 forintot kapsz egy palack visszaváltásakor: megnéztük, lehet-e még venni valamit ennyiért

Amikor megtudtam, hogy az új üvegvisszaváltó rendszer 50 forintot fizet egy flakonért/dobozért, arra gondoltam, hogy végül is az egy vizes zsemle ára. Ám kiderült, hogy a legtöbb boltban már egy vizes zsemlére is kevés az ötvenes. Lehet még Magyarországon bármit is vásárolni 50 forintért? Utánajártam.

Jelenleg hatféle magyar pénzérme (5, 10, 20, 50, 100 és 200 forintos) van forgalomban, az 50-es ezek között nagyjából középen foglal helyet. Valószínűleg ez az utolsó olyan pénzérménk, amiből egy darab még elég lehet arra, hogy vásároljunk belőle valamit, aminek van is értelme. Persze amikor nekiálltam, hogy felmérjem a lehetőségeket, még egyáltalán nem voltam biztos a sikerben. Lehet, hogy az elmúlt két év brutális inflációja már az 50-est is teljesen elértéktelenítette?

Már a csomagolásnál megakadtam

Őszintén szólva a kísérlet elején még nem nagyon bíztam a kísérlet sikerében. Miután rádöbbentem, hogy egy vizes zsemle még alsó hangon is 55-60 forintot kóstál (oké, ha épp akciózzák, akár bele is férhet a keretbe…), úgy gondoltam, hogy ez lesz a világ legrövidebb, legkevesebb tételt tartalmazó listája. Pláne, hogy az elsőként meglátogatott Sparban mindössze egyetlen dolgot találtam, ami kijött a palackvisszaváltásért kapott ötvenesből: a zöldség- és gyümölcsvásárláshoz árult lebomló zacskójukat, aminek darabja jelenleg 15 forintba kerül. Nagy a kísértés, mivel ezek szerint az 50-es érménkből akár 3 (!!!) darabot is vásárolhatunk belőle, és még a végén így is kapunk vissza egy 5 forintos érmét. Végül a Spar online boltja még segített egy kicsit: kiderült, hogy ünnepi Mikulás zacskókat akár már 35 forintért is vásárolhatunk. Ez mind szép és jó, csakhogy a zacskókat nem lehet megenni vagy meginni.

Arra gyorsan fény derült, hogy innivalót biztosan nem fogok kapni ennyiért. Még a legolcsóbb, saját márkás fél literes vizek is 90-100 forint körüli áron mennek, ami nem csoda, ha már maga a palack 50 forintba kerül.

Mivel gyakran már maga a csomagolás közel annyiba vagy ugyanannyiba kerül, mint a rendelkezésemre álló összeg, rájöttem, hogy mivel trükközhetek: ha csomagolásmentes, kilós árban vásárolható termékeket veszek. A húsos pult sajnos itt is kiesik, mivel 5 dekánál kevesebbet nincs értelme egyetlen felvágottból sem vásárolni, és semmit sem találtam, aminek az ára kilónként ezer forint alatt lett volna. A Finomino sertés párizsi a maga 1100 forintos kilónkénti árával állt a legközelebb ehhez, de még ezzel is túlléptem volna a keretet.

50 forinttal a boltban

Fotó: Leéb Ádám

A csomagolásmentes termék a barátunk

A zöldség/gyümölcs soron ennél nagyobb sikerélményeim voltak. Ha az online boltokban egy darabot akarsz rendelni gyümölcsből vagy zöldségből, a darabár jellemzően magasabb, mintha mérlegen mérnék és a kilónkénti árat vennék alapul. Online felállásban kizárólag egy fej burgonya jött ki a palackvisszaváltós pénzemből, ugyanakkor ha boltban veszed és lemérik az egy darab zöldséget/gyümölcsöt, akkor jó esély van arra, hogy több boltban is tudsz most venni egy ötvenesből egy kicsiny fej paradicsomot, hagymát, netán a legolcsóbb almából és mandarinból egy darabot, némi szerencsével pedig akár egy kisebb sárgarépát is. De ehhez már szerencse is kell, hogy épp nagyon jó áron adják. Az egy-két szem szőlő irányba azért nem vinném el a spórolást, mert biztos vagyok benne, hogy nagyon furcsán néznének rám a pénztárban ezért.

Egy barkácsboltban is uraknak érezhetjük magunkat egy 50-esből. Számos szög és csavarfajtához jutunk hozzá ennyiért, ha nem csomagban, hanem darabra, kilós áron vesszük. A papírboltok és a postahivatalok is a barátaink, feltéve, hogy egyetlen hófehér levélborítékra vágyunk a legegyszerűbb fajtából, ami akár 30-40 forintból már a miénk is lehet. További jó hír, hogy 50 forintból már egy pufiborítékot is kaphatunk az egyszerűbb fajtából.

További meglepetések ötvenből

Több ismerősöm javaslatára még a Sárkány Centerbe is ellátogattam, hogy a kínai boltok mütyürjei között találjak 50 forint alatti kincseket. A körbejárásom sajnos csak fél siker volt. Gyerekkorom kedvenc autós rágógumija, a darabonként is árult Turbo ugyanis sehol nem volt kapható, viszont egy-két webshopban aztán sikerült rálelnem, ahol – TADÁM! – már 49 forintért berakhattam egyet a kosaramba. Kész főnyeremény.

A kínai bazársoron egyetlen sikerélményem volt. Sajnos a legolcsóbb nyalóka is 100 forintba került, viszont találtam mini Snickers, Mars, Milky Way és Twisters szeleteket pontosan 50 forintos darabáron. Tudjátok, azokat, amiket jellemzően csomagban szoktak árulni, de itt valamiért egyenként is megvásárolhatók voltak.

A kínai boltokon túl még találtam egy gyakorta jól használható eszközt, amit meg lehet venni egy ötvenesért: bár már akadnak ennél drágább fajtái is, azért egy kis doboz gyufát még jó eséllyel kaphatunk ennyiért. A fagyizónál sorban állva pedig arra jöttem rá, hogyha fagyit nem is, de a fagyira cukorszórást még pont kapni ennyiből, sőt nálunk a fagyizóban egy roletti is csak egy ötvenes, de ez inkább kivétel, mint szabály, ugyanis a legtöbb helyen inkább 80 vagy 100 forintért árulják. És ha már fagyizó: ha lemondunk a fagyi adta örömökről, az 50-es egyes fagyizókban arra talán még elég lehet, hogy legalább egy üres tölcsért kapjunk, persze nem az édes fajtából. Olcsóbb helyeken pedig akár egy deci szódát is kaphatunk ennyiért.

A kísérlet tehát nem lett teljesen sikertelen: végül találtam még néhány dolgot, amit meg lehet venni egy ötvenesből. Mondjuk, ha az infláció így dübörög tovább, akkor már ezeket sem sokáig.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top