nlc.hu
Szabadidő

Mennyit tegyünk a borítékba, ha lagziba megyünk?

A szezon kérdése: Mennyit tegyünk a borítékba, ha lagziba megyünk?

A nászajándék kérdése esküvői vendégként nem elhanyagolható tényező. Egy, több lakodalmat is magába foglaló, tavasztól őszig tartó lagziszezon régen is meg tudta terhelni a családi kasszát, most pedig az infláció miatt ez hatványozottan igaz. Ma már biztosan kevés, ha annyit adunk, amennyit három éve adtunk volna. De mennyit illik adni? Utánajártunk.

A násznép tagjának lenni drága mulatság. Ha nem lenne ott a nászajándék kérdése, akkor is tekintélyes kiadással járna. Sok esküvőért utaznunk kell, vagyis kapásból ott van a benzinköltség (és akkor nem beszéltem a külföldi esküvőkről, ahová már repülőjegy kell) és van rá esély, hogy szállásra is lesz szükségünk. Nem biztos, hogy akad a szekrényben olyan gönc, ami megfelelő lehet az alkalomra, így rögtön beeshet némi ruhaköltség, és bár nem kötelező, ettől még sok nő egy ilyen esemény előtt örömmel látogat el a fodrászához/kozmetikusához is.

Persze ezek a költségek nyomába sem érnek annak, amit az ifjú (vagy már nem annyira ifjú) pár költ el a nagy napon, de ettől még érdemes figyelembe venni, hogy egy esküvői vendégeskedés alaposan meg tudja terhelni a családi kasszát.

Pénz a földön

Fotó: Getty Images

Az utóbbi másfél év brutális inflációja természetesen az esküvők költségeit sem hagyta érintetlenül, akár 30-40%-kal nagyobb büdzséből kell gazdálkodnia annak, aki házasodásra adja a fejét, köszönhetően elsősorban az étel- és italárak inflációjának, és a rendezvényhelyszínek megnövekedett rezsiköltségeinek. 2023-ban mi az illendő összeg, amit nászajándékba adhatunk? Ennek jártam utána két esküvőszervező, egy esküvői dekoratőr, valamint olyan emberek segítségével, akik az elmúlt másfél évben vendégeskedtek esküvőn.

Ennyi most az annyi

Mivel a nászajándékba adott összeg léptéke egyfajta íratlan illemszabály, nem könnyű eldönteni, milyen összeg az, amivel már kellő mértékben eleget teszünk a kötelezettségeinknek, és nem sértjük végig vele a házasuló párt. Balázs-Szűcs Zsuzsanna, a Legszebb esküvő esküvőszervezője, valamint az Esküvői szolgáltatók szakmai érdekképviseleti egyesületének (ESZSZÉ) alelnöke kérdésünkre elmondta, hogy ők is végeztek egy rögtönzött és nem reprezentatív közvélemény-kutatást a témában. A kutatásukból az derült ki, hogy az utca emberének lövése sincs arról, mennyit illik 2023-ban csúsztatni a borítékba.

Balázs-Szűcs Zsuzsanna szerint az összeg meghatározásában a legfőbb támpontot az adhatja nekünk, hogy a nászajándéknak minimum fedeznie illik a vendég teljes étel- és italfogyasztását, de természetesen egy közeli rokon nem elégedhet meg ennyivel. Persze nem várható el, hogy a vendégek tételesen átnézzék, hogy mennyibe kerül egy adott helyszínen a húsleves meg a sajttal és sonkával töltött rántott csirkemell, de egy nagy átlag azért megállapítható.

Ez az összeg Zsuzsanna szerint 2023-ban 30-40 ezer forintra jön ki vendégenként, vagyis ha a párunkkal együtt megyünk, akkor minimum 60-80 ezres kiadással számolhatunk.

És akkor még egyáltalán nem voltunk nagylelkűek, csak fedeztük az összeget, amit a pár elköltött ránk:

Nem vagyok biztos abban, hogy ezt az összeget bedobják a vendégek, mert sokszor egyrészt fogalmuk sincs róla, hogy ennyit kellene adniuk, másrészt nekik is infláció van, ezért kevésbé bőkezűek.

Berecz Adrienn, az Édes Álom Esküvőszervezés tulajdonosa szerint ez a kérdés most eléggé foglalkoztatja az embereket. Neki is gyakrabban teszik fel a szokásosnál, ami nyilván az elmúlt évek drasztikus inflációjának köszönhető. Egy vacsora és italcsomag ára persze erősen helyszínfüggő, de szerinte az egy személyre számítható minimum költség nagyjából 25-30 ezer forint, és ez nagyon az alapszint. A nászajándék összege akkor számít jónak egy nem közeli rokon esetében, ha ezt fedezzük, és még ezen felül is adunk egy keveset.

Vendégek az esküvőn

Fotó: Getty Images

Vidék kontra Budapest

Az esküvők költségeit egyre nehezebb belőni pusztán az alapján, hogy vidéki vagy fővárosi helyszínről van szó. Balázs-Szűcs Zsuzsanna szerint az azért még elmondható, hogy általánosságban a Budapest- és Balaton-környéki helyszínek számítanak a legdrágábbnak.

Szajlai-Szántó Klaudia, a Rose Dekor megálmodója úgy gondolja, ma már nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy egy Budapesttől több száz kilométerre fekvő helyszín feltétlenül olcsóbb, mert egyre több az exkluzív rendezvényhelyszín az országban, és akár a messzi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is ismer olyan helyszínt, melynek szolgáltatásai és árai a legjobb fővárosi helyszínekével vetekednek.

Így add át a nászajándékodat!

Berecz Adrienn általában azt javasolja a pároknak, hogy a pezsgős koccintásnál kerüljön sor a nászajándék átadására, és ne a menyecsketáncnál.

Azért szoktam ezt javasolni, mert ha a boríték mellé valaki hoz valamilyen kedveskedést, mondjuk egy üveg jobb fajta pezsgőt vagy valamilyen személyes ajándékot, akkor itt azt is kényelmesen oda tudja adni. Ezen felül lehetőséget ad arra is, hogy a vendég a boríték mellé néhány kedves szót is szólhasson. Menyecsketánc közben ez sokkal nehezebben menne.

Ma már általánosságban is elmondható, hogy a nászajándékot nagyrészt a pezsgős gratuláció során szokás átadni, ám ez nem jelenti azt, hogy a menyecsketánc kiment volna a divatból. Balázs-Szűcs Zsuzsanna ugyan szervezett már olyan esküvőket, ahol a menyecsketánc elmaradt, de a legtöbb lakodalomban máig szerepet kap, már csak a hagyományok tartása miatt is. Az esküvőszervezők azonban úgy látják, a szerepe kicsit megváltozott, és ma már nem annyira jellemző az, amikor bemondja a vőfély, hogy „20 ezerért táncol a menyasszony”.

Gyakran egy kicsit modernebb formában, mondjuk mulatós zene helyett latin zenére vagy mai popszámokra táncolják, és boríték vagy papírpénz helyett egyre több helyen aprópénzzel vagy sorsjegyekkel lehet táncra perdíteni a menyecskét. A legszerencsésebb persze mindig az, ha már a meghívóban jelzi a pár, mikor és milyen formában lehet majd átadni a nászajándékot, hogy ne legyen ebből kavarodás. „A helyszínen pedig a vőfély vagy ceremóniamester tud ebben segíteni a vendégeknek” – teszi hozzá Szajlai-Szántó Klaudia.

Koccintás az esküvőn

Fotó: Getty Images

Utalás Magyarországon? Felejtsd el!

Ugyan az életünkben egyre kisebb szereppel bír a készpénz, az esküvők esetében máig a kápé az úr. Berecz Adrienn azt tapasztalta, hogy külföldön már évekkel ezelőtt szokásba jött, hogy a pár nem borítékban, hanem utalással várta a nászajándékot. Mire a vendégsereg megérkezett az esküvő helyszínére, már át is utalták az összeget. Arra tippelt, hogy ez a szokás a hazánkban is elterjed majd, de úgy tűnik, tévedett. Balázs-Szűcs Zsuzsannának ugyan volt már „utalásos” esküvője, de erre kizárólag akkor került sor, ha külföldiek esküvőjét szervezte Magyarországon, magyar pár esetében ő sem látott még ilyet.

Az ajándéktárgyak mára teljesen kimentek a divatból, ma már senki sem visz ajándékba kéretlenül mikrohullámú sütőt vagy drága porcelánt. Élményt azért még ajándékoznak az emberek: aki nem akar készpénzt adni, az adhat mondjuk valamilyen utazást vagy belföldi wellness hétvégét, ennek általában örülni szoktak.

A tárgyi ajándék viszont kizárólag előre egyeztetett formában jöhet szóba, amikor a pár mondjuk egy online dokumentumban jelzi, mikre lenne szüksége, ahol a vendégek bejelölheti, hogy a kívánt tárgyakból mit szereznek be. Azonban ez is nagyon ritkán fordul elő, hiszen egyértelműen a készpénz az úr, amit a kreatívabb vendégek olykor valamilyen trükkös formában, egy kisebb ajándékba csomagolva/rejtve szoktak átadni.

Így látják a vendégek

És hogy ne csak szakmabéliek meséljenek, néhány olyan embert is megkérdeztünk, akik jártak esküvőn vendégként az elmúlt másfél évben:

„Én vagyok az, akit a menyecsketánctól lever a víz, szerintem elképesztően idejétmúlt hagyomány, de ezzel senkit nem megbántani akarok, aki mégis ezt választja. (Ha valaha férjhez megyek, nálam ilyen tuti nem lesz.) Tavaly voltam két esküvőn, az egyiken a pár kifejezetten élményt kért ajándékba, szóval úgy kalkuláltam, hogy élmény + kp, ezek mentek a táncba. Utóbbit azért éreztem helyénvalónak, mivel szállást is fizettek a vendégeknek.

Amúgy dilemma volt, hogy mennyit illik adni, nekem azt mondták, hogy 30 ezer/fő a minimum átlagos esetben. De szerintem ez attól is függ, milyen a kapcsolatod az ifjú párral. A másik esküvőn semmilyen ajándékra vagy pénzre nem tartottak igényt, mondván, hogy mindenük megvan. Ez egy kisebb esemény volt egyébként, ők csak velünk akartak ünnepelni. Nyilván ide sem mentem üres kézzel, több kisebb, személyes ajándékot vettem, aminek tudtam, hogy örülni fognak. Olyat pedig korábban láttam, hogy volt egy kihelyezett láda, és oda lehetett bedobni a borítékot, ha valaki nem szeretett volna a menyecsketáncban részt venni”. (Rita)

„Mi egy last minute esküvőn voltunk, vagyis 2 héttel a lagzi előtt kaptuk a meghívót. Nagyon örültem, es tudtam, hogy a pénzre van a legnagyobb szükség. Szerintem felesleges minden hülye tárgyat megvenni. Max. ha jön a gyerek, akkor jöhet egy IKEA-utalvány, vagy ilyesmi. Ha a házaspár nem ad konkrét kérést (szerintem az is rendben, ha igen), hogy mit akarnak, akkor csak kp-t adok. Én a remek gazdasági helyzet miatt, nem tudtam többet adni, mint mondjuk 5 évvel ezelőtt. Ez tavaly ősszel volt, és én 30 ezret adtam, de ezt is ki kellett gazdálkodnom. Amúgy vagy menyecsketáncba dobom, vagy odaadom. Kétszer nem adok”. (Zoé)

„Fotósként azt látom, hogy menyecsketánc már csak a tényleg nagyon klasszikus lagzikban van. Érződik, hogy a szülők kedvéért van az egész, esetleg ők is szervezték/finanszírozták, de a fifék akkor is szépen ott maradnak az asztalnál és kihagyják, és tökre meg tudom érteni, hogy nem fér bele nekik.

Van a sorban állós koreográfia, amikor a gratulációkor csúsztatják oda a borítékot, mintha valami közbeszerzést zsíroznának le épp, de ebből is tökre ér kimaradni. Volt egyébként olyan, hogy jegyesfotózást adtam ajiba a párnak, és megbeszéltük, hogy akkor ez az én borítékom, de a menyasszony burzsuj szülei így is félhangosan húzták a szájukat, hogy “nézz oda, na, ügyesen elsunnyogta”, figyelve arra, hogy pont halljam”. (Dani)

Végül, de nem utolsósorban jöjjön valaki, aki ugyan nem járt mostanában esküvőn, mégis tájékozott a témában:

„Én egy ideje nem voltam esküvőn, de most az terjed az ismeretségi körben, hogy vidéki lagzin 30 ezer/fő, pesti lagzin 60 ezer ft/fő pénzt illik adni, hogy a pár a “pénzénél maradjon”. Ha közelebbi hozzátartozó /testvér, tanú/ az illető, akkor ennek a dupláját. Hát, elég durva árak, talán jobb is ha nem hívnak meg lagzikba  Több olyan párról tudok, akik nagyon panaszkodtak a lagzi után, hogy nem hozta vissza a borítékba meg a menyasszony táncba kapott pénz a lagzi kaja/pia árát sem és hogy ez milyen dolog már. (anyám mondásával élve, akinek telik majomra, annak teljen banánra is – avagy ne szervezz esküvőt, ha azt várod, hogy majd pluszba jössz ki, mert ez nem erről kéne hogy szóljon.)

Barátaim esküvőjén volt, aki ÜRES BORÍTÉKOT adott az ajándékos dobozba, pedig az ifjú pár direkt kérte, hogy a közös életükhöz pénzt szeretnének kérni, és nem volt menyasszonytánc sem, csak egy doboz, amibe bele kellett dobni a borítékot. Hát valaki úgy gondolta, hogy a nulla elég indítótőke a pár házaséletéhez. Amúgy szintén családi sztori, hogy meghívták egy rokonomat egy lagziba, aki megkérdezte, hogy mennyit illik adni (akkoriban kb 10-15 ezer elég volt a kajapia vonalra). A család el is mondta ezt, ő pedig közölte, hogy annyija nincs, de azért elmegy majd, mert “fontos” neki a pár, de nem ad annyit, legyen elég 5000 forint. Szerinte nem drága az a vendéglő, meg hát ő nem is iszik és eszik soha. Hát pofámleszakad….Ott kellett volna megütni az illetőt, de sajnos nem voltam jelen”. (Zsuzsa)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top