nlc.hu
Szabadidő
Ezért kandúr a legtöbb vörös macska

Ezért kandúr a legtöbb vörös macska

Tévhit, hogy az összes vörös macska kandúr, az azonban igaz, hogy a nőstények ritkaságnak számítanak ebben a színben. Tudod, hogy miért?

Szeptember 1-jéről a leggyakrabban az iskolakezdés, illetve az ősz első napja jut eszünkbe, valamivel kevésbé közismert tény azonban, hogy ez a nap a vörös macskák világnapja is. 

A vörös bundás bársonytalpúakkal kapcsolatban elterjedt tévhit, hogy csak és kizárólag kandúrok lehetnek. Tény azonban, hogy a többségük – nagyjából 80 százalékuk – valóban kandúr, a nőstény macska jóval ritkábbnak számít ebben a színváltozatban. Ennek pedig megvan a magyarázata. 

Vörös macska

A vörös színt az X-kromoszóma örökíti át, ahhoz pedig, hogy egy nőstény macska ilyen színű legyen, mindkét szülőjétől örökölnie kell ezt a bizonyos X-kromoszómát, a kandúrok esetében viszont elegendő egy ilyen X-kromoszóma is. Ha csak az egyik szülő vörös, a nőstény utódok bundája gyakrabban lesz teknőctarka vagy kalikó (fekete-fehér-vörös foltos). 

További különlegességük, hogy 2 éves koruk körül a vörös cicáknak gyakran jelennek meg szeplők az orruk, illetve a szájuk környékén. Ez az úgynevezett lentigo következménye, mely egy genetikai állapot, ami növeli a pigmenttermelő sejtek számát. Ilyen szeplők a vörös macskák mellett a teknőctarka, illetve a kalikó egyedeknél is előfordulhatnak. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top