nlc.hu
Szabadidő
Superpower Studios: megnéztük a LEGO rendhagyó kiállítását

„A játék a szupererőd” – Megnéztük a LEGO rendhagyó kiállítását, ahol a gyerekek is formálják az alkotásokat

A LEGO Superpower Studios különleges, interaktív művészeti kiállítás arra ösztönöz, hogy újra felfedezzük a játék és az együttműködés erejét.

Mit szólnál hozzá, ha egy olyan művészeti kiállítás nyílna, ahol a te portréd és a saját alkotásod is a tárlat részévé válna? Ez nemcsak jól hangzik, hanem meg is valósult a LEGO Superpower Studios nevű különleges kiállításon, amely szerdán nyílt meg Párizs szívében, a La Gaîté Lyrique művészeti központban.

A hagyományosan felnőttközpontú galériaélményt újragondoló installációval indult a dán játékgyártó Play is Your Superpower (A játék a szupererőd) kampánya, amely mindenkit arra ösztönöz, hogy újra felfedezze a játék, a kreativitás és az együttműködés erejét. Nem egy megszokott kiállítást kell elképzelni, ahol csak megnézzük a kiállított tárgyakat, és kész. Olyan teret hoztak létre, ahol a gyerekek jól érzik magukat, interakcióba kerülhetnek az alkotásokkal, sőt a saját műveikkel bővíthetik a kiállítást. 

A négy „Játék nagykövet” a párizsi La Gaîté Lyrique előtt

A négy „Játék nagykövet” a párizsi La Gaîté Lyrique előtt (Fotó: LEGO)

A szórakoztató installáció Sarah Andelman kreatív tanácsadó, a Colette nevű úttörő párizsi concept store alapítójának vezetésével és három művész közreműködésével valósult meg. 

  • a színpompás illusztrációiról ismert francia Aurélia Durand a játék örömét, kapcsolatteremtő erejét és a sokszínűséget ünnepli;
  • a kínai Chen Fenwan a papírvágás ősi művészetét helyezte modern köntösbe;
  • Ekow Nimako ghánai-kanadai alkotó pedig csupa fekete LEGO kockából épít lenyűgöző szobrokat.

A négy „Játék nagykövet” által megálmodott kiállítást még a megnyitás előtti napon néztük meg. Az installáció négy fő részre osztható, mindegyik egy-egy történetet mesél el. 

A kiállítás már a legelejétől alkotásra hívja a látogatókat: fogj egy vödör építőkockát, a falakon látható üres képkeretekbe készítsd el LEGO-ból a saját portrédat!

LEGO Superpower Studios

Sarah Andelman, a kiállítás kreatív vezetője (Fotó: LEGO)

A lépcsőn lesétálva a kaland a Chen Fenwan által megálmodott „Kívánságok erdejében” folytatódik a papírkivágások több méteres, LEGO kockákból készült másaival. Érdekesség, hogy ilyen hatalmas, szimmetrikus formák, amelyeket a kínai művész megálmodott, még sosem készültek LEGO-ból. Az erdőben járva a látogató az álmok építője is. Kívánhat valamit, elkészítheti, majd a plafonról lelógatva hozzáadhatja alkotását a térhez, és ezzel gyarapítja az erdőt jókívánságokkal!

Chen Fenwan

Chen Fenwan (Fotó: LEGO)

A következő helyszín Aurélia Durand „Remix szobája”, ahol egy interaktív digitális élmény várja a gyerekeket, hogy szabadjára engedjék művészi szupererejüket. A hatalmas kivetítőn Aurélia illusztráció láthatók, az érintőképernyőkön pedig a gyerekek újragondolhatják és remixelhetik Aurélia alkotásait, és ezzel életre kelthetik saját egyedi figuráikat!

Aurélia Durand

Aurélia Durand (Fotó: LEGO)

Ekow Nimako korábban már dolgozott a LEGO-val. Ezúttal a ghánai istennő és a föld védelmezője, Asaase Efua mitológiai világába invitálja a látogatókat, ahol kalandok és különleges lények várnak. A látogatók sétálhatnak a „Mitikus labirintusban”, megkereshetik a Nimako által kreált hibrid állatokat, aztán a képzeletüket szabadjára engedve ők is elkészíthetik LEGO-ból a saját őrző lényüket.

Ekow Nimako

Ekow Nimako (Fotó: LEGO)

Mi hiányzik a játékhoz?

Az installációt megelőző alkotó folyamat rendhagyó módon zajlott. A művészek még májusban elutaztak a dániai Billundba, a LEGO központjába, ahol építőkockák között egyeztették az elképzeléseiket. Azt is megfigyelték, hogyan játszanak a gyerekek, mi a fontos számukra, mire van szükségük a boldog időtöltéshez.

Az egyik kulcsfontosságú tapasztalat az volt, hogy a gyerekek úgy érzik, nincs terük a játékhoz.

Így a kiállítás egyik legfőbb célkitűzése az volt, hogy helyet biztosítsanak a játéknak, és emellett azt is megmutassák, hogy a fantázia és a kreativitás segítségével hogyan változtatható meg a környezetünk, hogyan lehet örömtelibb, befogadóbb és együttműködőbb a világunk.

A családokat játékra buzdító kezdeményezés azután indult el, hogy a LEGO Csoport egy nagyszabású felmérése szerint azok a családok a legboldogabbak, amelyek együtt játszanak, és a gyerekek 90 százaléka egyetért azzal, hogy a játék a legjobb módja annak, hogy tanuljanak, fejlődjenek és kifejezzék önmagukat.

A kutatásban 36 országból – köztük Magyarországról is – összesen 36 ezer szülőt és több mint 25 ezer 5-12 év közötti gyereket kérdeztek. Az eredményekből kiderült:

  • a szülők 83 százaléka úgy tekint a játékra, mint ami szórakoztató és pozitív módon ünnepli a különbözőségeket;
  • a szülők 85 százaléka szerint a játék a befogadóbb világnézet kulcsa, összehozza az embereket kultúrától, fajtól, kortól, nemtől, képességektől és érdeklődési körtől függetlenül;
  • aggasztó tendencia, hogy a szülők 76 százaléka úgy gondolja, a mai gyerekek kevesebb lehetőséget kapnak a játékra, mint a korábbi generációk;
  • a szülők bevallása szerint majdnem kétszer annyi időt töltenek a telefonjukkal és laptopjukkal, mint amennyit családi játékkal. 66 százalékuk szerint a játékra fordított idő legfőbb akadályát a nagy munkaterhelés okozza;
  • ötből két családban nincs megfelelő környezet vagy biztonságos hely a játékos tevékenységekhez, ötből egy szülő pedig bevallotta, hogy soha nem játszanak együtt.

„Nincsenek győztesek és vesztesek”

Megkérdeztük a kiállításról és az alkotás folyamatáról Aurélia Durand francia művészt is, aki vidám, játékos és színes illusztrációival a sokszínűséget képviseli, és olyan neves márkákkal dolgozott együtt, mint a YouTube, a Warner Bros, a Nike és a Google. A Remix Roomban látható animáció teljes egészében az ő munkája, ráadásul ilyen nagy léptékben még nem készített hasonlót, ezért nagyon büszke a végeredményre.

Felidézte, hogy amikor elutaztak a LEGO központjába, és megfigyelték, hogyan játszanak a gyerekek az építőkockákkal, azt tűnt fel neki leginkább, hogy – bár lehettek volna egyedül is –, a gyerekek inkább közösen játszottak. Ezért tartotta fontosnak, hogy egy olyan teret hozzon létre, ahol a fiatalok együtt játszanak, nincsenek győztesek és vesztesek, nincs jó és rossz megoldás, hanem a közös élmény és interakció számít, és a korábbi munkáit újrateremtve a gyerekek azt is átélhetik, milyen művésznek lenni.

„Úgy gondolom, a szülőknek nem kellene ilyen komolynak lenniük – mondta Aurelia, aki munkáival mindig a pozitív szemléletet hangsúlyozza. – Engedjék el olykor a mindennapi dolgokat, mert ha a gyerekeddel vagy, elfelejted a problémáidat, és ez neked is jó felnőttként.”

„Szánjunk időt az alkotásra”

A kiállítás kreatív tanácsadója, Sarah Andelman a párizsi École du Louvre-ban tanult művészettörténetet, majd 1997-ben megnyitotta a Colette nevű, később legendássá vált concept store-t a francia fővárosban, amely 20 éven keresztül működött. Innovatív megközelítésével olyan egyedi üzletet hozott létre, ahol a divat, a művészet és a kultúra találkozott, és jelentős hatással volt a kortárs divatiparra. A Colette bezárása után is aktív szereplője maradt a divatvilágnak, és tanácsadóként és kurátorként folytatja kreatív munkáját különböző projektekben. Most a Superpower Studiosról és az alkotás erejéről kérdeztük. 

Mit szólt, amikor a LEGO felkérte a kiállítás kreatív tanácsadójának?

Mindig is szerettem a LEGO-t, mert egy univerzális és különleges márkáról van szó, ami folyamatosan fejlődik. Még a Colette működése idején írtam nekik, hogy szeretnék néhány minifigurát árulni az üzletben, mert megtetszettek valamelyik utamon. Ezért nagyon boldog voltam, amikor felkértek, hogy interaktív, játékra inspiráló formában megmutassuk a művészek egyedi világát, ráadásul mindezt Párizsban.

Sarah Andelman

Sarah Andelman (Fotó: LEGO)

Mi a kiállítás legfontosabb üzenete a gyerekek és a felnőttek számára?

Hogy emlékeztesse őket, milyen fontos a játék. Tudom, hogy manapság rengeteg időt töltünk a képernyők előtt, de kulcsfontosságú a személyes együttműködés, és hogy alkossunk valamit a kezünkkel, például LEGO építőkockákból. Személy szerint nagyon szerettem a fiammal lépésről lépésre megépíteni valamit, aztán játszani vele. Fontos, hogy fordítsunk időt az alkotásra, érzékeljük a színeket és formákat, kreáljunk valamit a képzelőerőnk segítségével vagy készítsük el egy létező dolog mását.

Colette nevű híres boltját az édesanyjával közösen indították el 1997-ben, és róla is nevezték el az üzletet. Hogyan látja a szülők szerepét a gyerekek kreativitásának kibontakozásában?

Szánjunk rájuk időt és energiát. Nincs olyan gyerekkori emlékem, hogy az édesanyámmal játszunk, de arra emlékszem, hogy sokat dolgozott. Ugyanakkor a Colette működésének húsz év alatt olyan volt vele, mintha játszottunk volna, mert szerettük, amit csinálunk. Ma természetesen azt szeretném, hogy a fiam kosárlabdázzon a barátaival, focizzon a kertben, sok kártyajátékot játszunk, legózunk, de nagyon fontos, hogy szülő is részt vegyen a játékban, ne csak azt mondja, hogy foglald el magad, mert most főzök vagy dolgozok.

A munkája miatt rengeteget utazik, ezt hogyan tudja megvalósítani?

Priorizálni kell, és szülőként olykor erőfeszítésnek tűnő döntéseket hozni. Ami nagyon szórakoztató, miután megbántad, hogy abbahagytad, amivel éppen foglalkoztál. Egyik este pingpongoztam a fiammal, ahelyett, hogy e-maileket írtam volna, de boldog vagyok, hogy vannak ilyen pillanatok, mert tudom – ahogy mindannyian tudjuk –, hogy olyan gyorsan történik minden, és eljön majd az idő, amikor nem akar már játszani veled, és azt mondja, nem vagyok már gyerek. Ezért tudom, hogy most vagy soha.

Mi volt a meghatározó tapasztalata a kiállítással kapcsolatban, mi az, amit magával visz?

Erre igazából majd a kiállítás után tudok válaszolni, miután láttam, hogy mennyi minden alkottak a gyerekek, és mivé alakultak az installációk nekik köszönhetően. Másfelől nagyon szép volt látni, hogy a közös munka során a művészek mennyire tisztelték egymást, és olyan barátság alakult ki közöttünk, ami túlmutat ezen a projekten.

A LEGO Superpower Studios kiállítása szeptember 16-áig ingyenes regisztrációval látogatható a párizsi La Gaîté Lyrique művészeti központban. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top