nlc.hu
Szabadidő
20 könyv a 2024-es Könyvfesztiválról

20 könyv, amire mindenképp csapj le, ha a Könyvfesztiválon jársz

Mindegy milyen műfajt vagy tematikát szeretsz, a Könyvfesztiválon el leszel látva mindenféle szuper újdonsággal - mutatjuk a listát!

Szeptember 26-án indul a négynapos Budapesti Nemzetközi Filmfesztivál a Millenárison. Millió szuper program, dedikálás és új megjelenés vár rád a fesztivál alatt – mi most ez utóbbiba ástuk bele magunkat. Összeszedtük mindazokat az újonnan érkező könyveket, amiket biztosan nem akarsz majd kihagyni – csak ne vessz el a bőség zavarában!

Egy kis borzongás

Nem tudjuk, te hogy vagy vele, de nekünk az ősz mindig meghozza a kedvünket a borzongatósabb könyvek iránt. Gondolunk itt például az egyik legmegbízhatóbb thrillerszerző, Paula Hawkins regényeire – tudod, ő írta többek között a Lány a vonatont –, akinek most, a Könyvfesztiválra való tekintettel a legújabb könyve a világpremier előtt fog megjelenni.

A Kéksötétben ismét több szál fut párhuzamosan: Vanessáé, a híres (hírhedt?) festőé, akinek a hűtlen férje 20 évvel ezelőtt eltűnt és akinek festményén talán emberi csontok is látahtók, Grace-é, a magányos idős hölggyé és végsősoron a kis, egyetlen lakosú skót szigeté, Erisé, melynek titkaira előbb-utóbb fény fog derülni… (Magnólia Kiadó, 5980 Ft)

Kéksötét

Kéksötét

Ha több szálon futó krimire vágysz, akkor Lucy Foley Éjféli lakomáját csekkold le, amivel egyúttal még egy kicsit a nyarat is visszaidézheted. Foley legújabb regénye a nyárközép ünnepén játszódik egy, a külvilágtól elzárt tengerparti búvóhely, a Kúria megnyitóján. A bulira pedig természetesen csupa ismerős gyűlik össze, akiknek közös múltjában rejlik a partin elkövetett gyilkosság megoldása. (21. Század Kiadó, 5990 Ft)

A még ennél is véresebb krimik kedvelőinek ajánljuk Ander de la Motte Elveszett lelkek című könyvét, melyben egy magát Lélekvesztőnek nevező gyilkos nyomába eredünk Leonore Asker nyomozó társaságában. A nő ugyanis egy jelentéktelennek látszó ügy helyszínére, mikor egy vasútmodell bábuiban eltűnt személyeket azonosít be. Köztük azt a nőt, akit nemrég elraboltak… (General Press Kiadó, 4490 Ft)

Elveszett lelkek

Elveszett lelkek

A pszichológiai thriller rajongói sem maradnak új olvasnivaló nélkül. J. D. Barker (aki a Könyvfesztiválon dedikálni is fog) egy válságban lévő házasság kellős közepébe kalauzol. Abby és Brendan számára a párterapeuta az Édes vagy Pikáns nevű szupernépszerű appot ajánlja a kapcsolatuk javításának egyik eszközéül. Az alkalmazás újabb és újabb feladatai egyre veszélyesebbé és őrültebbé válnak. Olyannyira, hogy a Zárt ajtók mögöttet a Játsz/ma és az Elemi ösztön keverékeként aposztrofálják. (Agave Könyvek, 6480 Ft)

Olvass vagány, erős nőkről!

Hogyan lett Greta Gustafssonból az ikonikus Greta Garbo? Ezt meséli el Kristina Lüding a regényében, amely a filmcsillag felemelkedésének fikcionalizált történetét mutatja be. Miként lett Hollywood egyik legnagyobb sztárja egy svéd tinilányból? Hogyan alakult a karrierje? És vajon a boldogság is együtt jár a hírnévvel? Kiderül a Greta Garbo – A magányos istennő című kötetből. (Central Könyvek, 5290 Ft)

Az 1920-as évek Hollywoodjából utazzunk picit vissza az időben és térben: A hegedűvirtuózzal 1704 Velencéjében találhatjuk magunkat. A regény főszereplője Anna Maria, az árvaként felnőtt, tehetséges hegedűművész, akit maga Antonio Vivaldi választ ki mentoráltjának. Harriet Constable a filmipar helyett a zene világában ábrázolja a siker felé vezető rögös utat, a kihívásokat, melyekkel a nőknek meg kell küzdeniük. (Libri Könyvkiadó, 5999 Ft)

A hegedűvirtuóz

A hegedűvirtuóz

És ha már kihívások: senki sem tudja jobban, milyen kemény tud lenni egy akadály azoknál a nőknél, akik véletlenül egy görög isten céltáblájára kerülnek. Még visszább utazván a múltba, az ókori Görögországban kötünk ki, ha kezünkbe vesszük Lauren J.A. Bear könyvét.

A görög mitológia híres szörnyetegei, a Gorgók, az írónő értelmezésében egytől-egyig kivételes nők voltak. Arról már hallhattál, hogy Meduszára miért pikkelt Pallasz Athéné, de a nővéreinek történetét is ismered vajon? A Medusza nővéreiben Szthenóra és Eurüaléra vetül a reflektorfény, hogy végre ők is megkapják a nekik járó igazságot. (Kossuth Kiadó, 5990 Ft)

Medusza nővérei

Medusza nővérei

Néha a valóságnál nincs érdekesebb

Gyakran azért menekülünk a regényekbe, mert izgalmas szórakozást keresünk, ami kiszakít minket a hétköznapok mókuskerekéből. De a helyzet az, hogy ehhez nem kell egy kitalált világ eseményeiről olvasni, ugyanis a valóság is éppen ilyen érdekfeszítő.

Mit szólnál például azoknak a nőknek a sztorijaihoz, akik áldozatául estek egy-egy romantikus csalónak? A Nők a hálóban olyan, mint a Tindercsaló – csak Magyarországon. A hazai eseteknek Janecskó Kata, oknyomozó újságíró járt utána (aki egyébként a Könyvfesztiválon is dedikál), könyvében pedig nemcsak a becsapott nők, de csalók, nyomozók, kriminológusok és pszichológusok, valamint önvédelmi szakértők is megszólalnak. (21. Század Kiadó, 4990 Ft)

Nők a hálóban

Nők a hálóban

A megtévesztésről azonban senki nem tud átfogóbban mesélni, mint Ann Rule. Ő volt ugyanis az a nő, aki 1971-ben együtt dolgozott egy seattle-i krízisklinika segélyvonalánál, majd össze is barátkozott Ted Bundyval. A manipulatív pszichopata sokáig Ann életének része maradt, még akkor is, amikor később a sorozatgyilkos börtönbe került. A nő 1980-ban írta le a tapasztalatait, amit minden újabb kiadáskor kibővített az addig eltelt idő eseményeivel. Ezt olvashatod most te is magyarul Ted Bundy: Az idegen mellettem címmel. (Animus Könyvek, 7990 Ft)

Ha szeretnél figyelni arra, hogy lehetőleg ne ess hasonlóan (de remélhetőleg inkább kevésbé) toxikus emberek csapdájába, akkor Dr. Ali Fenwick Red Flags, Green Flags – Intő és biztató jelek az emberi kapcsolatokban című könyvét el kell olvasnod.

Ez a kötet segíteni fog felismerni a mérgező embereket, meghúzni a határaidat és fejleszteni az érzelmi intelligenciádat. De Dr. Ali Fenwick nem csupán az egészségtelen mintákról beszél a könyvében, hanem az egészséges, pozitív viselkedés jellemzőire is felhívja a figyelmet. Így még véletlenül sem fogod ignorálni azokat. (Gabo Kiadó, 5490 Ft)

Red Flags, Green Flags

Red Flags, Green Flags

A nem-fikciós szekciót egy sokkal könnyedebb témával zárjuk. Ez pedig a világ legboldogabb embereinek, a dánoknak az életvitelét mutatja be. Meik Wiking a Hygge – A dán életforma művészetében megtanítja, hogyan egyensúlyozz a munka és a magánélet között, hogyan éld meg a pillanatot, és hogyan hozd ki magadból a maximumot úgy, hogy közben nem sodródsz a kiégés felé. (Kossuth Kiadó, 8500 Ft)

Szépirodalmat keresel?

Az év egyik legjobban várt megjelenése Sally Rooney legújabb írása, az Intermezzo. Szuper egybeesés, hogy nemzetközileg is pont a Könyvfesztivál idejére időzítették a könyv debütálását, így már akár most is megkaparinthatod. Az Intermezzo ezúttal két testvérre fókuszál – Peterre és Ivanra –, akiknek apjuk halála után meg kell birkózniuk a gyásszal, egymással és a bonyolult szerelmi életükkel is. (21. Század Kiadó, 6490 Ft)

Intermezzo

Intermezzo

Hasonlóan a gyász, az újrakezdés és az élet szeretetével foglalkozik Matt Haig Az élet lehetetlen című könyve is. Ebben megismerhetjük Grace Winterst, a nyugdíjas matematikatanárt, aki néhai barátjától megörököl egy elhagyatott ibizai házat. Grace odautazik, és nemcsak a spanyol szigetet, de a barátját és saját magát is (újra) megismeri. (Gabo Kiadó, 4990 Ft)

Mi történik, ha egy színésznő kerek-perec kimondja a saját filmjéről, hogy pocsék? Nos, pontosan ezt teszi India Allwood is, aki örökbefogadó szülőként megelégeli, hogy a nevét adta egy (újabb) tragikus örökbefogadós sztorihoz. Nyilván nagy port kavar a nyilatkozata, azonban nemcsak a médiában: India ugyanis nem csupán örökbe fogadó anya. De mi teszi családdá a családot? India nem tudja, de igyekszik megfejteni Laurie Frankel Család család című könyvében. (Gabo Kiadó, 5490 Ft)

Vessz el a romantikában!

Az év egyik meglepetés sikersorozata volt a német Maxton Hall. Mindenki imádta, felrobbant tőle az internet, na meg az Amazon Prime streaming platform toplistája, így már nemcsak, hogy berendelték a második évadot, de le is forgatták. A széria könyvadaptáció, a forrásmű a német Mona Kasten tollából született. Most pedig végre elérhető lesz magyar nyelven is! Az első rész, Save Me – Ments meg címmel érkezik, amit a Könyvfesztiválon is beszerezhetsz. (Könyvmolyképző Kiadó, 4999 Ft)

Maxton Hall

Maxton Hall

Elena Armas regényeit kifejezetten imádja a Booktok – és ha te is szeretted az előző romkomjait, akkor A vőlegény-dilemma sem fog csalódást okozni. Sőt! Armas ismét sikeresen csavart egyet az „álkapcsolat” már-már klisés toposzán Josie és Matthew történetével.

Négy meghiúsult jegyesség után ugyanis Josie egy ötödik, sikeres románcot hazudik a világnak, amibe véletlenül a nővére legjobb barátját, Matthew-t is belerángatja. Hiába ráznak kezet arra, hogy a házasságig nem jutnak el, a toposz legjobb elemét – a határok elkerülhetetlen elmosódását – Armas megtartja és a csúcsra is járatja. (21. Század Kiadó, 5990 Ft)

Az egyetemi hokis románc koronázatlan királynője egyértelműen Elle Kenedy, aki már két sorozatot is írt a Briar Egyetem hokicsapatáról. A Graham-hatással pedig egy harmadik kezdődik, mellyel az első könyvfolyam csapatához térünk vissza – csak ezúttal a fókuszban a gyerekeik állnak.

Garrett Graham igazi hokicsillag, az ő árnyékából akar kitörni lánya, Gigi. Ehhez azonban fejlesztenie kell a játékát, amiben csak Luke Ryder segíthet. Ryder pedig jó benyomást akar tenni a példaképére, Garrettre, így nyilván belemegy az alkuba. Csakhogy – ahogy az lenni szokott – Luke és Gigi figyelmét hamarosan eltereli a köztük lévő szikrázó vonzalom. (Könyvmolyképző Kiadó, 6499 Ft)

A Graham-effektus

A Graham-effektus

Egy teljesen új világ?

Jöhet egy kis mágikus realizmus? Az Óvatos Utazó kézikönyve Átokföldjéhez nem is keveset ígér belőle! Sarah Brooks regényében a Moszkva és Peking között húzódó Átokföldjére kalauzol minket, azon belül is a területen áthaladó Transzszibériai Expresszre. Azonban az utasoknak nemcsak a vonatjegy árát, hanem valami többet is meg kell fizetniük azért, ha épségben el akarnak jutni a végcélig.

Ez mindig is így volt, ám a mostani út során valami megváltozott, s így mind veszélyesebb az átkelés. A kalandos utat különös figurák (egy álnéven utazó gyászoló nő, Maria Petrovna, egy kegyvesztett tudós, Henry Grey és egy potyautas, Elena), illetve a kalauz, Csang Vej-vej szemén keresztül ismerjük meg. (Libri Könyvkiadó, 5999 Ft)

Az óvatos utazó kézikönyve átokföldjéhez

Az óvatos utazó kézikönyve átokföldjéhez

Magyarországi (bocsánat: az Osztrák-Magyar Monarchiában játszódó) kalandokra invitál Király Anikó fantasy krimije, A bazilika titka. 1898-ban járunk, amikor is az éj leple alatt szörnyetegek vadásztak az emberekre. A Fausztusz család feladata a nép megóvása a lényektől, akikről maga Ferenc József császár is tud – nem véletlenül: vele áll szerződésben a família. Csakhogy olyan események történnek velük, olyan titkokra bukkannak rá, melynek következtében a hűségük megtörni látszik. A természetfeletti és a valóság határán pedig az esztergomi bazilika áll, aminek rejtélyei mindenki életét fenekestől felforgatják. (Menő Könyvek, 4990 Ft)

A bazilika titka

A bazilika titka

A sci-fi műfaját, azon belül is az időutazást tematizáló könyvek kedvelőinek tartogattuk Kaliane Bradley Időminisztériumát, melyet még Barack Obama is felvett a kedvenc 2024 nyarán megjelent könyveinek listájára. A közeljövőben játszódó sztoriban a címben említett Időminisztérium, s annak munkatársai állnak a középpontban. Mégpedig egy jelenkori köztisztviselő nő, aki „hídként” szolgál a különböző idősíkokról érkező ügynököknek, illetve Graham Gore, a viktoriánus felfedező, akinek be kell illeszkednie a modern világba… (General Press Kiadó, 5490 Ft)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top