nlc.hu
Szabadidő

BookTok könyvek magyarul

Könyvek a TikTokról, amiket tényleg megéri elolvasni

A TikTok könyves közössége – a nevében sok magyarázatot nem igénylő – BookTok döbbenetes hatással van a könyvkiadásra és az olvasás népszerűsítésére. De vajon melyek azok a kötetek, amikre érdemes időt szánnod, és el is tudod olvasni magyarul?

Ha csak egy kis időt is eltöltöttél a TikTokon, és interakcióba léptél akár egyetlen könyves videóval is, akkor jó eséllyel köthetsz ki előbb-utóbb a BookTokon. Már csak a felszínt kapargatva is szembejön néhány szupernépszerű kötet és író, akikért a felhasználók egyöntetűen rajonganak. Aztán amikor egyre jobban esel bele a BookTok fekete lyukba, már azon találod magad (vagy csak mi vagyunk így ezzel?), hogy egyetlen idézettel is képesek felkelteni az érdeklődésedet a videók készítői. A könyv pedig már kerül is fel a listádra – vagy a nem túl pénztárcabarát esetben a kosaradba.

A nagyrészt tinikből és fiatal felnőttekből álló könyves influenszer közösség pedig jobb marketingescsapatnak bizonyult, mint azt bárki álmodni merte volna. A kiadók és könyvesboltok az elmúlt három évben döbbenten nézték a BookTok-hatást.

„Régóta dolgozom könyvkereskedőként, mégsem láttam még soha olyan közösségimédia-platformot, ami úgy megdobta volna a könyvvásárlási kedvet, mint ahogy azt a TikTok teszi. Olyan címekből lesznek hirtelen jött kedvencek, amikből csak havi néhány példányt tudtunk korábban eladni”

magyarázta Kalie Barnes-Young, a Barnes & Noble amerikai könyvesbolthálózat kereskedelmi igazgatója. De nemcsak meglévő regényeket fedeznek fel (újra) a TikTokerek, hanem az új kötetekbe is hamarabb szeretnek bele az olvasók, sőt, a szerzői kiadás útja is jövedelmezőbbnek kezd tűnni a BookToknak köszönhetően.

Fotó: TikTok

Fotó: TikTok

Emellett pedig az app vissza- vagy épp meghozta az olvasási kedvet egy rakás felhasználónk. A The Publishers Association felmérése szerint a 16 és 25 év közötti fiatalok 59 százalékában a TikToknak köszönhetően éledt fel az olvasás iránti szenvedély, 55 százalékuk pedig kifejezetten a közösségi média platformhoz fordul ajánlásokért. Ahol meg gyakorlatilag a bőség zavara várja őket.  A #BookTok hashtag alatti videóknak a cikk írásának pillanatában 156 milliárd megtekintése van.

A TikTok könyvmoly oldalát böngészve háromból két válaszadónak jött meg a kedve olyan regényhez, amit korábban biztosan nem vett volna meg magától. Hogy ez végül jó választás-e vagy sem, azt csak a BookTokot bújva nehéz kiszűrni. Mi most azonban elhoztunk néhány kötetet, amiket szerintünk tényleg megéri elolvasni – ráadásul az a jó hírünk van, hogy magyarul is elérhetők!

Mindketten meghalnak a végén

Adam Silvera: Mindketten meghalnak a végén

Adam Silvera: Mindketten meghalnak a végén

Ugyan Adam Silvera debütáló regénye 2017-ben jelent meg, mégis 2020-ban vált igazán sikeressé, a BookTok-hatásnak köszönhetően. Az év márciusában ugyanis olyannyira megugrott a könyv iránti kereslet, hogy heti 4 ezer példányt adtak el belőle – csak mert néhány tini feltöltötte a történet végére adott élő, sírós reakcióját az appra. Azóta pedig egyszerűen megkerülhetetlen ajánlat a platformon ez a Black Mirror-szerű, fiatal felnőtteknek szóló regény. (Mára közel 115 millió megtekintésnél tart a Mindketten meghalnak a végén.) A sztori két kamasz fiú utolsó napját követi végig, akiket külön-külön arról értesít reggel a Halál-Hírek, hogy elkezdődött az utolsó 24 órájuk, idejekorán meg fognak halni. A Végnapjukat mindketten egy új baráttal szeretnék eltölteni (erre való az Utolsó Barát szolgáltatás), így találkoznak, hogy egy nap alatt éljenek le egy egész életet.

Menő Könyvek Kiadó, 3990 Ft

Talia Hilbert: Kezdj el élni, Chloe Brown!

Talia Hilbert a TikTok egyik kedvenc romkom-írónője. A The Brown Sisters (azaz Brown nővérek) hashtag alatti videók 7,6 millió megtekintésnél járnak, a szerző nevével fémjelzett posztok pedig 333 milliónál. És abszolút érthető, miért szeretik ennyire: jófej, önálló, szerethető és azonosulható karaktereket ír, akik hibáznak, de azokból tanulnak és fejlődnek. A trilógia első kötete érhető el egyelőre magyarul, a Kezdj el élni, Chloe Brown!. A krónikus beteg Chloe úgy dönt, eleget üldögélt a kis buborékjában, ideje kitörni onnan: ír egy listát arról, mi mindent szeretne átélni. Közben természetesen talál egy vonakodó, de annál vonzóbb bűntársat, a háza felügyelőjeként dolgozó Redford Morgant. Aki egy idő után érdekesebb lesz, mint Chloe komplett listája együttvéve.

Könyvmolyképző Kiadó, 4299 Ft

A könyvek szerelmesei

Emily Henry: A könyvek szerelmesei

Emily Henry: A könyvek szerelmesei

Emily Henry könnyed nyári olvasmányoknak álcázott chick-litet ír tele összetett szereplőkkel, mély érzelmekkel és problémákkal, nem mellesleg egy romkom háttere előtt. Ráadásul mind a Strandkönyv, mind a magyarul újonnan megjelent A könyvek szerelmesei önreflexióval teli regények. Azaz: könyvmolyokról ír könyvmolyoknak. Ezúttal az irodalomi ügynök és a szigorú könyvszerkesztő, Charlie a történet főszereplői, akik maguk is expliciten tisztában vannak azzal, mennyire klisés, hogy „ellenségekként” egy kisvárosban ragadnak a nyárra. Kiosztják maguk között a szerepeket, és igyekeznek nem megírni a saját, való életbeli romantikus regényüket…

Central Könyvek, 4790 Ft

Taylor Jenkins Reid: Evelyn Hugo hét férje

Taylor Jenkins Reid még Talia Hilbertnél is ismertebb szerző a BookTokon (a neve alatti videók lassan 506 milliós nézettségnél járnak), ezért ő az, akibe lépten-nyomon belebotlik az ember, ha egyszer rákeveredett a TikTok könyves oldalára. Ugyan mostanában inkább a Daisy Jones and The Six uralta a platformot nyilván a kötetből készült sorozat miatt, azért az Evelyn Hugo hét férje is egészen BookTok-alapdarabnak számít. A 2017-ben megjelent könyv Monique Grant újságírót követi, akit személyesen választott ki az élete exkluzív történetének megírására a filmcsillag, Evelyn Hugo. Bár a két nő korábban egyáltalán nem ismerte egymást, Monique idővel rájön, hogy tragikus és visszafordíthatatlan módon fonódott össze az életük. Daisy Jones után Evelyn Hugo sztorijából is készül adaptáció: ezúttal film formájában, amit a Netflix rendelt be még tavaly.

Könyvmolyképző Kiadó, 4499 Ft

Minden elmúlt nyár

Carley Fortune: Minden elmúlt nyár

Carley Fortune: Minden elmúlt nyár

Ha van kihagyhatatlan nyári olvasmány, akkor ez az: keress rá az Every Summer After kifejezésre a TikTokon, és több, mint 51 milliós nézettségű kontentet találsz. Ugyan csak tavaly jelent meg, de a Minden elmúlt nyár felszántotta a platformot, ez pedig a coming-of-age szerelmi történetnek köszönhető. A Kanadában, múltban és jelenben játszódó regény főszereplője a 30 éves Percy, aki visszatér a gyerekkorát meghatározó nyaralóba, miután megtudta, hogy Sam édesanyja elhunyt. Sam és Percy a legjobb barátok voltak gyerekkorukban, csakhogy a barátságuk az évek során valami sokkal többé alakult. Manapság azonban már nem részei egymás életének, így nemcsak a viszontlátással kell megküzdeniük, hanem a felszínre törő érzelmeikkel is.

Magnólia Kiadó, 4480 Ft

Elena Armas: Az amerikai szobatárskísérlet

A Spanyol szerelmi átverés egy olyan példája a BookTok-sikereknek, mely a szerzői könyvkiadásra biztat minden író-aspiránst. Elena Armas bemutatkozó regénye hatalmasat robbant az appon (301 millió megtekintésnél járnak a róla készült TikTokok). Olyannyira, hogy Armasra felfigyelt egy kiadó, leszerződött vele, és így jelenhetett meg a Spanyol szerelmi átverés második része, Az amerikai szobatárskísérlet. Ezúttal az első kötetben megismert Lina legjobb barátnője, Rosie és unokatestvére, a spanyol Lucas bontakozó románcát ismerhetjük meg. Véletlenül úgy alakul, hogy mindketten Lina lakásában kötnek ki, amíg a nő nászúton van. A sztori ugyan szépen, lassan bontakozik ki, de cuki, tüzes és nagyon szórakoztató – csodálkoznánk, ha nem inspirálna (ez is) egy spanyolországi nyaralásra.

21. Század Kiadó, 4990 Ft

A Court of Thorns and Roses

Sarah J. Maas: A Court of Thorns and Roses

Sarah J. Maas: A Court of Thorns and Roses – Tüskék és rózsák udvara

A BookTok imádja a fantasy könyveket, főleg, ha lassan építkező, szexi, ellenségekből lett szerelmesek-románccal vannak megfűszerezve. Ennek megkerülhetetlen írónője – és sorozata – Sarah J. Maas. A szerzővel és regényeivel kapcsolatos videóknak 1,8 milliárdos nézettsége van, az ACOTAR betűszó pedig a BookTok-szókincs szerves részévé vált. A Tüskék és rózsák udvara valójában A szépség és a szörnyeteg-sztori feldolgozása, melynek főszereplője egy Feyre nevű lány, aki (miután megölt egy farkast az erdőben) kénytelen beköltözni a tündérek közé. A sorozat első részében Feyre Tamlin, a tündér herceg foglya, de idővel rájön, hogy valójában elengedhetetlen szerepet játszik abban, hogy megtörje a Tamlinre kivetett átkot.

Könyvmolyképő Kiadó, 4499 Ft

Gabrielle Zevin: Világépítők

Szia uram, egy csodálatos könyv a barátságról érdekel? A Világépítők volt a tavalyi év valószínűtlenül nagyot robbanó szenzációja, a felszínen ugyanis egy videójáték fejlesztéséről, kiadásáról, majd az óriási siker következményeiről szól. Zevin regényének szívét azonban Sam és Sadie barátsága adja: a két gyerek általános iskolában barátkozott össze, a kedvenc közös témájuk pedig a videójátékok iránti rajongásuk volt. Mikor a ’80-as években aztán újra találkoznak az egyetemen, úgy döntenek, hogy Sam lakótársát, Marxot bevonva elkészítik a saját játékukat. De mindhármukra másképp hat a siker, máshogy dolgozzák fel az egyéni ambícióikat, ami feszültséghez, elszakadáshoz és szívfájdalomhoz vezet.

Magnólia Kiadó, 5980 Ft

Akhilleusz dala

Madeline Miller: Akhilleusz dala

Madeline Miller: Akhilleusz dala

A görög mitológia fanjai az utóbbi időben a legjobb életüket élik. Nem elég, hogy sorozat készül Rick Riordan Percy Jackson-szériájából, de sorra érkeznek a görög mitológia történeteit feldolgozó regények. Nem véletlenül: a TikTok egyik üdvöskéje Madeline Miller Akhilleusz dala című kötete, melyet ugyan jóval az app megjelenése előtt publikáltak, mégis a platformon lett igazán népszerű. Olyannyira, hogy többek között az Akhilleusz dalát tartják számon a BookTok, és így a könyvipar megváltoztatásának alappilléréként. Az Iliászban már megénekelt görög hős történetét ezúttal gyerekkori barátja, Patroklosz szemszögéből ismerjük meg, akit Péleusz király udvarába száműztek, így együtt nőtt fel Akhilleusszal. Lehet, hogy ismered a sztori végét, de így még soha nem hallottad.

General Press Kiadó, 4990 Ft

Ana Huang: Twisted Love – Ava & Alex

A BookTok nem lenne az, ami, ha az erotikus-romantikus könyvek műfaja nem létezne. A zsáner kedvelőinek listáján pedig állandó ajánlatként szerepelnek Ana Huang könyvei, melyet a Twisted Love című első kötettel érdemes kezdeni. A négyrészes sorozatban négy huszonéves barátnő magánéletébe kapunk bepillantást, ahogy az évek során lavíroznak az egymástól merőben eltérő életükben, a szerelemben és az eléjük gördülő kihívások között, miközben végig elválaszthatatlanok maradnak. Először Avával találkozunk – a gyötrő múltja olyan traumákat okozott neki, hogy emlékezni sem képes a gyerekkorára –, akinek úgy alakul, hogy huzamosabb ideig a bátyja legjobb barátja, Alex szomszédjaként kell laknia. Csakhogy Alex veszélyes, mogorva, ugyanakkor – mondanunk sem kell –, hogy döbbenetesen vonzó. Szerintünk ezután könnyen kitalálod, mi fog történni, de imádni fogod az addig vezető utat.

Maxim Könyvkiadó, 4999 Ft

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top