nlc.hu
Szabadidő

A legjobb könyvek huszonéveseknek

12 könyv, aminek segítségével átvészelheted a húszas éveidet

A húszas éveinkben hibázunk, keressük önmagukat, tapasztalatokat gyűjtünk – mindezt a sötétben tapogatózva. Az alábbi könyvek segítségével most viszont megvilágítjuk a fiatal felnőttkor jelentette útvesztőből kivezető utat.

A fiatal felnőttkor az az időszak, amikor tele vagyunk kérdésekkel. Még nem érezzük magunkat igazán felnőttnek, de már rég nem vagyunk gyerekek. Mindenki máshol tart az életében: valaki még a szüleivel lakik, mások már a második babájukat várják. Egyetem, költözés, karrier, szerelmek – ezek várnak ránk a húszas éveinkben. Tök mindegy, hogy az évtized elején, közepén, netán a végén jársz, teljesen normális, hogy a magad tempójában éled át a különböző mérföldköveket, és ha még keresed az utad. Viszont jó lenne egy-két kézikönyv, ami egyfajta támpontot ad nekünk, ahogy azt is jó tudni, hogy nem vagyunk egyedül. Ezért most direkt olyan könyveket válogattunk össze, ami a mi problémáinkkal foglalkozik, kifejezetten nekünk szól, hiszen a főszereplője is a húszas éveit tapossa. Bónuszpont, hogy az alábbi kötetek mind meg fogják hozni a kedved az olvasáshoz, ha a könyvmoly-motivációd véletlenül a tini-énednél maradt!

Gary Susman, Jeannine Dillon, Bryan Cairns: Mindörökké Jóbarátok

Az örök huszonévesek, akik átélnek minden olyan problémát, amin fiatal felnőttként mi is átmegyünk. Lakótársak, barátok, szerelmek, karrier és végül a felnövés, ami felé úgy száguldunk, amilyen sebességgel rányomsz a „következő epizód”-gombra a Jóbarátok darálása közben. Ha még jobban elmerülnél a hat jóbarátról szóló sorozat világában, akkor a szerzőtrió kötetét jó szívvel ajánljuk, hiszen kulisszatitkokon, fotókon és a kreátorokkal készült interjúkon kívül vicces játékokat és kihívásokat is rejt ez a Jóbarátok-enciklopédia.

21. Század Kiadó, 6490 Ft

Szilágyi Zsófia Emma: Szonja Szilágyi Zsófia Emma: Szonja

Annyira frissítő, amikor egy női karakternek megengedik, hogy kiábrándult, szerencsétlen és traumatizált legyen, miközben (ön)ironikusan vicces, szórakoztató, vagány és kitartató. Hát pont ilyen Szonja, Szilágyi Zsófia Emma főszereplője, aki fiatal felnőttként lavírozik a budapesti mindennapokban a szerelmet keresve – mi pedig örömmel tartunk vele az úton, amit az őt 1 éves korában elhagyó apjának mesél, akiről csak annyit tud, hogy szerette a Rolling Stonest.

Helikon Kiadó, 3999 Ft

Emily Henry: Strandkönyv

Nem lehet elégszer elmondani, mennyire szerethető Emily Henry Strandkönyve. Bár kifejezetten vidám könyvnek tűnik, és alapvetően January és Gus vonakodó szerelmének történetét meséli el, a felszín alatt olyan elgondolkodtató témákat feszeget – az érzelmek felismerése és megélése, az önismeret, válságok kezelése –, amik mélységet adnak a regénynek, téged pedig sanszos, hogy megríkat. A két főszereplőnk egyébként a húszas éveik végén jár, és mindketten írók – ez pedig azt eredményezi, hogy huszonéves könyvmolyként több rétegen át is szólni fog hozzád ez az önreflexív és magával ragadó sztori.

Centrál Könyvek, 3980 Ft

Elle Kennedy: The Deal – Az üzletElle Kennedy: The Deal – Az üzlet

A kettessel kezdődő évtizedeink eleje általában az egyetemen érnek minket. És hát mi lehetne jobb helyszín egy romantikus könyvnek, ha nem a főiskola?! Ez már az a rész, amikor bátran kalandozol a szerelem világában, érettebb vagy tudatosabb, ezért az egyetemista főszereplőknek is elhiszed, hogy simán az ágyba ugranak (nem úgy, mint a gimiben játszódó Riverdale esetében…). És hát a The Dealben nem kevés időt tölt Hannah és Garrett a hálószobában – még akkor is, ha kezdetben csak kamuból kavartak egymással. Arról már igazán nem tehetnek, hogy igazi érzelmeik alakultak ki – a hokicsapat szexi kapitányának legalábbis mindenképp. Most már csak Hannah-t kell meggyőznie erről.

Könyvmolyképző Kiadó, 4499 Ft

Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy – Az önfeledt szexualitás pszichológiája

Szóval, mint mondtuk: ez az az időszak, amikor hibázol, élményeket gyűjtesz és megismered saját magad kívül-belül. Tudod, hogy mi esik jól és mi nem, mikor vagy őszinte és mikor kamuzol – saját magadnak is –, meg persze aggódsz azon, hogy normális vagy-e (spoiler: határozottan igen!). És igen, ezek a kérdőjelek a szexualitás témakörében is felmerülnek, a több évtizedes gyakorlattal rendelkező szexuálterapeuta a könyvében viszont segít lerövidíteni a válaszokhoz vezető utat.

Libri Könyvkiadó, 4399 Ft

Bridget Collins: ÁrulásokBridget Collins: Árulások

Tedd a szívedre a kezed, és mondd, hogy te NEM Harry Potterrel együtt nőttél fel! Na ugye – és még mindig várod a roxforti leveled, igaz? Sajnos, az valószínűleg örökre elveszett (mert hát a minisztériumi csatában a mi generációnk nyilvántartása porrá égett), de Bridget Collins regényével újra átélheted, amit akkor éreztél, mikor először olvastál a varázsvilágról. Csak már kicsit érettebb sztoriban: az Árulások ugyanis olyan, mintha a Harry Potter találkozna A szolgálólány meséjével, és most nem a diákok, hanem egy, a Montverre akadémiára visszatérő tanár szemszögéből ismerjük meg az eseményeket.

21. Század Kiadó 5490 Ft

Steigervald Krisztián: Generációk harca – Hogyan értsük meg egymást?

A mostani huszonévesek már önmagukban két külön generációt fednek le: a fiatal milleniálok a húszas éveik végén, a Z-generáció pedig annak elején járnak, és vagyunk néhányan, akik pont a határvonalra esünk. Ezért már csak a saját korosztályunkban is segíthet eligazodni Steigervald Krisztián könyve, de abban is jó útmutató lehet, hogyan kommunikáljunk jobban a szüleinkkel/nagyszüleinkkel, esetleg alfa generációs kistesóinkkal. Szóval valójában egy univerzális kézikönyvet kapunk minden korosztály számára – így ha te kiolvastad, adhatod is tovább mondjuk az anyukádnak.

Partvonal Kiadó, 3390 Ft

Nell Frizzell: A pánik évei – Akarok-e gyereket?Nell Frizzell: A pánik évei – Akarok-e gyereket?

Nell Frizzel a kamaszkor és a változókor közti időszakot aposztrofálja a pánik éveiként – vagy pontosabban a húszas éveink végét, harmincas éveink elejét. Vagyis azt a periódus egy nő életében, amikor folyamatosan felteszik a kérdést: „Mikor jön a gyerek?”. Minden oldalról érkezik a nyomás, és persze ha akarsz gyereket, az a baj (megnehezíti a melókeresést és karrierépítést), ha nem akarsz, akkor meg az („Milyen nő az olyan, aki nem akar gyereket?!”). Ezen túl pedig minden másról is döntened kell, az egyik kérdésből következik a másik. A problémák, választások és kérdőjelek bonyolult hálójában segít eligazodni ez a könyv – humorosan és őszintén.

Park Kiadó, 4499 Ft

Papp Dóra: Rúnatánc

Mikor máskor utazz és láss világot, ha nem most?! És mi lenne jobb célpontja egy kiruccanásnak, mint Berlin, Európa bulifővárosa? Ha a te TikTokod is tele van különböző csapatokkal, akik igyekeznek a legexkluzívabb klubokba bejutni a német fővárosba, és már te is nagyon gyűjtesz arra, hogy egy légy közülük, akkor érdemes felkészülni a városnézésre. Ebben segít Papp Dóra és főhőse, a 24 éves Norbi meg régi szerelme, Míra. A berlini útikalauz pedig egy izgalmas, misztikus sztoriba van csomagolva – már csak ezért is megéri csekkolni a Rúnatáncot.

Ciceró Kiadó, 4990 Ft

Zadie Smith: Swing Time - Egymásnak születtünkZadie Smith: Swing Time – Egymásnak születtünk

Zadie Smith szerint az életünk egy folyton változó ritmusú tánc, így pont ekképpen ábrázolja az ötödik regényének főhősei életútját is. A névtelen narrátornak és gyerekkori barátnőjének, Tracey-nek kezdetben csupa közös dolguk van, ám ahogy nőnek fel, úgy kezdi elsodorni egymástól őket a sors, hogy aztán rengeteg tapasztalás, különböző helyek és emberek megismerése után aztán újra találkozzanak. Az ő barátságukról mesél a Swing Time, ami minden nőnek ajánlott, aki valaha úgy érezte: a legjobb barátnője a lelki társa.

Helikon Kiadó, 4299 Ft

Lilu: Rutin – Tudatos bőrápolás az alapoktól

Igazán nem akarunk ezzel ijesztgetni – hiszen nyilván a csapból is ez folyik –, de 25 éves korunk után lelassul, majd szépen lassan teljesen megszűnik a testünk kollagéntermelése. Ez pedig azt jelenti, hogy már ilyenkor el kell kezdenünk a bőrünkkel tudatosan foglalkozni. Nem, még nem vagyunk öregek, de a megelőzés a legfontosabb, ha egészséges, üde arcról álmodozunk még 10-20 évvel ezután is. Úgyhogy még jó, hogy Lilu helyettünk is kipróbált mindent, hogy aztán a Rutin című könyvében megossza velünk mindazt a tippet, trükköt és technikát, ami valóban beválik a bőrápolás során.

21. Század Kiadó, 5990 Ft

Abbi Waxman: Egy könyvmoly életeAbbi Waxman: Egy könyvmoly élete 

Bár sokaknak a bulizásról, pasizásról és őrült kalandokról (is) szólnak ezek az évei, mások sokkal introvertáltabbak és inkább A-típusú a személyiségük ahhoz, hogy ilyen spontán, embertömegben elmerülő programokon vegyenek részt. Ha utóbbi kategóriában magadra ismertél, akkor nagyon fogsz tudni azonosulni az Egy könyvmoly életének főhősével, Ninával. Ő az a lány, aki tökéletesen magabiztos egyedül, a könyveivel és a macskájával érzi igazán jól magát, köszöni szépen, teljesen jó az élete. Csakhogy mikor sosem látott apja meghal, megörököl egy óriási családot, akik nyüzsögnek, random időpontokban törnek rá, neki meg találkoznia kell velük. És ha ez nem lenne elég, ősellenségéről, Tomról kiderül, hogy tök normális srác, ráadásul randizni akar Ninával…!

General Press Kiadó, 3690 Ft

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top