nlc.hu
Szabadidő

Jóbarátok kulisszatitkok

7 titok, amit még a legnagyobb rajongók sem tudtak a Jóbarátokról

Még mindig rajongunk a valaha készült egyik legjobb vígjátéksorozatért, és tudjuk, hogy te is. De van egy sejtésünk, hogy a következő kulisszatitkokat még te sem ismerted a Jóbarátokról!

Majdnem két évtizede, hogy eredetileg véget ért a Jóbarátok, de évekkel a bemutatója után sem veszített semmit a népszerűségéből a sorozat. Sőt, az ismétléseknek köszönhetően újabb és újabb generációk ismerhették meg a hat cimbora sztoriját, és csatlakozhattak a rajongókhoz, akik imádják újra nézni a kedvenc részeiket, azon vitatkozni, hogy Ross és Rachel vajon szakításban voltak-e, vagy megbeszélni, kinek melyik vendégsztár volt a kedvence (nekünk Brad Pitt). Sok Jóbarátok-fan meg van győződve róla, hogy minden létező infót tud már a szitkomról, de a helyzet az, hogy még így is vannak olyan kulisszatitkok, amik még a legnagyobb rajongókhoz sem értek el. Készen állsz rá, hogy Janice-t utánozva „Ó, te jó ég”-et kiálts?

via GIPHY 

A hely, ami csak Rachelért létezett

A Jóbarátok első epizódja akkor indul be igazán, amikor Rachel menyasszonyi ruhában berohan a Central Perk kávézóba és találkozik az öt baráttal. És nem véletlenül: a kávézó maga eleve azért született, hogy Rachelre irányítsa a sztori fókuszát. Az egész díszlet pedig úgy lett alakítva, hogy ezt elősegítse, így például az ajtók direkt átlósan helyezkednek el, hogy mikor Rachel belép rögtön őt vegye a kamera. Az ajtók helyzete egyébként abban is remek eszköz volt, hogy mindenkinek meg kelljen fordulnia, hogy ránézzen Rachelre, hogy ezáltal minden szempontból rá koncentráljon a jelenet.

Monica lakása nem vétetlenül lett lila

Hollywoodban még az olyan banális dolgoknak, mint egy lakás színe is nagy jelentőségük van, ezért egészen konkrét oka van, amiért Monica lilára festett falak között lakott. John Shaffner, díszlettervező elmondta, hogy kezdetben fehérre festett makettet készített a Jóbarátok ikonikus lakásáról, az NBC producerei viszont valamilyen színt szerettek volna látni a falakon. „Azt mondtam nekik, hogy szerintem lilára kéne festeni a setet, amiben elég bizonytalan volt mindenki, amíg nem mutattam meg a maketten is” – idézte fel Shaffner. Elmagyarázta, hogy a lila szín segített megalapozni a „sorozat identitását”, hiszen segített teljesen kiemelni a többi produkció közül, ezzel arra ösztönözve a nézőket, hogy nézzék végig a részt, ahelyett, hogy tovább kapcsolnának.

Jóbarátok kulisszatitkok

Fotó: Profimedia

Ajtó a semmibe

Emlékszel arra az epizódra, amikor Chandler felfedez egy random ajtót Monica lakásába, amiről kiderül, hogy a világ legnagyobb rendetlenségét rejti? A díszlettervező szerint a csapata direkt berakott egy indokolatlan bónusz ajtót Monica folyosójára már a kezdet kezdetén, de nem igazán tudták, mire nyílhatna. „Úgy voltunk vele, hogy várjuk ki, hová visz minket a történet” – mesélte Shaffner, az ajtónak pedig végül a hatodik évadban hasznát is vették A titkok szekrénye című részben. A tanulság? A random apró részletek fantasztikus vicces sztorikhoz vezethetnek.

Nem minden volt díszlet

Általában a filmes kellékek és díszleteket távolról sem igaziak, csak annak tűnnek. Ez azonban nem jellemző a Monica és Rachel lakásában található hűtőre. Sőt, a ScreenRant szerint teljesen működőképes volt az a fridzsider, és gyakran abban tárolták a stáb vizét és többi italát.

via GIPHY

Csak semmi spoiler

Jennifer Aniston még egy 2004-es különkiadásban osztotta meg, hogy ugyan a sorozatot valódi közönség előtt vették fel élőben, voltak bizonyos jelenetek, amiket nézők nélkül rögzítettek a titoktartás érdekében. (Igen, már akkor is figyeltek arra, hogy senki se spoilerezzen.) Ez pedig gyakorlatilag az összes cliffhangert jelenti. Mint a negyedik évad záróepizódját, Ross esküvőjét, ahol Ross véletlenül Rachel nevét mondja Emily-é helyett az oltár előtt. „Ehhez nem lehetett közönségünk. Az ilyen fordulatoknál mindig kiküldtük a nézőket, mert nyilván nem akartuk elspoilerezni a történteket” – mesélte a színésznő.

Az ikonikus narancssárga kanapé eredete

A díszlettervezők rengeteg darabba időt, energiát és kreativitást öltek, hogy tökéletesen passzoljon a sorozat hangulatához, azonban néha a legjobb dolgok egy szuper véletlen eredményei. Így például a Central Perk narancssárga kanapéja, ami az amerikai Cosmopolitan szerint a Warner Bros. stúdió egyik kidobott bútordarabja volt. A producerek állítólag a stúdió pincéjében találtak rá, és úgy döntöttek, újrahasznosítják a kávézóban.

Jóbarátok kulisszatitkok

Fotó: Profimedia

Egy darab kávé nem készült a kávézóban

Az tavaly hosszú betegség után elhunyt James Michael Tyler 10 évadon át alakította a Central Perk baristáját, azonban soha nem készített egyetlen kávét sem. 2014-ben osztotta meg a Buzzfeed News-zal, hogy bár a kávégép valódi volt, és ő a Jóbarátok előtt tényleg baristaként dolgozott, nem kamatoztathatta a tehetségét. „Az eszpresszó gép nem volt bedugva, mivel elég hangos tud lenni, de tényleg működő, antik kávégép volt. Soha egy kávét sem csináltam!”

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top