nlc.hu
Szabadidő

Matthew Perry legjobb filmjei a Jóbarátokon túl

Matthew Perry jóval több volt, mint Chandler a Jóbarátokból – Nézd meg a legjobb filmjeit!

Matthew Perryre mindig Chandler Bingként fognak emlékezni, de hosszú és változatos karrierje volt, amely filmeket és számos más sorozatot is magába foglalt. Ezek közül válogattunk.

Az 54 éves korában, szombaton elhunyt Matthew Perry az elmúlt három évtized egyik legnagyobb tévésztárja volt, köszönhetően a Jóbarátok című sorozatban játszott szerepének, Chandler Bingnek. Nehéz nem Chandlerként gondolni azóta Perryre, pedig a színésznek hosszú és változatos karrierje volt, amely filmeket, számos más sorozatot és alkalmanként színdarabokat is jelentett. Íme néhány a legemlékezetesebb alakításai közül.

Jóbarátok (Friends – 1994–2004)

Matthew Perry a Jóbarátokban (Forrás: Getty Images)

Matthew Perry a Jóbarátokban (Forrás: Getty Images)

A Kanadában született és nevelkedett Matthew Perry tinédzserként Los Angelesbe költözött, hogy színész legyen. Hamar sikereket ért el, és az 1980-as évek legnépszerűbb sorozataiban (például a Beverly Hills 90210-ben is) szerepelt. De az élete örökre megváltozott, amikor 24 évesen megkapta a szerepét a Jóbarátokban. Chandler szerepében Perry volt a legélesebb, legviccesebb a hatosfogatban. Perry közismert küzdelmei a függőséggel elkerülhetetlenül a sorozatban töltött időhöz kötődnek – például azt mondta, hogy közvetlenül Monica és Chandler esküvőjének forgatása után elvonóra ment.

Bolond szél fúj (Fools Rush In – 1997)

A Jóbarátok sztárjai mind megpróbáltak a mozifilmekben is helytállni, vegyes eredménnyel – az abszolút győztes köztük Jennifer Aniston lett ezen a téren, de Perry sem maradt le sokkal mögötte. Perry első nagy filmszerepe a Bolond szél fúj (Fools Rush In) című romantikus vígjátékban volt, amelyben egy New York-i építési vállalkozót alakít, aki kénytelen kényszerházasságot kötni a Salma Hayek által alakított fotóssal. A The New York Times szerint a film „erőtlen vígjáték” volt, de más kritikusok, köztük a nézők is szerették a filmet.

Bérgyilkos a szomszédom (The Whole Nine Yards – 2000)

Bruce Willis és Matthew Perry a Bérgyilkos a szomszédom című filmben (Fotó: Getty Images)

Bruce Willis és Matthew Perry a Bérgyilkos a szomszédom című filmben (Fotó: Getty Images)

Matthew Perry az egyik kedvenc filmünkben, a Bérgyilkos a szomszédom (The Whole Nine Yards) című krimivígjátékban egy lecsúszott fogorvost alakít, aki egy exgengszterrel keveredik össze. A kemény fickót Bruce Willis alakítja, egy olyan remek szereplőgárda részeként, amelyben Amanda Peet, Rosanna Arquette, Michael Clarke Duncan és Kevin Pollak is szerepel.

Perry a memoárjában (Jóbarátok, szerelmek és az a Rettenet címmel jelent meg) Willisszel való kapcsolatáról is írt a filmforgatás közben, megosztva néhány megható pillanatot a színészek között a kulisszák mögött: „Ekkor láttam meg az igazi Bruce Willist – egy jószívű, gondoskodó, önzetlen embert. Egy csodálatos szülőt. És egy fantasztikus színészt. És ami a legfontosabb, egy jó srácot.” A filmet most már elszorult szívvel tudjuk csak nézni Willis állapota és Perry halála miatt.

Pereld a nőt! (Serving Sara – 2002)

Elizabeth Hurley és Matthew Perry a film premierjén (Fotó: Robert Mora/Getty Images)

Elizabeth Hurley és Matthew Perry a film premierjén (Fotó: Robert Mora/Getty Images)

Matthew Perry és Elizabeth Hurley szerelmespárt játszottak a 2002-es Pereld a nőt! (Serving Sara) című filmben, amelyben Bruce Campbell és Terry Crews is szerepelt. A romantikus vígjáték Hurley karakterét, Sarát követi, miután New Yorkban kézbesítik neki a válási papírokat. Elhatározza, hogy nem veszíti el a férjétől, Gordontól (Campbell) kapott nagy összeget, ezért ajánlatot tesz az eljárás kézbesítőjének, Joe-nak (Perry), és ketten útnak indulnak az országon keresztül. Hurley nyíltan beszélt a kulisszák mögötti munkáról, amikor Perryvel együtt dolgozott a filmen, és a film forgatása két hónapra leállt a függőséggel való küzdelme miatt.

„Nagyon szép emlékeim vannak róla – mondta Hurley. – De hogy őszinte legyek, rémálom volt vele dolgozni abban az időben, és mint kiderült, a filmforgatást a függősége miatt állították le.” Perry a könyvében is leírta, hogy a függősége hatással volt a film forgatására, és hogy a társszereplője, Hurley, valamint a rendező, Reginald Hudlin „ki volt akadva” rá.

Már megint bérgyilkos a szomszédom (The Whole Ten Yards – 2004)

Perry, Willis és Peet a 2000-es Bérgyilkos a szomszédom folytatásaként 2004-ben visszatértek a Már megint bérgyilkos a szomszédom című filmben. Az egykori bérgyilkos, Jimmy Tudeski Mexikóban vonul vissza új feleségével, Jill-lel. Visszatérve Kaliforniába, békés életüket azonban megzavarja, amikor a magyar maffia egyik tagja, Gogolak Janni bosszút áll, és elrabolja Jimmy exfeleségét, Cynthiát.

Rumer Willis Perryhez írt tisztelgésében visszagondolt arra az időre, amikor gyerekként mindkét film forgatásán apjával (Bruce Willis) együtt dolgozott. „Nagyon szomorúan hallottam Matthew Perry haláláról – írta Instagram-sztorijában. – Amikor gyerekként ott voltam a forgatáson, miközben ő és az apám a filmeket forgatták, Matthew olyan kedves, vicces és aranyos volt a húgommal és velem.”

Megint 17 (17 Again – 2009)

Mathew Perry a Megint 17 című filmben (Forrás: IMDb)

Mathew Perry a Megint 17 című filmben (Forrás: IMDb)

Egyik utolsó filmszerepében Matthew Perry a 2009-es Megint 17 (17 Again) című filmben szerepelt Zac Efron, Leslie Mann, Michelle Trachtenberg, Sterling Knight és Thomas Lennon oldalán. Középiskolás korában Perry karaktere, Mike O’Donnell kosárlabdasztár volt, aki előtt fényes jövő állt, ám végül félretette az álmait, hogy feleségül vegye barátnőjét, és felneveljék közös gyermeküket. A helyzet azonban nem alakult jól, a házasság romokban hever és a két gyerekével is feszült a jövőben az apa viszonya. Ekkor Mike lehetőséget kap arra, hogy megváltoztassa a múltját, és visszaváltozik 17 éves önmagává, akit Efron alakít – ám ezzel kockára teszi a jövőjét.

Forrás: 1, 2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top