nlc.hu
Szabadidő

Ez történt a Riverdale-ben eddig, és ilyen lesz a finálé

Mi a fene folyik a Riverdale-ben?

Az utóbbi évek legőrültebb sorozatának talán még nem volt annyira eszelős évada, mint a legutóbbi – nem hibáztatunk, ha elvesztél a zűrzavarban. Megnéztük, miről maradtál le a Riverdale hatodik évadában, és azt is, mire számíthatsz a fináléban.

A Riverdale hírhedten az egyik legkaotikusabb sorozat, amit valaha forgattak. A tininyomozókról szóló történet már rég elszállt, menet közben pedig nyolcvanhatszor váltott irányt. Mostanra már műfajok és történetszálak (amiket gyakran úgy, ahogy van elfelejtenek) zavaros egyvelege lett, az internet pedig képtelen eldönteni, hogy a camp abszurdumának mesteri kimaxolását nézik, vagy pedig csak egy szeméttel teli égő kukát, amit senki nem olt el, mert a lángok mindenkit megbabonáztak. Érvelhetünk amellett, hogy pont ezért lehet annyira rajongani a Riverdale-ért – de megértjük azt is, ha a hate-watching gyakorlatát űzve csak azért nézed, hogy legyen min puffognod. Bármelyik tábort is képviseled, az tény, hogy a sorozat mindig meghúzza a váratlant, még akkor is, ha ezzel a logikával és az érdelemmel is dacolnia kell.

Riverdale 6. évad

Fotó: Profimedia

A Riverdale írói – akiknek nyilván eltökélt szándéka, hogy a sorozat minden legyen, mindenhol, mindenkor – mindennek alávetették már a karaktereiket. Hőseink már a Rivardale-léptékben egészen földhözragadt első négy évadban is túlvoltak bandaháborúkon (később Archie valódi háborúban is harcolt), üldözték őket sorozatgyilkosok, szekták, megjátszották a halálukat, tonnányi alkalommal törvényt szegtek, az utóbbi két szezonban pedig párhuzamos univerzumokba utaztak, átkokat szórtak egymásra (Cheryl rájött, hogy amúgy ő boszorkány) és még szuperképességeik is lettek. Ha ettől most sűrűn pislogni kezdtél, mert

  • a) hiába nézted a hatodik évadot, mégis elvesztetted a fonalat,
  • b) már egy ideje feladtad a sorozat epizódról epizódra való vallásos követését, vagy
  • c) te még ott maradtál le, hogy Chad Michael Murray szektavezérként megpróbálta kilőni magát az űrbe,

semmi gond. Annyi minden történt a július végén véget érő szezonban, hogy nem hibáztatunk érte, ha kicsit képbe kerülnél, akkor meg pláne nem, ha szeretnéd tudni, mi vár rád a Riverdale egész őrült ívét lezáró utolsó évadban.

Hatodik évad: gyorstalpaló

Már akkor sejthettük, hogy a legújabb szezon minden eddiginél durvább lesz, amikor az ötödik évadot lezáró epizód nagyobbat csavart a sztorin, mint korábban bármi. A finálé ugyanis úgy ért véget, hogy Archie (KJ Apa) és Betty (Lili Reinhart) újra egymásra találtak, csakhogy túl sokáig nem viselhették a szerelem rózsaszín szemüvegét: Hiram Lodge (Mark Consuelos), Veronica apja még mindig nem adta fel a lánya barátaival való csatározást (tény, hogy legalább, már nem tinédzserek), így elrejtett egy bombát Archie ágya alatt… a robbanás pedig egy párhuzamos univerzumot hoz létre. Másnap mindenki egy alternatív valóságban, Rivervale városában ébred, ami egy sötétebb, félelmetesebb és furcsább (igen, még lehetett fokozni!) hely, mint Riverdale. Tele van szellemekkel, démonokkal és boszorkányokkal, köztük a Riverdale spin-off sorozatából ismert Sabrina Spellmannel (Kiernan Shipka) és Cheryllel (Madelaine Petsch), akit időközben megszállta az egyik ősének szelleme. Miután feláldozták Archie-t, eladták az ördögnek Reggie (Charles Melton) lelkét, Jughead (Cole Sprouse) szépen lassan ráeszmél, hogy ez nem az ő valóságuk, és Betty segítségével visszaviszi a csapatot Riverdale-be. És ez még csak az öt epizódból álló első része az évadnak.

Riverdale 6. évad

Fotó: Profimedia

A második fele ugyanúgy a bombarobbanással kezdődik, ám ezúttal más mellékhatásokat tapasztalnak hőseink: majdnem mindenkinek szuperereje lesz. Archie sérthetetlenné vált, Betty látja a gonosz szándék auráját, Jughead gondolatolvasó lett, Cheryl a tüzet irányítja az elméjével, Veronica (Camila Mendes) képes magába szívni a többiek erejét, Jughead új barátnőjének, Tabithának (Erinn Westbrook) pedig angyali képességei lettek. Ja, és Archie kutyája szintén megkapta az elpusztíthatatlanság szupererejét. Közben egy új gonosztevő érkezik a városba, Percival Pcikens (Chris O’Shea), Riverdale alapító atyái egyikének leszármazottja és egyébként a gondolataival tudja irányítani az embereket. Hogy őt legyőzzék, a csapatnak úgy össze kell fognia – Sabrina is ismét látogatást tesz a városban –, ahogy arra az első évad óta nem volt példa. Percival azonban elátkozza a várost, melynek következtében az úgynevezett Bailey üstökös célba veszi Riverdale-t. A minden eddiginél nagyobb fenyegetést jelentő üstököst sikerül felrobbantaniuk: Veronica összegyűjti mindenki szupererejét, majd átadja őket Cherlynek, akinek hatalma ezáltal megsokszorozódik és elpusztítja az üstököst. Ahogy azt az elmúlt események bizonyítják, a robbanás megint csak nem marad következmények nélkül Ezúttal Riverdale lakói visszarepülnek az időben, egészen 1955-be, ahol újra tinik lesznek – és csak Jughead emlékszik arra, hogy mi történt velük eddig.

Felkészültél a fináléra?

Ahogy azt idén márciusban bejelentették, a Riverdale a hetedik évadával véget ér. A finálé ezúttal is 22 részes lesz, és feltehetőleg jövő tavasszal kezdenek kipörögni vég kezdetét indító epizódok. És feltehetőleg onnan folytatódik a történet, ahol a mostani szezon abbamaradt: 1955-ben, ahol Jugheadnek Marty McFly-osat kell játszania úgy, hogy egyelőre semmilyen segítségre nem számíthat.

„El fogunk tölteni egy kis időt az ’50-es években, és ha már ott vagyunk, szétszedjük az Archie képregényeket, azt amit az emberek gondolnak róla, és azt is, ami a Riverdale mostanáig volt”

 

 – vázolta fel Roberto Aguirre-Sacasa, a sorozat kreátora az Us Weekly-nek azt, hogyan fog kinézni a záróévad. „Ezzel együtt attól még ugyanúgy folytatódik az ív, amit az első hat évadban elindítottunk, ugyanúgy, ahogy Rivervale is a nagy egész része volt. Jughead emlékszik mindenre, kérdés, hogy a többi karakternek visszajönnek-e az emlékei… Ezt a lehetőséget emellett arra is használjuk, hogy átrendezzük a felállást és ide-oda pakolgassunk dolgokat” – tette hozzá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top