nlc.hu
Szabadidő

Érdekességek A szolgálólány meséjéről

6 dolog, amit talán nem tudtál A szolgálólány meséjéről

Hatalmas rajongója vagy a sorozatnak? Alig várod az új évadot? És a most következő érdekességeket hallottad már?

Ezen a héten érkezik A szolgálólány meséje 5. évada. Az Amerikai Egyesült Állmokban szeptember 14-én szerdán mutatják be a szezon első két epizódját, melyet aztán 15-én az HBO Maxon már mi is láthatunk. Addig is, míg várjuk az új évadot, hoztunk néhány érdekességet a sorozatról.

June

Margaret Atwood a produkció alapjául szolgáló regényében nem említi konkrétan Offred eredeti nevét. Egyetlen dolog utal rá csupán, amikor a Vörös Központban a szolgálólányok bemutatkoznak egymásnak, az Alma, Janine, Dolores, Moira és June nevek hangzanak el és ez utóbbi az a név, mely egyetlen másik szereplőhöz sem köthető. A sorozatban aztán mindenképp szükség volt arra, hogy megismerjük a főhős születési nevét, már csak a visszaemlékezéses jelenetek miatt is, a regényben szereplő, fent említett utalás okán pedig az alkotók a June név mellett döntöttek.

A szolgálólány meséje

Forrás: Profimedia

Menjen vagy maradjon?

A Us Weeklynek adott 2019-es interjúban a sorozat showrunnere, Bruce Miller elárulta: a forgatókönyvírók négy hónapig vitatkoztak azon, hogy Offred a szökés vagy a Gileádban maradás között döntsön-e a második évad fináléjában. Végül, mint ismeretes, a maradása mellett döntöttek. „Aktív, pozitív tervekkel tér vissza. Tenni akar valamit. Nem maradhatsz hátra, hogy aztán ne csinálj semmit” – fogalmazott Miller.

Kanada

Bár a történet az Egyesült Államok összeomlása után, az annak területén alapított Gileádban játszódik, a sorozatot nagyrészt Kanadában, azon belül is Torontóban, illetve Ontario környékén forgatták.

Diverzitás

A könyvben nem szerepelnek fekete szolgálólányok, annak cselekménye szerint ugyanis a nem fehér állampolgárokat elkülönítik és egy közép-nyugati területre szállítják. Moira karaktere a könyvben ugyan szerepel, ám ott ő is fehér nő, nem pedig afroamerikai, mint a sorozatban. A regény emellett nem említ leszbikus karaktereket sem. „A könyvben nem sokat hallunk Ofglenről. A sorozatban ő egyrészt leszbikus, másrészt volt felesége is. Ezt nem mondhattuk volna ki 1985-ben” – mutatott rá egy interjújában Margaret Atwood. (A sorozat alapját adó könyv 1985-ben jelent meg – a szerk.)

A szolgálólány meséje

Forrás: Profimedia

Árnyalatok

A szolgálólányok vörös ruhája a Pantone 202 CP árnyalatában készül. Ann Crabtree jelmeztervezőt az öltözék megtervezésekor egy fotó ihlette meg, mely skarlátvörös őszi leveleket ábrázolt, drámai, felhős háttérrel. 

Annak a speciális ruhaanyagnak a gyártását azonban, melyből a feleségek kékeszöld szettjei készültek, az első évad forgatásai idején leállították. A jelmeztervező úgy oldotta meg a helyzetet, hogy onnantól kezdve a feleségek különböző tónusú kékeszöld ruhákat kaptak: akiknek épp erősebb a hatalmuk, sötétebbet, míg akiké gyengébb, világosabbat.

Cameo

Margaret Atwood maga is feltűnt a sorozatban egy cameo szerepben. A pilot epizódban egy nénit alakított, aki pofon vágta June-t az engedetlensége miatt.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top