nlc.hu
Szabadidő

Karácsonyi könyvajánló 2023

20 könyv, ami karácsonyi ajándéknak is tökéletes

Közeledik a karácsony, és neked semmi ötleted nincs, hogy mivel lepd meg a családodat, barátaidat? A könyv mindig jó kiindulási pont lehet.

Mi magunk is rajongunk az olvasásért – ez újságíróként nem is nagyon lehetne másképp –, és különösen elkötelezettek vagyunk amellett, hogy könyvet adni és kapni az egyik legjobb dolog a világon. Izlandon kifejezett hagyománya van a könyvajándékozásnak, ahogyan arról már korábban írtunk, de szerintünk szép lenne itthon is meghonosítani ezt a szokást, ezért egy hatalmas merítést hoztunk, hogy legyen miből válogatni.

Krimik és thrillerek szerelmeseinek

Nem pont az a léleksimogató műfaj, ami a szeretet ünnepére illik, de egy fordulatos krimi vagy thriller azért mindig jó szórakozást ígér. És mivel általában ezeket lehetetlen letenni, különösen hasznos, ha pont karácsonyra időzítjük az olvasásukat. Kezdjük mindjárt J.K. Rowling krimisorozatával, amit Robert Galbraith álnéven írt. A hömpölygő sírban ezúttal egy apa keresi fel a híres magánnyomozót, Cormoran Strike-ot, hogy a fia csatlakozott egy vidéki vallási szektához. Ahhoz azonban, hogy kimenekítse, szüksége van nyomozópartnere, Robin Ellacott segítségére, aki maga is beépül a közösségbe. Csakhogy egyikük sem sejti, milyen veszély vár rá a látszólag ártalmatlan vallási gyülekezetben.

Természetesen a skandináv krimik koronázatlan királya sem maradhat ki az ajánlások közül. Jo Nesbø legújabb kötetében, ami az Éjszakai Ház címet kapta, a tizennégy éves Richardot gyanúsítják meg azzal, hogy ő a felelős az egyik osztálytársa, Tom eltűnéséért. Hiába állítja, hogy az erdő szélén álló telefonfülke kagylója falta fel Tomot, csupán egyetlen ember hisz neki, Karen, akivel közös nyomozásba kezdenek. Az események riasztó fordulatot vesznek, és minél mélyebbre ás a duó, annál inkább kezd világossá válni, hogy Richard talán nem a legmegbízhatóbb narrátora saját történetének…

Cara Hunter neve ismerősen csenghet a zsáner kedvelőinek, az ő nevéhez fűződik az Adam Fawley-sorozat, ugyanakkor most egy önálló thrillerrel állt elő. A történet szerint Luke Rydert 2003 decemberében találták holtan londoni otthona kertjében. Felesége és három örökbe fogadott gyerek maradt utána. Senki nem látott semmit. Szakértők egy csoportja azonban most élő adásban, a Gyalázatosra keresztelt true crime tévéműsorban tervezi megoldani a bűntényt, ami sokkal több meglepetést tartogat, mint amire bárki számítana.

Oliver Marks tízéves börtönbüntetése végéhez ér. Colborne nyomozó, aki a rácsok mögé juttatta őt, visszavonulását tervezi, de előtte tudni akarja, mi történt valójában egy évtizeddel korábban, amikor holtan találták a fiú egyik Shakespeare-megszállott színésznövendék társát. Ami a színpadon működik, az az életben nem, és egy idő után már nem lehet tudni, hogy ki bűnös és ki ártatlan. A Mintha gonoszok volnánk egy végletekig izgalmas pszichothriller – nem csak Shakespeare-rajongóknak.

Robert Galbraith A hömpölygő sír
Megnézem
Összes kép (4)

Jöhet a romatika?

Evezzünk picit a romantika, és a méltatlanul alábecsült chicklit (chicken literature) műfajához, ami – bármennyire is cikinek tartják sokan – a legnagyobb példányszámban eladott kategória. Peller Mariann ma már nemcsak műsorvezetőként, hanem íróként is népszerű, idén ősszel jelent meg a harmadik kötete A Nílus gyermeke címmel. A sztori főhőse a sikeres színésznő és boldog családanya, Kékkuti Annabella, aki folyamatosan vívódik: engedjen a szívének és egyesüljön azzal a férfival, akivel már előző életeikben is közös kötelék fűzte őket össze, vagy folytassa a földhözragadt mindennapokat a férje oldalán? A romantikát átszövi a spiritualitás, ettől lesz igazán izgalmas ez a regény.

Mi lehet annál ünnepibb, mint egy igazán kedves love story karácsonyi köntösbe csomagolva?  Beth Moran: Let It Snow – Szerelem karácsonyra című könyve a nagybetűs Tökéletes olvasmány ebben az időszakban. Bea Armstrong, a helyi időjós – miután véget ért hosszú távú kapcsolata – mindent megtesz annak érdekében, hogy elkerülje a családját, és az ő „ugye megmondtam” megjegyzéseiket. Persze nincs szerencséje, sőt, még attól a férfitől is segítséget kell kérnie, akit a szülei szemeltek ki neki. Ennél rosszabb már nem lehet a helyzet, gondolhatnánk, de egy rönkházban töltött éjszaka és egy rémálomszerű út tovább tetézi a bajt. Azonban a barát bajban ismerszik meg igazán, úgyhogy Henry Fairfax társasága és segítsége egy idő után már nem is tűnik annyira visszataszítónak.  

A múltban elkövetett hibák akár életeket tehetnek tönkre… 1947-et írunk, Emma két évet várt arra, hogy a frontról hazatérő Fritzzel végre összeházasodjon. Életük legboldogabbnak ígérkező éjszakáján azonban minden megváltozik, és a happy end elmarad. 2019-ben Marie és a férje abba a faluba költöznek, ahol az egykori szerelmesek is élnek. Fritz Draudt és Emma Jung története – akik 70 éve nem beszélnek egymással – felkelti a nő érdeklődését, és nyomozni kezd, hogy kiderítse, mi történt kettejük között. Még mielőtt túl késő lenne.

Peller Mariann: A Nílus gyermeke
Megnézem
Összes kép (3)

Booktok kedvencek

A TikTok olyan könyvajánló platformmá vált, amit egyszerűen lehetetlen manapság megkerülni. Nem is tesszük, négy kötetet is mutatunk, ami hatalmas népszerűségnek örvend az elmúlt időszakban.

Anastasia Allen egész életében azért dolgozott, hogy bekerülhessen az USA olimpiai csapatába, mint műkorcsolyázó. Nem ismer lehetetlent, ha győzelemről van szó, akárcsak Nathan Hawkins, a Maple Hills Titans csapatkapitánya, aki szintén eltökélt, hogy bajnokot csináljon a csapatából. Úgy alakul, hogy ők ketten kénytelenek a jégpályán osztozni, sőt, ahogyan egyre közelebb kerülnek egymáshoz, Nathan a hokiütőt cicanadrágra cseréli. És ez csak a kezdet.

Ki ne akarta volna egy fájdalmas szakítás után valahogy visszaszerezni az exét? Ebben Vivienne Jones sem kivétel, az Ex Hex – Csiribú, szerelem! című regény főhős boszorkája egy vodkagőzös estén mond szerelmi átkot egykori barátjára. Vivi nem is törődik az egésszel addig, míg a bizonyos ex kilenc évvel később vissza nem tér az életébe, és egyik csapás éri a másik után. Ez pedig csak a kezdet, a varázslat lassan az egész kisvárost fenyegeti, úgyhogy félre kell tenniük minden ellenségeskedést – és a köztük felcsapó szikrát is –, hogy megmentsék szeretett otthonukat.  

Mit tenne Madame Curie? Bee Königswasser folyton ezt kérdezi magától, amikor a tudományos világban kell helyt állnia, hiszen a modern fizika anyja a legtöbb tudóspalánta példaképe. Beenek nincs egyszerű dolga a férfiak uralta univerzumban, főleg azért nem, mert közös feladatot kap Levi Warddal, aki még a doktori iskolában teljesen világossá tette, hogy mit gondol róla. A közös projekt egyre inkább szövetségest kovácsol belőlük és mintha Levi véleménye már egészen más lenne Beeről. Ali Hazelwood regényei a tudományvilágába kalauzolják az olvasót, ugyanis amellett, hogy a romantikus műfaj egyik nagyágyúja, a való életben maga is idegtudományi professzor. Ez azonban nem jelenti azt, hogy száraz tanulmányok kerülnek ki a kezéből, sőt! Remek érzékkel ötvözi a tudását és tollforgatást.

A 18+-os kategória jelöltjeként – és igazi booktok szenzációként – a Twisted Games című kötetet sem lehet kihagyni. A Twisted Love-ból megismert szereplők közül most Bridget és Rhys párosa kerül fókuszba. Rhys Larsen testőr, aki két szigorú szabály szerint végzi a munkáját: minden áron megvédi az ügyfeleit, és soha nem vonódik bele a magánéletükbe. Már a Több mint testőr óta tudjuk, hogy egyetlen kivétel azért mindig akad, ezúttal Bridget von Ascheberg, aki bár szabadságról és szerelemről álmodik, hirtelen egy politikai eljegyzés közelében találja magát és a trónt is megörökli. Lehet egy tiltott románcnak jövője az életében? Kiderül.

Hannah Grace Icebreaker - Jégtörő
Megnézem
Összes kép (4)

A fantázia birodalmában

A fantasy és sci-fi kedvelőit sem hagyjuk cserben, mindjárt kezdjük is John Scalzi Állati gonosz című kötetével. Scalzi 2005 óta a sci-fi rajongók egyik nagy kedvence, mert remekül tudja csavarni a történetet, és közben a humortól sem riad vissza. Ez a szóban forgó kötetre is igaz. Főszereplője, Charlie, nagybátyja halála után döbben rá, hogy bácsikája korántsem az a parkolómágnás volt, akinek hitte. Nem, a férfi egy titkos szupergonosz volt, akinek a birodalmát beszélő macskák irányítják, és mindez most Charlie ölébe csöppen, mint a bácsi egyetlen örökösére. 

A Bábel főszereplője, az árva Robin Swift beiratkozik a patinás Oxfordi Egyetem Királyi Fordítói Intézetébe – más néven a Bábelbe. A misztikus hely a fordítói világ szíve, ahol Robin mágikus tudásra tehet szert. Csakhogy a tudást nem adják ingyen, és rájön, hogy Bábelt szolgálni egyet jelent a szülőföldje elleni árulással. Amikor Britannia alaptalan háborút hirdet Kína ellen, Robinnak döntenie kell… Vajon képes lesz rá? R.F. Kuang könyvéből kiderül.

Nem újdonság, mégis itt a helye az Éhezők viadala előzménykötetének, az Énekesmadarak és kígyók balladájának, hiszen az elmúlt hetekben ettől hangos a mozivilág. Bőven Katniss kora előtt járunk, még a rettegett Snow elnök is csupán 18 éves és épp mentori feladatot bíznak rá. Coriolanuson áll vagy bukik a családja jövője, ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy jól teljesítsen. Ám a 12. körzet kiválasztottjai sosem voltak népszerűek. Ahhoz, hogy mentoráltja túlélje a versenyt, muszáj újra terveznie, és idővel azt is mérlegelnie kell, hogy mi a fontosabb számára, a szabályok, a szerelem vagy a túlélés.

John Scalzi Állati gonosz
Megnézem
Összes kép (3)

Életmód- és életrajzkedvelőknek

Egy éve már, hogy II. Erzsébet királynő örök álomra tért. Ikonikus alakja volt a történelemnek, uralkodásáról pedig most Andrew Morton életrajzíró ad átfogóbb és teljesebb képet. Mindezt úgy, hogy közben sokkal emberközelibbnek mutatja be az egykori uralkodót. Azonban ha életrajz, akkor hazai vonalon is érdemes nézelődni.

Jakupcsek Gabriellát senkinek nem kell bemutatni, a tévés személyiség a saját tapasztalatait osztotta meg arról, hogy ő hogyan élte meg a fiatalság elmúlását, a változókort, és a vele járó rengeteg változást és kérdést, és azt a következtetést vonta le, hogy igenis lehet boldognak lenni 60 felett is. Hogyan? Erre ad választ A napos B oldal.

A hygge életérzés a tél beköszöntével mindig felüti a fejét. Meik Wiking, az eredeti Hygge-biblia szerzője most kicsit specifikusabban, kifejezetten az otthonra fókuszál és arra, hogyan tudunk meghitt lakást teremteni skandináv módra. Egyszerű praktikái egészen új hangulatot hoznak bármelyik otthonba, és az ünnepi fészekrakás idején talán hasznos segítség lesz megteremteni egy élhetőbb teret.

Barakonyi Szabolcs és Zsuppán András egy páratlan fotóválogatást hoztak össze Budapest múltjáról. A korabeli életképek tűpontosan festik le az akkori valóságot, mellé pedig olyan érdekes, és eddig talán nem – vagy csak ritkán hallott – információkat is olvashatunk, amit garantálja az izgalmas olvasásélményt.

Az önismereti és pszichológiai vonatkozású könyvek vizére evezve az idei év egyik legizgalmasabb kötete Csirmaz Luca pszichológus könyve lett, aki azt veszi górcső alá, hogy a régről kialakult kötődési mintáink hogyan befolyásolják azt, ahogyan másokhoz kapcsolódunk. A könyv különlegessége, hogy a szerző a saját harcaiba is betekintést enged, hogy saját példáján bizonyítsa, a szeretésbe nem kell belehalni.

Nem utolsósorban pedig Roxie Nafousi manifesztációról írása is jó útmutató ahhoz, hogy a lehetőségeinket feltérképezzük és változtassunk az életünkön, akár már holnaptól. Hiszen ez az időszak pontosan arról szól, hogy az új esztendőt teljesen tiszta lappal kezdjük.

Adrew Morton A királynő
Megnézem
Összes kép (6)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top