nlc.hu
Szabadidő

9 könyv, amiből mostanában jön filmverzió

Itt vannak az új könyvadaptációk: ezekből készültek idén filmek

Ha szereted előbb elolvasni a könyvet, mielőtt megnézed a belőle készült adaptációt, akkor ez a cikk neked szól!

Bármiben lefogadnánk, hogy könyvmolyként fülig érő szájjal konstatálod a mostani trendeket Hollywoodban, hiszen egyre több filmkészítő talál inspirációra a könyvespolcán. A rengeteg regényadaptáció pedig számtalan formában érkezhet hozzád: streaming platformon, moziban, sorozat vagy film képében. Viszont, ha egy kicsit is hasonlítasz hozzánk, akkor te is az a típus vagy, aki a feldolgozás előtt szereti elolvasni az alapanyagot. (Hogy aztán folyamatosan felhívd a figyelmet mindenki örömére, hogy „A könyvben ez nem így volt…”)

Érkező könyvadaptációk

Fotók: Atlantic Press, Libri, Könyvmolyképző Kiadó

Ebben a szellemben most megnéztük, mik azok az érkező produkciók, melyek írott verziójával érdemes kibővítened a könyvtárad. Találtunk filmes és sorozatos adaptációkat, olyanokat, amik szinte csak napok kérdése, hogy debütáljanak, és olyanokat is, amik eredetijének megismerésére még bőven lesz időd.

Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

Barkley Cove-ban a „Lápi lány” olyan, mint a mumus: a róla szóló történetekkel tartják egymást rettegésben. Csakhogy a mumussal ellentétben a Lápi lány hús-vér ember. Egy mindenki által elhagyott lány, Kya Clark, aki intelligenciájának és találékonyságának köszönhetően gyakorlatilag saját magát nevelte fel a mocsár környéki kis házikójában. Kitaszítottként azonban azonnal őt gyanúsítják, amikor 1969-ben a lápnál lévő kilátó alatt megtalálják a kisváros egyik legnépszerűbb srácát, Chase Andrewst. Delia Owens regényének feldolgozásában a mindig fantasztikus Daisy Edgar-Jones alakítja Kyát, akinek a történetét augusztus 18-ától már a moziban is  megismerheted.

Libri Könyvkiadó, 4499 Ft

George R. R. Martin – Tűz és vér – A tűz és jég dala

Érkező könyvadaptációk

Fotó: Alexandra

A Trónok harca-rajongóknak valószínűleg nem kell bemutatnunk George R. R. Martin Tűz és vér című kötetét, mely Westeros több száz évvel ezelőtti történelmét meséli el a Targaryen-házra fókuszálva. Aegon, a hódító nyitja az uralkodók sorát a történetben, akinek a nevéhez fűződik a Vastrón megalkotása, majd a későbbiekben megismerjük a Targaryenek további generációját, akik az ikonikus trón elfoglalásáért harcolnak… Az ősi uralkodóház tagjait olyan színészek keltik majd életre, mint Paddy Considine, Olivia Cooke, Emma D’Arcy és Matt Smith. A Sárkányok háza első epizódja augusztus 21-én érkezett az HBO-ra.

Alexandra Könyvesház, 5500 Ft

Casey McQuiston: Red, White, & Royal Blue – Vörös, fehér és királykék

A könyves TikTok (#BookTok) egyik kedvenc LMBTQ-regénye a Red, White & Royal Blue, amely lényegében egy romkom az amerikai elnök fiáról, Alexről és Anglia királynőjének fiáról, Henry hercegről. A srácokat – akiknek nagyon nem kéne egymásba szeretniük, de mégis ki tud parancsolni a szívének?! – a Csókfülke című filmekből ismert Taylor Zakhar Perez és a Bíbor szívek főszereplője, Nicholas Galitzine formálják majd meg az Amazon Prime filmjében, aminek a napokban fejeződött be a forgatása.

Könyvmolyképző Kiadó, 4299 Ft

Naomi Alderman: A hatalom

Érkező könyvadaptációk

Fotó: 21. Század Kiadó

A hatalom világában látszólag minden pontosan ugyanolyan, mint a miénkben: megvan a gazdag fiú, aki a medence mellett lazul, az ambiciózus amerikai politikus és a kemény csaj még keményebb családi háttérrel. Csakhogy rejtélyes erő szállja meg az életüket, melynek hatására a lányok hatalmasabbakká válnak bármilyen férfinál: a testükből előtörő elektromos áram segítségével komoly fájdalmakat, sőt akár halált is okozhatnak. És ezzel az apró változással a világuk drasztikusan más lesz. Naomi Alderman regénye szakértő kezekbe került, hiszen A hatalom kvázi ellenpontjának, A szolgálólány meséjének rendezője, Reed Morano dolgozta fel. A minisorozat, ha minden igaz, még idén debütál, szintén az Amazon Prime-on.

21. század Kiadó, 3990 Ft

Jessica Knoll: Szerencse lánya

Jessica Knoll regénye egy huszonéves lányról szól, aki látszólag az áloméletet éli: egy menő női magazinnál dolgozik, ahol csak úgy lubickol a drága ékszerekben és márkás ruhákban, a magánéletében pedig a sármos vőlegénye miatt irigykedhet rá mindenki. Csakhogy sötét titkokat rejteget a középiskolás éveiből… A filmváltozatban Mila Kunis alakítja Anit, akinek fordulatokkal teli sztoriját a Netflixen nézheted, a hírek szerint még idén.

Libri Könyvkiadó, 3324 Ft

Rick Riordan: Percy Jackson és az olimposziak – A villámtolvaj

Érkező könyvadaptációk

Fotó: Könyvmolyképző Kiadó

Ami a varázslás iránt rajongó gyerekeknek a Harry Potter, az a görög mitológiában elvesző kis tudósoknak a Percy Jackson-sorozat. És valóban, a felszínen nagyon hasonló a két regényfolyam: egy 11 éves kiválasztott fiú a főszereplője, aki Roxfort helyett a Félvér Tábor nevű helyre kerül, ami valójában a félistenek nyári lakhelye. Percynek Harryhez hasonlóan rengeteg szörnnyel kell megküzdenie, miközben szoros barátságokat köt és megismeri a halandók előtt a Köd által elrejtett világot. De míg a Harry Potter már megkapta a maga méltó feldolgozását, addig Percy Jackson kalandjai eddig két gyenge filmet érdemeltek – ezt a hibát javítja most ki a Disney+. Javában forgatják az első évadát a Percy Jackson sorozatnak, ami optimista számítások alapján már jövőre darálható lesz.

Könyvmolyképző Kiadó, 3499 Ft

Don Delillo: Fehér zaj

A Velencei Filmfesztivál nyitófilmje lesz a Fehér zaj adaptációja, amit Noah Baumbach rendezésében nézhetsz meg a Netflixen (a premier dátuma még bejelentésre vár.) A filmben Adam Driver alakítja Jacket, a Hitler-tudományi egyetemi tanárt, akinek egy év alatt felfordul az élete, miután egy toxikus gázfelhő ellepi a kisvárost, ahol él. Driver mellett Greta Gerwig, Jodie Turner-Smith és Don Cheadle is feltűnik az alkotásban, ami feltehetőleg legalább annyira abszurd lesz, mint az eredeti regény.

Jelenkor Kiadó, 3999 Ft

Taylor Jenkins Reid: Daisy Jones & The Six

Érkező könyvadaptációk

Fotó: Könyvmolyképző Kiadó

Szintén az Amazon Prime-ot érdemes figyelned, ha Taylor Jenkins Reid regényét szeretnéd látni életre kelni. A fiktív együttesről szóló minisorozat még idén várható, mi pedig már nagyon kíváncsiak vagyunk, hogyan adaptálják a könyv egyedi stílusát. Hiszen a Daisy Jones & The Six interjúrészletekből áll össze, mely formátum szerintünk szuperül működhet a mozgóképes verzióban…

Könyvmolyképző Kiadó, 3899 Ft

Jodi Kantor–Megan Thwohey: She Said – A MeToo mozgalom keletkezésének és Harvey Weinstein leleplezésének története

A könyv szerzői, Jodi Kantor és Megan Thwohey voltak azok az újságírók, akik a Harvey Weinstein visszaéléseiről szóló cikkükkel kirobbantották a MeToo mozgalmat. Az oknyomozó riport elkészülésének folyamatát, és a sztorijuk publikálásának hatásait a She Said című kötetben írták meg. Ezt dolgozta fel Maria Schrader. A magyarul Azt mondta címet kapó filmben Carey Mulligan és Zoe Kazan alakítják az újságírókat, a történetüket pedig november 17-étől láthatod a mozikban.

Atlantic Press, 4290 Ft

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top