nlc.hu
Szabadidő
Életem filmjei: Szabó Simon

Szabó Simon: „Nekünk nincs nyugdíj, ezt a sírig kell csinálni”

Életem filmjei interjúsorozatunkban új oldaláról próbáljuk megismerni a sztárokat: ha a kedvenc filmjeikről és sorozataikról mesélnek, többet tudhatunk meg róluk? Ezúttal Szabó Simont kérdeztük, akiről kiderült, hogy erősen együtt érez A holló Eric Dravenjével, rémálmai voltak Freddy Kruegertől, és ha mellette telefonozol a moziban, garantáltan rád szól.

Filmeket vagy sorozatokat nézel inkább?

Mostanában inkább filmeket. Sok emberhez hasonlóan a Covid idején voltam sorozatfüggő, akkoriban rengeteg sorozatot daráltam. A sorozat, mint műfaj amúgy sem áll távol tőlem. Gyerekkoromban például imádtam a Twin Peakset, nagyon vártam az új részeket, és persze én is beleszaladtam a Szomszédokba.

Moziba gyakran jársz?

Amikor tudok, akkor megyek. Vannak igazán látványos filmek, amiket ott érdemes megnézni. Meg a mozi hangulata amúgy is más. Lehet akármilyen házimozirendszered otthon, sosem érhet a nyomába. Odahaza a filmezés nem lehet közösségi élmény.

Ha jól rémlik, egy időben a Cinema Citynek a reklámarca voltál…

Igen, de nemcsak nekik, hanem a Cirko-Gejzír mozinak is. Őket is nagyon szeretem.

Szabó Simon

Fotó: Mészáros Annamária

Van kedvenc mozid?

A Cirko-Gejzír mellett a többi sajnos már megszűnt. Ilyen volt a régi Duna mozi, azaz az Odeon, oda imádtam járni. Csodás volt, hogy ott még régi vetítőgépekről, kópiáról nézhettem filmeket. A Cirko pedig azért is áll közel a szívemhez, mert anno ott néztük vissza az első kisjátékfilmünk musztereit, amit 16-osra forgattunk, és csak ott tudtuk levetíteni. De nagyon szerettem a Kultiplexet is, ami előtte Kinizsi mozi és Bluebox néven is futott, dolgoztam is ott egy darabig programszervezőként. Előfordult párszor, hogy egyedül néztem az aktuális programot a teremben, mert más nem jött, és közben nyomtam az arcomba a mákos gubát. Megvolt a maga hangulata.

Szinkron vagy feliratpárti vagy?

Most már inkább feliratpárti. De azt vallom, hogy egy filmet háromszor kell megnézni. Egyszer eredeti nyelven, egyszer felirattal, egyszer pedig magyar szinkronnal, mert mindig más lesz egy kicsit.

És tényleg háromszor nézed meg a filmeket?

Amiket igazán szeretek, azokat igen.

Mi volt az első film, amit moziban láttál?

Csillagok háborúja, E.T. – A földönkívüli vagy valami ilyesmi lehetett.

És mi az a film, amiről azonnal a gyerekkorod jut eszedbe?

A fentiek, meg a Tini Nindzsa Teknőcök. Ezek voltak a gyerekkori kedvenceim.

Emlékszel még, ki volt az első filmes crushod?

Kettő is volt. Az egyik Jennifer Connelly, akit a Fantasztikus labirintus című filmben láttam még gyerekként. Nagyon helyes volt benne, és még most is gyönyörű. A másik pedig Sigourney Weaver A bolygó neve: Halálból. Abban a filmben ugyan kissé maszkulin szerepben volt, de én ettől még nagyon beleszerettem.

Jennifer Connelly

Jennifer Connelly a Fantasztikus labirintusban[sc_cts_position slug="roadblock020" clear="1"] (Fotó: Profimedia)

Volt olyan filmsztár, akire próbáltál hasonlítani, akinek próbáltad utánozni a stílusát?

Nem igazán. Én inkább fantáziasztorikba mentem bele. Például néztük a Tini Nindzsa Teknőcöket beöltözve tini nindzsáknak. Meg gyerekkoromban

néztük videón ezeket az alámondásos akciófilmeket, amik után mindenki Arnold Schwarzenegger és Jean-Claude Van Damme akart lenni. Csináltuk keményen a fekvőtámaszokat és rugdostuk az ágy szélét.

Meg nuncsakuztunk. Alap volt, hogy vetted a partvis nyelét, kettévágtad, belefúrtál egy ilyen kör alakú csavart, összekötötted a kettőt négy-öt láncszemmel, majd a nyelét körbetekerted ragasztóval. Nagyon menő volt.

Melyik filmet láttad a legtöbbször az életed során?

Biztos, hogy a Brandon Lee-féle A hollót.

És mi a kedvenc komfortfilmed, amit bármikor szívesen újranézel? Az is A holló?

Körülbelül 4-5 olyan film van, amit gyakran újranézek. A holló mellett ilyen még a Cinema Paradiso, a Világok arca: Baraka, illetve Koltai Robi filmje, a Szamba. És van még egy kakukktojás: a Holnapután.

Az első négyet értem, de a Holnapután miért?

Egyszerűen nagyon tetszik, ahogy felépíti ezt a katasztrófafilmes történetet, és még egy csodás kalandfilmes vonal is van benne. Tök jó, ahogy kiderülnek a dolgok, és az is csodás, ahogy végignézhetjük, ahogyan beüt a ménkű.

Holnapután

Jake Gyllenhaal a Holnapután c. filmben (Fotó: Profimedia)

Van olyan film- vagy sorozatszereplő, akit azért szeretsz nagyon, mert kicsit magadra ismersz benne?

Hangulatban Eric Draven karaktere A hollóból nagyon közel áll hozzám, nagyon tudok azonosulni vele. A halálélmény vagy halálközeli élmény hatására van benne egyfajta melankólia, van egy depresszív hangulata, amit bármily hihetetlen, de a magaménak tudok érezni. És közel áll hozzám Mickey Rourke karaktere is A pankrátorból. Átesik a szívrohamon, már rég nem kellene ringbe mennie, mert belehalhat, de ő akkor is ringbe megy, mert ez az élete. Abba hal bele, amit annyira szeret.

Filmesként nem is értem, amikor idős színészeknek vagy rendezőknek felteszik a kérdést, hogy miért nem megy nyugdíjba, és mondjuk miért rendez még 80 évesen is filmet. Hát, mert ez az élete. Nekünk nincs nyugdíj, ezt a sírig kell csinálni.

Vannak nehézségei és szépségei ennek a szakmának, de egy életre szól.

Mi az a film vagy sorozat, amit nagyon szeretsz, de nem nagyon hangoztatod a barátaid előtt, mert kicsit ciki?

Én mindent felvállalok. Még azt is, hogy a Walking Deadet örömmel nézem, pedig a nyolcadik vagy kilencedik évad környékén az egész teljesen értelmét vesztette. Egyszerűen bármikor le tud nyűgözni, amikor feltűnik a semmiből negyven zombi, amiket le kell kaszabolni. Tudom, hogy hülyeség, mégis szeretem, de ezt felvállalom. Közben meg vannak olyan filmek, amiket nagyon nagyra tartok, mégis csak egyszer láttam őket, és eszembe nem jutna újra megnézni. Ilyen például a Saul fia, ami túlzottan nyomasztó érzéseket váltott ki belőlem, és nem szeretném újra átélni ezt.

The Walking Dead

The Walking Dead (Fotó: Profimedia)

Film, amit mindig megkönnyezel?

Az E.T.-t vagy a Cinema Paradisot nézve pontosan tudom, melyik lesz az a pillanat, ahol el fogom sírni magam. És a Szambában is van egy ilyen.

Melyik az a film vagy sorozat, ami bármikor halálra tud rémíteni?

Nem nagyon van ilyen.

És régen volt?

Gyerekkoromban nagyon paráztam a Rémálom az Elm utcában filmektől és Freddy Kruegertől. Visszatérő rémálmaim lettek tőle.

Azt álmodtam, hogy Freddy Krueger kerget a Várban kispolszkival

, én menekülök, ő meg kilóg a kocsi ablakán és a késes kesztyűit végighúzza a házak oldalán.

Freddy Vs. Jason

Jelenet a Freddy Vs. Jason c. filmből (Fotó: Profimedia)

Ki az a rendező vagy sztár, akinek minden filmjét megnézed?

Vannak páran, de ha most ki kell emelnem valakit, akkor az legyen Darren Aronofsky és Denis Villeneuve. Utóbbinak az Érkezés című filmje olyan zseniális alkotás, aminek már az első öt percén bőg az ember.

Mi volt az utolsó jó film vagy sorozat, amit láttál?

Hirtelen nagyon új emlék nem jut eszembe, de a Joker első részét nagyon szerettem. Sorozatból meg a Last of Ust. Ezek a poszt-apokaliptikus történetek nagy kedvenceim, az egyik kedvenc regényem például Az út Cormac McCarthytól, aminek szintén készült filmváltozata.

Szereted megnézni a filmeket, amiben szerepeltél?

Nem szeretem magamat nézni a vásznon. Amikor elkészült egy film, és jön a premiervetítés, akkor megnézem, de utána többé már nem. Rossz érzés azon agyalni, mit csinálnék most másképp, mindig látom a hibáimat. És az is igaz, hogy olyan stílusú filmben nézném viszont magam szívesen, amilyen stílusú filmeket én is szeretek.

Melyik az a film, amiről azt gondolod, hogy minden embernek látnia kéne egyszer az életben?

A Cinema Paradiso és a Baraka.

Gyűjtesz filmeket vagy filmes relikviákat?

A holló című filmből van pár. Megvan az eredeti filmplakát, megvettem a 30 éves jubileumi blu-ray változatot is és vannak ilyen kis figuráim is.

Olvasol kritikákat? Segítenek a döntésben, hogy milyen filmet nézz meg?

Nem szeretném, hogy előre befolyásoljanak. Ritkán olvasok csak, de olyankor mindig azután, hogy már én is láttam a filmet. Főképp olyan filmekről, amik valamiért nagy vihart kavartak, mert érdekelnek a különböző nézőpontok.

Mostanában gyakran hallani, hogy egyre hosszabbak a filmek. Türelmes vagy a hosszú filmekkel?

Szerintem nincs olyan, hogy hosszú vagy rövid film, csak jó vagy rossz film létezik. Egy ötperces kisfilm is lehet baromi unalmas, és egy háromórás is lehet annyira érdekfeszítő, hogy sajnálod, amikor véget ér.

Használtad régen a mozit randizásra?

Nem, mert kimondottan idegesít, ha úgy kell moziba menni, hogy nem tudok a filmre koncentrálni.

Lehet hozzád szólni filmnézés közben?

Nem szeretem, ha valaki filmezés közben beszél vagy valami mással foglalkozik. A filmnézés számomra nem másodlagos tevékenység. Ha filmet nézek, akkor filmet nézek, ha meg mást csinálok, akkor mást csinálok.

Ha valaki telefonozik melletted a moziban ülve, rászólsz?

Azonnal rászólok, mert piszok idegesítő. Én bevezetném azt, hogy ne lehessen bevinni a telefonokat a moziterembe. Gyűlölöm, amikor elindul a film, és látom, hogy még mindenki nyomkodja a telefonját.

Szabó Simon és a gyerekfilmek

Szabó Simon idén a gyerek- és ifjúsági filmek fesztiválján, a Cinemirán is jelen lesz a Filmrajongó című díjnyertes kanadai film nagyköveteként.

Apaként próbálod terelgetni a gyerekeid filmes ízlését vagy rájuk hagyod, hogy mit nézzenek?

Próbálok olyan filmeket mutatni nekik, amiket gyerekként én is szerettem, és úgy érzem, hogy látniuk kéne. A fiamnak például megmutattam a Pál utcai fiúkat, hogy még azelőtt lássa, mielőtt a könyv a kezébe kerül. De örömmel mutattam meg nekik Tim Burton Karácsonyi lidércnyomását is, mert a film viccelődős, játékos módon mutatja meg nekik a rémvilágot, ezért nem fognak tartani tőle a későbbiekben.

A szakma szeretetét próbálod átadni nekik valahogy?

Már kicsi koruk óta pontosan tudják, mivel foglalkozom, és ők is kiveszik belőle a részüket. Volt, hogy a kisfiam kijött velem a forgatásra, vagy voltak már velem filmbemutatón. Sőt, ők maguk is kacérkodnak ezzel. A fiam már szerepelt két filmben, a Nagykarácsonyban és a Fekete pontban is, meg játszott színházban, és a kislányomat is érdekli ez a vonal. De nyilván nem erőltetem, addig foglalkoznak vele, ameddig szeretik.

Hogy jött az együttműködéses az ifjúsági és gyerekfilm-fesztiválként ismert Cinemirával?

Ez egy hiánypótló kezdeményezés, mert a Cinemira egy olyan fesztivál, ami közelebb hozza a gyerekekhez és a fiatalokhoz a jó és különleges nekik szóló filmeket és közben még a filmkészítés érdekességét, szépségeit és különböző fortélyait is megismerhetik. Csodás, hogy platformot ad fiataloknak filmkészítésre, forgatókönyvet fejleszthetnek, forgathatnak, de kaszkadőrként, sminkesként vagy táncosként is kipróbálhatják magukat. Többször voltam már a Cinemirán zsűriben, sőt, a Cinemira Pitch Forumban, ahol felnőttek adják elő a saját ifjúsági- és gyerekfilmes ötletüket vagy forgatókönyvüket 2022-ben nyertünk is a Marad az űr című filmtervünkkel. A Cinemira egy olyan rendezvény, ahol abszolút a gyerekek szemszögéből közelítik meg a filmeket: a gyerekek tényleg egy olyan közegben nézhetnek filmeket, ahol ők vannak a középpontban, és a filmezésről olyan dolgokat tanulhatnak meg, amik hihetetlenül izgalmasak.

A Cinemira október első két hétvégéjén kerül megrendezésre. Október 5-6. a fiataloké, kamaszoké, október 12-13.-án pedig a kisebb gyereket és családtagjaikat várják izgalmas filmes programokkal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top