nlc.hu
Szabadidő
John McFall paralimpikon orvosból lett űrhajós jelölt

Paralimpikon orvosként lehet űrhajós a féllábú angol férfi

Fiatalon elvesztette jobb lábát, most űrhajós szeretne lenni a paralimpikon-orvos.

A most 43 éves John McFall 19 évesen, motorbaleset miatt veszítette el a jobb lábát, térdből. Ő nem adta fel: paralimpikon futóként Pekingben bronzérmes, emellett pedig traumatológus és ortopéd sebész-orvos lett. A mozgáskorlátozott férfi egy idő után új célt talált magának: az Európai Űrügynökség első mozgáskorlátozott űrhajósa szeretne lenni – írja a Guardian.

Miután meglátta a leendő űrhajósokat kereső álláshirdetést,

csak az járt a fejében, hogy király lenne az űrbe menni – mondta McFall. Azóta eltelt három év, ami alatt McFall

Paralimpikon orvosként lehet űrhajós a féllábú angol férfi

az űrhajós kiválasztási folyamat hat szakaszán esett túl, az órákig tartó, pszichomotoros tesztektől a panelbeszélgetésekig. 2022-ben McFall hivatalosan is bekapcsolódott az ügynökség munkájába. Segítségével azt vizsgálják, hogy egy fizikai fogyatékossággal élő ember élhet- illetve dolgozhat-e az űrben. Arra nincs garancia, hogy McFall űrhajózni fog, de végig csinálja a Nemzetközi Űrállomáson töltött hat hónapos küldetéshez szükséges űrhajós kiképzés feladatait. „Nem kételkedünk abban, hogy lehetséges, csak még senki sem csinálta meg” – magyarázta a futó-sebész.

A tesztek célja kideríteni például, hogyan mozogna és stabilizálná magát McFall a súlytalanság állapotában és

hogyan hatnának protézisére az űrbeli állapotok.

Az eddigi eredmények alapján az űrrepülés megvalósítható McFall számára, ami reményt ad arra, hogy hamarosan testi fogyatékossággal élő emberből is lehet űrhajós. Az űrügynökség pedig példát akar adni a fogyatékkal élők számára:

„Megkérdőjelezzük a fizikai fogyatékossággal kapcsolatos narratívát, ezzel pedig vitát teremtünk, és lebontjuk a megbélyegzést”

– mondta McFall. Aki amúgy vitatja a „paraasztronauta” megnevezés jogosságát is: „nem para-sebész vagyok, hanem sebész. Nem para-apa vagyok, hanem apa” – mondta, kárhoztatva a gyakorlatot, amikor a testi fogyatékossággal élők cselekvéseinek leírását „para” előtaggal látják el. „Úgy gondolom, hogy ha továbbra is így használjuk, akkor valószínűleg inkább megosztottságot teremt, amire nincs szükség” – érvelt a 43 éves orvos-sportember.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top