nlc.hu
Szabadidő
Kidobnád a használt mosógéped? Ennyit fizetnek most érte a MÉH-telepen

Kidobnád a használt mosógéped? Ennyit fizetnek most érte a MÉH-telepen

A háztartási gépek élettartama véges, és előbb-utóbb eljön az idő, amikor el kell búcsúznunk a mosógépünktől, hűtőnktől vagy a régi mikrohullámú sütőtől. A régi készülékek megfelelő elhelyezése és újrahasznosítása komoly kihívást jelenthet, ha környezettudatosak szeretnénk maradni. Mutatjuk, mit tehetünk a használt háztartási gépekkel, és mennyit fizetnek értük ma Magyarországon a MÉH-telepeken.
Használt hűtők

Hová tegyem a használt háztartási gépemet?

Az elhasználódott háztartási gépek leadása során fontos szem előtt tartani a környezetvédelmet. Az elektronikai hulladékok (e-hulladékok) káros anyagokat is tartalmazhatnak, amelyek szakszerűtlen kezelés esetén környezetkárosítást okozhatnak. 2023. július 1-jével új hulladékgazdálkodási rendszer lépett életbe, melyben a magyarországi települési hulladék begyűjtését, kezelését és számlázását a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. végzi – hívta fel a figyelmet a Femina.hu

Szerencsére Magyarországon többféle lehetőség áll rendelkezésünkre, ha meg szeretnénk válni régi gépeinktől.

Mi az az e-hulladék?

A 197/2014. (VIII. 1.) kormányrendelet szerint elektromos, elektronikus berendezésnek számít a legfeljebb 1000 voltos váltakozó feszültségű, valamint legfeljebb 1500 voltos egyenfeszültségű árammal működő berendezés, amelynek rendeltetésszerű működése elektromágneses mezőtől vagy elektromos áramtól függ. Ide tartoznak az elektromágneses mező vagy elektromos áram előállítását, mérését, átvitelét biztosító eszközöket is. A jogszabály tételesen is felsorolja a termékkategóriákat, amelyek között szerepelnek a háztartási gépek is.

MÉH-telepek

Az egyik legkézenfekvőbb megoldás a MÉH-telepeken történő leadás. A MÉH-telepek különféle fémek és elektronikai hulladékok átvételével foglalkoznak, és az elektronikai hulladékok szétbontásával értékes fémeket – mint például a réz, az alumínium és a vas – lehet kinyerni, amelyeket újrahasznosítanak. A MOHU-val leszerződött MÉH-telepek esetében be lehet vinni a hulladékot a MÉH-telepre, és az értékes hulladék átvételéért fizetnek. 

Mennyit fizetnek a MÉH-telepeken a háztartási gépekért?

A MÉH-telepeken a használt háztartási gépek átvételi ára az adott készülék súlyától, anyagösszetételétől és a benne található fémek típusától függ. Az árak változóak lehetnek, és az aktuális piaci kereslethez igazodnak, de az alábbiakban egy átlagos becslést adunk a leggyakoribb háztartási gépek esetében:

  • Képcsöves tévé: kilónként 6 forintot fizetnek;
  • Síkképernyős, LCD tévékért 46 forintot kaphatunk kilónként;
  • Hűtőgépért és klímáért 58 forintot zsebelhetünk be kilogrammonként;
  • Kisméretű háztartási berendezésekért 70 forintot adnak kilónként;
  • Számítástechnikai hullaédékért 10 forintot kaphatunk kilogrammonként;
  • Nagyméretű elektronikai háztartási gépekért 68 forintot adnak kilogrammonként. 

A MÉH-telepeken a további átvételi díjak október 1-től itt találhatóak

Fontos tudni, hogy a MÉH-telepek által kínált árak régiónként változhatnak, és előfordulhat, hogy egyes telepek nem veszik át a nagyobb háztartási gépeket, vagy csak külön feltételekkel (például hűtők esetében kompresszormentesen). Érdemes előzetesen érdeklődni a legközelebbi telepen a pontos feltételekről és árakról.

Az elektronikai hulladékok újrahasznosítása számos környezetvédelmi előnnyel jár. Az újrahasznosított fémek felhasználása csökkenti a bányászati tevékenység szükségességét és az energiafelhasználást, ami hozzájárul a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez. A megfelelő hulladékkezelés elkerülésével pedig elkerülhető, hogy a veszélyes anyagok, mint például a hűtőközeg vagy a nehézfémek, a környezetbe jussanak.

Egyéb lehetőségek: gyártói visszavétel és boltok

Sok gyártó és forgalmazó visszaveszi a régi készülékeket, különösen akkor, ha új háztartási gépet vásárolunk náluk. Ez a lehetőség különösen akkor előnyös, ha szeretnénk megspórolni a szállítás és a kezelés költségeit, mivel sok esetben az áruházak háztól házig szolgáltatást is nyújtanak.

Hulladékudvarok

Az önkormányzati hulladékudvarok sok helyen ingyenesen fogadják a régi elektronikai eszközöket. Érdemes érdeklődni a helyi lehetőségekről, hiszen a hulladékudvarok a szelektív hulladékkezelés szempontjából az egyik legjobb opciót kínálják.

Adományozás, újrahasználat

Ha a régi gép még működőképes, érdemes elgondolkodni annak adományozásán. Számos segélyszervezet és jótékonysági bolt fogad használt háztartási gépeket, amelyeknek így új esélyt adhatunk, és segíthetünk rászorulókon.

(Címlapkép: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top