nlc.hu
Szabadidő

Kockázatos ételek: a világ legveszélyesebb falatkái

Vannak olyanok, akik a gasztronómiai élvezetekért még a legkülönfélébb egészségügyi kockázatokat is bevállalják. De mire érdemes odafigyelni, ha olyan ételeket, alapanyagokat használunk, amelyek nem teljesen veszélytelenek?

Akiszilva, egzotikus gyümölcs némi kockázattal

Az akiszilva (akee, Blighia sapida), egy trópusi örökzöld fa termése, a Karib-térségben például gyakori. Gyönyörű, körte alakú gyümölcsről van szó, érett állapotában élénk piros, fénylő héjú. Ne tévesszen meg minket a szép külső, ha rosszul használjuk, mérgező, akár életveszélyes is lehet. Az egészségügyi problémákért – hányás, hipoglikémia – a benne található hipoglicin aminosav a felelős. A teljes gyümölcs nem, csak a magokat körülölelő húsos bevonat ehető. De ez is csak akkor, ha már teljesen érett és magától kinyílik – írja a német Stern.

Sannakji, a koreai ínyenc falat

A sannakji koreai különlegesség, amely nem más, mint frissen elkészített polip. A tengeri állat annyira frissen kerül a tányérra, hogy falatozás közben még mozoghatnak a csápjai. És pont emiatt kell nagyon figyelni az étel elfogyasztásánál, az izgő-mozgó csápok ugyanis akár fulladást is okozhatnak, ha mohón falatozunk.

Száradó cápahús.

Rohasztással és szárítással készülő cápahús. Forrás: Getty Images

Zöldbab, nyersen nem nyerő

Bármennyire is imádjuk a zöldbabot, nyersen ne kóstolgassuk. A zöldbabban ugyanis megtalálható egy fázolin nevű lektin, ami valójában egy méreg. Becslések szerint több mint hat nyers bab elegendő lehet ahhoz, hogy mérgezéses tünetek jelentkezzenek. Főzve azonban minden további nélkül fogyasztható, hiszen az említett anyag a forró vízben elbomlik.

Ökörbéka, ha van hozzá gusztusunk

Nem mondunk azzal nagy újdonságot, hogy a franciák imádják a békacombot. Természetesen fogyaszthatunk ilyen ételt akkor is, ha nem vagyunk franciák. Afrika egyes részein például ínyenc falatnak számít az ökörbéka húsa. Érdemes azonban óvatosnak lenni, hiszen a béka bőrében és belsőségeiben is található méreg, amely akár veseelégtelenséghez is vezethet. A mérgezés veszélye miatt csak teljesen kifejlett állatot lehet a tányérra rakni.

Keserű mandula, főzve veszélytelen

A mandula amúgy egészséges étel, kalciumot, vasat és rostot tartalmaz. A keserű mandula azonban mérgező lehet, összetevői ugyanis az emésztés során hidrogén-cianiddá alakulnak. Mivel a hidrogén-cianid hőérzékeny, ezért főtt ételekben veszélytelen lesz a keserű mandula, nyers változata – már öt-tíz szem is halálos lehet például gyerekeknél – viszont nem ajánlott.

Casu marzu, egy sajt tele lárvákkal

A világ legveszélyesebb sajtja Szardíniáról származik. Miért is nem életbiztosítás ilyet fogyasztani? Például azért, mert tele van lárvákkal, amelyek amúgy a sajt érlelését segítik elő, és a teljes ízélmény élvezéséhez ezeket az élőlényeket is el kell fogyasztani. Nem teljesen veszélytelen gasztronómiai élmény, hiszen a lárvák gyulladást, bélrendszeri fertőzéseket okozhatnak, ha túlélik a gyomorsav hatását. Nem meglepő, hogy illegális a sajt forgalmazása, de a helyi lakosok szívesen készítik kalandvágyó turistáknak.

Hákarl, rohasztással tartósított cápa

Szerencsére ez a különlegesség nem kapható minden sarkon, még Izlandon sem. Merthogy ez a hús sokak számra lehet undorító, mivel rohasztással majd szárítással érik el, hogy ehető legyen. Erjesztés nélkül a hús ehetetlen lenne, a több hetes eljárás fokozatosan szabadítja fel ugyanis a húsban lévő méreganyagokat.

Bodzabogyó, mutatósan veszélyes

Bármennyire is jól mutatnak ezek a színes bogyók, nyersen ne kezdjünk el nassolni belőlük. De szörpként és lekvárként már ott lehet a helye a kamránkban. A bogyó nyers fogyasztása hányingert és hasmenést okozhat, extrém esetben akár szívmegálláshoz is vezethet.

Manióka (cassava), a trópusi burgonya

A keményítőt tartalmazó gumó alapvető élelmiszernek számít számos trópusi területen. Ebből készül például az édességekhez használt tápiókagyöngy, míg a maniókaliszt kiváló alternatíva a gluténmentes változatokat keresőknek. Nyers változatban viszont mérgező is lehet, akárcsak a keserű mandula, ez is tartalmaz hidrogén-cianidot. Hőkezelve – főzve, sütve – viszont bátran használható.

Szerecsendió, fűszer mértékkel

Kétségkívül népszerű fűszer, de csak mértékkel szabad fogyasztani, hiszen szintén mérgeket tartalmaz. A benne lévő miriszticin hallucinációkat okozhat. Az elmeicin és a szafrol szintén bódító hatásúak. A fűszer túladagolása hányingert, hányást, fejfájást, gyomorfájdalmat és gyors szívverést okozhat. Ha őrölt formában használjuk, nehéz túladagolni, inkább arra figyeljünk, hogy a teljes mag például ne kerüljön gyerek kezébe.

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top