Szabadidő

Így tedd macskabiztossá a lakást, az erkélyt

Fontos, hogy tedd biztonságossá a cicád számára a lakásodat, mert ami számodra egyáltalán nem tűnik veszélyesnek, az egy kisállat számára akár végzetes is lehet.

Ha tervezed, hogy egy cicával osztod meg hamarosan az életed néhány dologra oda kell figyelned. Az emberek számára egy lakás a funkcionalitásról és a kényelmességről szól, de ez nem mindig felel meg a kisállatok számára. Fontos, hogy olyan otthonunk és erkélyünk legyen, ami biztonságos a cicák számára, mert számukra nem evidens, hogy mit szabad és mit nem,. Ne adj lehetőséget a macskádnak arra, hogy kárt tegyen magában, és a környezetében!

Csak néhány apró változtatás kell, hogy 100%-ig biztonságos legyen a környezeted, így pedig nem kell majd azon aggódnod, hogy mit csinál a cicád, amíg nem vagy otthon. 

Így tedd macskabiztossá a lakást, az erkélyt

A lakás és a berendezése

Fontos, hogy macskaszemmel nézd végig a lakásodat, mielőtt megérkezik az állat az otthonodba. Haladj helységről-helységre és fésüld át a kritikus pontokat, úgy mint polcok, felületek, beláthatatlan zugok, és elöl hagyott dobozok, tárolók tartalma.

Íme néhány hasznos tanács és teendő a cica érkezése előtt: 

  • A polcokról, és asztalról pakold el a törékeny tárgyakat, mert ezeket leverheti a kalandvágyó és felfedező cica és könnyen összetörhet. A szilánkok megsebezhetnek téged és az állatot is. 
  • Ellenőrizd, hogy jól záródnak a szekrényajtóid, és mindig csukd be őket te magad is: ne adj lehetőséget arra, hogy a cica belebújjon a fiókokba, szekrényekbe. 
  • Vizsgáld meg a bútorok, szekrények mögötti zugokat: a kismacskák szeretnek bújócskázni, de sokszor beszorulhatnak a szűk helyekre és megfulladhatnak.
  • Mindig legyen annyi hely a bútorok mögött, hogy kényelmesen ki tudjon mászni a cica (vagy te ki tudd venni), ha ott kalandozik. 
  • Vizsgáld meg az ablakaidat, és bizonyosodj meg róla, hogy a cica nem tud kijutni az erkélyre, kertbe, az utcára sehogy sem. 
  • A szúnyogháló nem garancia, könnyen kiszakíthatja a cica. 
  • Ne tarts mérgező növényeket a lakásodban, hiszen a macskák előszeretettel rágcsálják azokat. Itt elolvashatod, hogy melyik növény mérgező a macskákra nézve

Konyha, fürdőszoba 

A konyha, kamra, fürdőszoba rejti a legtöbb veszélyt, hiszen itt sok olyan dolog található, ami káros lehet a cicákra nézve. A legfontosabb dolog, hogy mindig pakolj el mindent. Ne hagyj elöl semmilyen ehető/felnyalható dolgot, mert a kíváncsi cica könnyen belekóstolhat bármibe. Ezekre figyelj oda: 

  • Takard le az elektromos tűzhelyt, mert a cica könnyen felugorhat rá és égési sérüléseket szerezhet, ha bekapcsol valami véletlenül. 
  • Pakold el a vegyszereket a fürdőszobában, és sose hagyj elöl gyógyszert, mert könnyen lehet, hogy a cica ezeket is megeszi.
  • A szemeteszsák ne legyen elöl, könnyen beleakadhatnak a cicák játék közben és megfulladhatnak. 
  • Mindig rejtsd el a kukát: ne legyen olyan hely, ahol hozzáférhet a cica. Te sem szeretnéd, ha benne kutakodna és széthordaná a lakásban a már kidobott dolgokat.
  • Mindig csukd be a mosógép ajtaját mosás után, mert a cicák előszeretettel másznak be a dobba, hogy ott aludjanak.
  • A spájzban ne tarts hozzáférhető helyen patkánymérget, egérmérget, fagyállót, mert a cica könnyen belekóstolhat.
  • Mindig hajtsd le a wc ülőkét, mert a cica véletlenül beleeshet.
  • Sose hagyj elöl műanyagzacskókat, szivacsokat, vattakorongokat, zsinegeket, mert ezeket megehetik a cicák, és komoly károsodást okozhatnak a bélrendszerükben. 
Így tedd macskabiztossá a lakást, az erkélyt

Az erkély

Ha van erkélyed, és szeretnéd, hogy a cicád biztonságosan használhassa, akkor muszáj lesz beruháznod egy-két dologra. Alapjáraton a nyitott erkélyek nem alkalmasak arra, hogy kiengedjük a cicát, még felügyelettel sem, hiszen bármikor felugorhatnak a korlátra, onnan pedig kiszédülhetnek és leeshetnek a mélybe.

A kiscicák ráadásul, még ha alacsonyan van is az erkélyünk, nem tudnak talpra érkezni, mert még nincs meg bennük ez az ösztön, így megsérülnek. Ha nem rendelkezel zárt erkéllyel akkor macskahálóval, vagy macskaketreccel kell felszerelned ezt a területet. 

Macskaháló

Ez a praktikus, méterre vásárolható háló a korlát és a felettünk lévő erkély közé rögzítve megakadályozza, hogy a cica a korlátra állva kiessen. A hálót használhatjuk a kertünkben is, egy cicakifutó, vagy macska kenel létrehozásához is. A háló időjárásálló, nem használódik el könnyen, és csak egyszer kell befektetni az árába.

Így tedd macskabiztossá a lakást, az erkélyt

Macska ketrec

Ne az állatkerti ketrecekre gondolj, ez inkább a műanyag cicahordozóhoz hasonló hatalmas nagy doboz, amit a cicánknak az erkélyre vagy az ablakunkba tehetünk. Ebben a dobozban kedve szerint tud nézelődni a macskánk és bármikor levegőzhet. Sok gazdi összeköti a ketrecet egy kis ajtóval, így a cica bármikor kijárhat az erkélyre, azonban belül is a ketrecbe anélkül, hogy elszökne, leesne stb. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top