Szépüljünk

Lápisz és horzsakõ

Az orvosi kezelésre szoruló lábproblémák nagy része orvosolható egy jó pedikûrös segítségével, így megússzuk a kórházi kezelést. Fájdalmas bõrkeményedések és benõtt lábkörmök eltávolítása mindennapos beavatkozás egy pedikûrös számára.




Leggyakoribb probléma a tyúkszem és a bőrkeményedés. Mindkettő az elpusztult bőrsejtek kóros felszaporodására vezethető vissza. A legfelső bőrréteg feladata, hogy megvédje a mélyebb rétegeket a külső sérülésektől. Tyúkszem vagy bőrkeményedés akkor alakul ki, ha a lábra átmenetileg nagy nyomás nehezedik, például egy szorító cipő miatt, vagy ha sokat cipekedünk. A bőr a nagy nyomásra válaszul megvastagszik, ami eleinte üdvös a lábunk számára, ám ha idővel túlságosan elburjánzik, maga is irritáció forrása lesz. Minél súlyosabb a sérülésünk, annál inkább nyomja a lábat, és annál kényelmetlenebb is. Az így kialakult ördögi körből csak akkor tudunk “kilépni”, ha megszüntetjük a nyomást, vagy ha eltávolíttatjuk a sérült részt. Tyúkszem rendszerint a lábujjakon alakul ki, oka többnyire a nem megfelelő lábbeli.





Bőrkeményedés ellenben a lábnak azon, alsó részein jelentkezik, ahol a legnagyobb a terhelés, de gyakori ok a lábfej csontjainak deformálódása is. A tyúkszemnek és a bőrkeményedésnek egyaránt lehet egy mélyebb központja, ezt nevezik magnak. Ez a mag különösen fájdalmas és érzékeny része a sérült lábnak. A baj gyökere sajnos mégsem itt található. A mag ott alakul ki, ahol a legnagyobb a nyomás, és ez a pont gyakran az egyik csontkiemelkedés felett található. A pedikűrös egy éles pengével eltávolítja ezt a magot, ezzel megszünteti a nyomást, majd különböző tapaszokkal csillapítja a fájdalmat. Csakhogy amint újból nyomás nehezedik a lábra, a probléma ismét kialakul. Többféleképpen is megszabadíthatjuk lábunkat a túlterheléstől: cseréljük le a cipőnket, ortopédorvossal távolíttassuk el a csontkinövéseket, illetve korrigáltassuk az elmozdult lábcsontokat.





A talpon megjelenő szemölcs első pillantásra nagyon hasonlít a bőrkeményedésre, de szemölcs megjelenhet a lábnak olyan részein is, melyre nem nehezedik nyomás. Egy pedikűrös azonnal meg tudja különböztetni a kétféle elváltozást. Ha a szemölcsbe éles pengével belemetszünk, a bőr felszínén mintha számtalan apró, egymásra torlódott ráncból állna, és nagyon könnyen vérezni kezd. Vírusos eredetű bőrbetegség, latin neve verruca. A fertőzéshez elég, ha a vírus a bőrünkkel érintkezik, például egy közös tusoló padlóján, és a fertőzéstől a szemölcs kialakulásáig akár hónapok is eltelhetnek. A szemölcs a láb felső részén is megtalálható, ilyenkor általában jól láthatóan kiemelkedik a bőr felszínéről. Számtalan, recept nélkül is kapható készítménnyel kezelhető. Ha néhány hónapon belül mégsem tapasztalunk javulást, jobb, ha orvoshoz fordulunk. A talpon kifejlődő szemölcs kezelése bonyolultabb probléma. Többféle módszer is létezik természetesen, mint például a szemölcs lefagyasztása, kiégetése, lézeres kezelése, stb., ezeket általában helyi érzéstelenítéssel végzik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top