Szépüljünk

Szõkén

Az elterjedt meggyõzõdés és a viccek szerint a szõke nõk buták, ám ezért kárpótolja õket a férfiak fokozott figyelme. A kutatások szerint viszont a szõkék remekül boldogulnak a számok világában, és mindenféle reál tudományban.

Ismét olyan esettel állunk tehát szemben, amikor a hiedelem és a tények ellentmondanak egymásnak. De akárhogy is, a férfiak kiemelt figyelmét a kutatások is igazolták. Más kérdés persze, hogy ez a sztereotípiák miatt van-e?

Persze ezt a nők is tudják, mégpedig évszázadok óta. A hajfestékek világában mindig is a szőke volt a legkelendőbb szín. Már a híres-hírhedt velencei kurtizánok is szőkére festették hajukat, mégpedig citrom, és fehér bor seprőjének használatával. Néhány mediterrán országban ma is dívik az ott nagyon ritka világos szín művi úton való elérése. Más kérdés, hogy a kreol bőr és a sötét szem milyen összhatást kelt a szőkített

hajjal, de bízzuk ezt rájuk.

Az 50-es, 60-as évek Hollywoodjában Veronica Lake és Marylin Monroe szőkeségét utánozták, erre utalt vissza Madonna is, amikor a 90-es években platinaszőkére festette hajkoronáját.

Vannak azonban olyan tények, melyek a jellemet és a képességeket kihagyva a játékból, a haj szerkezetére koncentrálnak.

A haj színét, mint szinte minden tulajdonságunkat, génjeink határozzák meg. A szőke szín az északon élő embertípusok egy részének sajátja. Csak egy részének, hiszen ki látott már pl. természetes szőke eszkimót? A skandináv és germán népek viszont nagy százalékban birtokolják a föld egyébként legritkább hajszínét.


A szőke haj szálainak szerkezete is eltér a sötétebb változatokétól. Az egyes szálak vékonyabbak, sérülékenyebbek, ám sokkal több van belőlük, mint pl. a barna hajúak hajszálaiból. Ám ez a sérülékenyebb szerkezet nagyobb odafigyelést is igényel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top