Szépüljünk

Hidratálás tetõtõl talpig

Amikor beköszönt a kánikula és az erõs napsütés, a nagy melegben egész testünk szomjazik, ezért rendszeresen hidratálnunk kell. De nem csak és kizárólag az arcunkat! Bizony a bõrünk ilyenkor tetõtõl talpig jó sok vízre vágyik.




Miért van szükségünk hidratálásra?

 


A testünk víztartalma is párolog, pont úgy veszti el a vizet, mint ahogyan a kertben szárad a mosás után kiteregetett ruha. A bőr hidratáltsági foka azt mutatja meg, hogy mennyi vizet tárol éppen a bőrszövetünk. Normális esetben a bőr felszíni rétege 25% vizet tartalmaz, de ez akár 10%-ra is képes lecsökkenni. A sejtek falának kifeszülését a nedvességtartalom okozza, ha csökken a víz mennyisége a sejtekben, akkor összeesnek, csökken a feszességük, ezt láthatjuk a bőrünkön is.
A bőrünk természetes védőgátként működik. Megakadályozza a káros anyagok bejutását a szervezetbe és a víz kijutását onnan, ezzel biztosítja a megfelelő működéshez szükséges állandóságot. Ez a védőgát zsíros természetű, így ahhoz, hogy a víz át tudjon rajta hatolni kintről befelé, különböző trükkökre, speciális vivőanyagokra van szükség. Az eléggé kicsi méretű lipo-, mikro- és nanoszómák jelentik a megoldást, mert képesek magukba zárni a vizet, és azt, mint egy komp, átszállítják a bőr túloldalára.






 Hidratálás. De hogyan?



A bőr sejtjei a hiányzó folyadékot kétféleképpen tudják pótolni: kívülről vesznek fel vizet, vagy a mélyebb rétegekből jutnak nedvességhez.
Hidratálhatod a bőrödet passzívan és aktívan is. A passzív hidratálás azt jelenti, hogy megakadályozzuk a bőr vízvesztését, mintegy védőburkot képezve a bőr felszínén. Ezt olajos készítményekkel lehet elérni, de nagyon fontos, hogy a bőr légzését ne gátolják ezek az anyagok. Hatásosabb az aktív hidratálás, amely a bőr szöveteinek működését módosítja, mintegy felszólítva őket a több víz megkötésére.







Nivea Soft, jojobaolajos és E-vitaminos hidratálókrém limitált kiadásban, 1175 Ft





 Ne csak külsőleg!


 






Semmit nem érünk a csoda-hidratálókrémek használatával, ha nem iszunk eleget. Napi 2 liter ásványvízre mindannyiunknak szüksége van, nagy melegben ez lehet akár 3 liter is. Ráadásul ezzel az ilyenkor gyakrabban jelentkező fejfájást is könnyebben elkerülhetjük, és teltségérzést is ad, így kevésbé leszünk éhesek, és a bikiniszezonban ez nem jön rosszul! A lédús gyümölcsök jó szolgálatot tesznek ilyenkor, de bánjunk csínján a kávéval és a teával (a jegesteával is, hacsak nem 100% gyümölcs alapú), mert természetes vízhajtók, tehát éppen azt segítik elő, hogy távozzon a víz a szervezetünkből.






 A ragyogó orcákért


 


• Teljesen mindegy, hogy a bőrtípusunk száraz, zsíros vagy normál, mert bármelyik lehet vízhiányos. (Egyáltalán van még normál bőrtípus? Hamarosan ennek is utánajárunk!)
• A zsírosabb arcbőr kétségtelenül jobban megőrzi a nedvességet, míg a száraz sokkal gyakoribb hidratálást igényel.
• Vizsgálatok során azt tapasztalták, hogy a megfelelően hidratált bőr akár 10-szer olyan gyorsan képes befogadni a krémek hatóanyagait, mint a száraz.
• A felső, elhalt hámsejteket rendszeresen el kell távolítanunk az üde bőr látványáért, valamint hogy jobban fel tudjanak szívódni a krémekben lévő értékes tápanyagok, ám ezzel megnő a hidratálás szükségessége, hiszen beavatkozunk a bőr természetes egyensúlyt biztosító működésébe.
• Nyáron ösztönösen inkább a könnyű, szinte vizesnek ható krémek után nyúlunk, ezek akár 70%-ban is tartalmazhatnak vizet, a különösen értékesek igazi termálvizet. A tápláló krémeket inkább éjszakára kenjük fel.
• Soha ne spóroljunk a hidratálókrémekkel, naponta akár többször is használhatjuk őket!
• Különösen figyeljünk az ajkunkra és a szem környékére, az itteni vékony és érzékeny bőr is hidratálótermékekkel tudja csak megőrizni a szépségét.







Labello, Pearl & Shine ajakápoló, 479 Ft






Guerlain, Super Aqua Eye, hidratáló szemkörnyékápoló

































Friss, rugalmas bőr az egész testünkön


 


Hajlamosak vagyunk arra, hogy elblicceljük a testünk megfelelő krémezését, megnyugtatva magunkat azzal, hogy az arcunkra elég időt szántunk. Mindannyian tapasztaltuk már, hogy a lábszárunkon és a karunkon látható először a szárazság megjelenése. Érdemes odafigyelni erre a figyelmeztetésre, és mihamarabb az egész testünket jól bemasszírozni egy hidratáló testápolóval. Persze az a legjobb, ha megelőzzük a bajt, és rendszeresen krémezzük magunkat. Mivel a napozás során még több vizet vesztünk, érdemes a strandolás előtt mindig az egész testet bekenni, még a napozószerek használata előtt. Este a bőrnyugtató napozás utáni készítmények gondoskodnak a megfelelő vízpótlásról.








L’Oréal Paris, Happy-Derm, kakaóbab-kivonatos hidratáló a fiatal arcbőrre, érzékeny és kevert bőrre





 Életerős, csillogó hajkorona


 


A hajunk egész nap ki van téve a napsugárzásnak, és ha a tengernél strandolunk, akkor még a sós víz káros hatásaival is meg kell birkóznia, de a medence vizének klórtartalma is roncsolja a hajszálakat. A színezett vagy festett haj különösen érzékeny az UV-sugarakra, ráadásul a színe is megváltozik, kifakul. A napozás során mindig védjük a fürtjeinket egy könnyű kendővel vagy kalappal, és mindig mossuk ki tiszta édesvízzel fürdőzés után. Használjunk UV-védelmet biztosító hajfixálókat, a hajfények és a hajkrémek között is találunk már ilyet. Este nem elég a kímélő sampon, rendszeresen használjunk a hajtípusunknak megfelelő pakolást.







Pantene Pro-V, Waves & Curls, hidratáló „ne mosd ki” balzsam a göndör tincsekre, 599 Ft

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top